• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FATTY: ...což je taky pravda, ale najednou musíš být i na síti, a z podstaty chytáš na jeden tuner jen jeden mux, a...a...a...a je to super, ale musíš na to mít člověka, který to minimálně na začátku administruje.
    FATTY
    FATTY --- ---
    ANDY_WARHOL: tuner muze mit defakto kdekoli, pokud ma krabicku spojenou se siti..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo. Ale to zase stojí čas, a bez jasného limitu.
    FATTY
    FATTY --- ---
    FATBOZZ: L336 je super.. pouzivam jeden na TV, projektor, VIM i AVR..
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: Bohužel práce s těmi tunery mimo TV není zase až tak triviální a u TV tohle patří mezi základní součásti, byť periferní, tj. jak jsem tu již nastínil - TV by měla mít jádro (tj. zobrazovač/panel + zpracování zobrazení - tj. něco jako "obrazovou RAW" část a vstupy/výstupy - HDMI1-3 s CEC, A/V, VGA, USB alespoň 2 s podporou USB-HUB a alespoň 1A proudem, LAN, WiFi, CI-slot) + tu "upgradovatelnou" část, což je vlastně vstup - v podobě těch modulů pro zpracování konkrétní modulace/komprese.
    A cokoliv "chytrého" navíc by mělo být připojitelné externě právě přes ty vstupy/výstupy - klidně to ten výrobce může vyrábět jako volitelné příslušenství, aby tedy vydělal, ale bude tu možnost "kutila Tima" si připojit R-Pi nebo skrze herní konzolu apod. a ušetří se zbytečné vyhazování funkčních prvků toho "jádra"...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Nakonec by bylo nejlepší koupit holej lcd 4k nebo lépe už 8k panel a k tomu rozhraní na hdmi, vše ostatní si pak postavit sám včetně power managementu a podobných věcí. To pak nezastara nikdy, stačí jen upgradovat software a doplňky, či případně cely raspberry, když bude potřeba.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: tak ten tuner můžeš mít i na raspberry a pak opravdu můžes používat libovolné zobrazovac se vstupem, ať monitor, telku nebo projektor.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    U televizí je problém, že se chovají různě. Zažil jsem, že měli natvrdo integrované vylepšování obrazu, které obraz kriplilo. Nebo že se po čase samy vypnuly. Občas to jde změnit, občas ne... ale je to fakt na nic.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: ten monitor je za tu cenu ale lepší, dá se na něj koukat totiž zblizka. Ostatně ti nebrání nic si koupit televizi
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Kdyz jsem tu videl ten programovatelny ovladac, nemate nejaky tip z aliexpresu ? Prosim jen s GUI na PC
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: Navíc tu "krabičku" lze přehodit z jedné (hloupější) TV na druhou a nemusí se kupovat celá ta "chytrost" znovu - natož když (smart) TV zastará tak, že už na ní vlastně téměř nic ani nefunguje...
    A k dokonalosti těm "hloupým" chybí už jen plug-and-play možnost snadného upgrade těch tunerů (resp. digitálních dekodérů/transkodérů), aby je nerozházely ani ty přechody mezi DVB-*1/2/3? a kompresí MPEG2/4/H.264/265/EHVC a kdo ví co ještě přijde ve snaze napnout Shannonům limit do krajnosti ;-)))
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: kdyz sahnu do CZC: 4K, 43''
    nejlevnejsi TV - 7500,-
    nejlevnejsi monitor - 11300,-
    "neprijde mi to nejak drazsi nez televize" ... 50% rozdil? lidi volici podle financi maji jasno

    jednoduse - uz jenom tim, ze vite co je to "Raspberry" se odchylujete od cilove skupiny vyrobce televizi, natoz kdyz vas bavi se v tom vrtat
    pro beznyho konzumenta jsou dodatecny krabicky sci-fi, jak rika JIMX
    znam lidi, pro ktery je nepredstavitelny mit dva ovladace (varianta stara TV + tuner bokem). nastesti mame programovatelny univerzaly... ale kdyz vyhodite ty co vypadaji jako klavesnice, aby se v nich takovy BFU vyznal, tak zustane snad jenom Hama Zapper

    nezapominal bych, ze televize je primarne zpusob monetizace zavislosti na multimedialnim obsahu pro vyrobce (doby, kdy televize byla jenom zobrazovaci panel, jsou pryc uz tak 10 let)
    primarne jsou smart, aby mohly volat domu a monitorovat co sledujete, nedaly se upgradovat, aby je nespokojeny uzivatel jednou za cas vymenil, etc...
    taky pripomel bych lonsky CES, kde otevrene zaznelo, ze hloupy televize budou do budoucna stat vic nez chytry, protoze vyrobci nemaji dodatecny prijmy (" we’d collect a little bit more margin at retail to offset it. ")
    snad jedina vyssi hereze je vybavovani televizi kamerou, aby jste reagovali na obsah - viz 2013 a "shout McDonalds to end commercial", kterou muze trumfnout uz jenom kamera v ramu televize a automaticka analyza sentimentu lidi v kontextu sledovanyho obsahu
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    HOUMLES: Dik
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    SCHRAPNEL: ano podporuje, to co hledas se jmenuje HDMI-CEC
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    Ahoj, mám rpi4 doma, ktoré zatiaľ využívam len ako pi.hole. Rozmýšľam že na tom rozbehám aj Kodi. Chcem sa opýtať, podporuje rpi4 ten hdmi mód, že môžem ovládať kodi priamo ovládačom od TV? Díky moc.
    MUXX
    MUXX --- ---
    PISKVOR: Jj, ja si ji vozim i na dovolenou.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JIMX: Na druhou stranu mám tutéž pochybnou krabičku už u třetí TV, ovládání je furt stejný a na rozdíl od těch TV je rock solid.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Trinact litru je tak cena me sestavy, proto to vztahuji k teto castce
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JIMX: Jasny, vsechno ma sve pro a proti. Mi prijde i zabavny se v tom vrtat, coz nekomu nemusi vyhovovat. Kazdopadne rekl bych ze velky argument je i cena, nevim jak dnes ale sveho casu tv za trinact tisic urcite neumela vyjmenovane funkcionality. Dnes to muze byt lepsi ale pochybuju.
    JIMX
    JIMX --- ---
    REDSNAKE: good for you ... ja koupil tv, povesil na zed, zapojil kabely ... a funguje mi totez, co tobe, ale bez krabicky ... ;-)
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: To nemusí jen ta technicky více zdatná část uživatelů... ty ostatní diskomfort tlačí k výměně (tj. vyhodit a koupit něco nového... a kolečka ekonomiky se točí a točí...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam