• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    JIMX
    JIMX --- ---
    REDSNAKE: good for you ... ja koupil tv, povesil na zed, zapojil kabely ... a funguje mi totez, co tobe, ale bez krabicky ... ;-)
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: To nemusí jen ta technicky více zdatná část uživatelů... ty ostatní diskomfort tlačí k výměně (tj. vyhodit a koupit něco nového... a kolečka ekonomiky se točí a točí...)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: pokud má TV hdmi, tak nic vyhazovat nemusí....
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    RAINBOF: no je, ale je to překopaný raspbian, takže by to šlo nastavit i bez licence. Já to chtěl zkusit a zatím vyhovuje.
    PES
    PES --- ---
    JIMX: A na to ostatní ta "proklínaná krabička" - ideálně s možností skrze LAN (v horším případě přes HDMI+CEC) na jednoduchém a otevřeném (a zdokumentovaném) rozhraní pro to streamování...
    PES
    PES --- ---
    JIMX: Jenže tady jde o to, aby uživatel mohl snadno vyměnit ten tuner (popř. "přemostit" ten aktuální modernizovaným s podporou nového kódování/rozlišení/koprese) a nemusel vyhazovat celou TV... nic víc a nic méně (už jen kvůli produkci zbytečného elektroodpadu by se na to mělo zaměřit, když jinde se "škrtí" pro mnohem méně)...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JIMX: Moje pochybna krabicka umi streamovat filmy do vsech zarizeni v domacnosti, tahat data z nas, funguje netflix, youtube, hudba z nas, radio....

    Hlavne to funguje s dvema zasahy snad dva roky. Imho ok...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ja si svou prvni dospelackou koupil obyc hloupou jebku, primarni byla velikost displeje a k tomu taky kosticka. Sveho casu jsem mel pocit ze vsechny to chytre systemy, aby to rozumne fungovalo, stoji desetitisice.
    JIMX
    JIMX --- ---
    99,99% lidi netusi, co je kodek ... a hodne velky procento lidi bude tak max koukat na dvbt/s/c + tak max ma netflix ... a kdyz to prestane fungovat, tak koupi novou televizi ... padz nikdy nebude chtit resit nejaky dyi krabicky ... ja treba, ač it pozitivní, zadnou pochybnou krabicku zrovna k tv fakt nechci :-)
    FATTY
    FATTY --- ---
    JIMX: To vse zalezi na kupni sile a ekonomice. Nekde nekdy to tak muze fungovat, jinde, jindy zase ne. Me prijde takovej pristup jako blbost..

    Pred 4,5 lety(?) jsem koupil televizi, sice je(byla) do jiste doby chytra, ale od zacatku pouzivana jako zobrazovadlo pro krabicky. Tuner jel snad jenom navstevam.. Slouzi krasne rychle doted, nemam duvod menit napric upgradu kodeku, signalu...

    PES
    PES --- ---
    JIMX: Mám trochu jiné zkušenosti z oboru - plno zákazníků (a to jako Home, tak i SoHo i Corporate) nechce vyhazovat zbytečně, takže třeba u NTB jsem prošel dost masivním upgradem HDD-SSD, zvětšování RAM a migracemi W7P na W10P...

    A u těch Home jsem zažil i dost nasrání, že kvůli změně přenosového standardu musí buď vyhodit dobře sloužící zařízení anebo k němu přidávat externě STB (s tím, že přijdou o plno již zaběhaných funkcí - jako snadné PVR a ovládání JEDNÍM ovladačem - jistě CEC to částečně řeší, ale není samospasitelný)...
    ...takže lidi to vyhazují/mění jen proto, že musí.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: 4k monitory startuji na 13 tisicich, za 43 palec, neprijde mi to nejak drazsi nez televize
    JIMX
    JIMX --- ---
    ... bezny zakaznik soli dneska ani nekoupí desktop a nebude ho upgradovat, ale koupi NB a az nebude dostacovat, tak koupí nový ..
    JIMX
    JIMX --- ---
    bezny zakaznik nechce a nebude platit výměnný moduly ... zakaznik jednou za x let jde a koupi novou tv ... muze se ti to nelibit, muzes s tim nesouhlasit, ale to je tak to jediny, co s tim muzes delat :-)
    PES
    PES --- ---
    ...a ušetřilo by to i nutnost tvořit a udržovat (a zabíjet) aplikace ve "vlastních storech" toho kterého výrobce a té které modelové řady TV.
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: To sice ano, ale bude chybět to "pohodlí" již vychytané sestavy zobrazovadla s tunery... navíc ceny monitorů oproti TV ve stejných rozměrech - no raději no-comment...
    Prostě místo "nacpat co nejvíce napevno do TV, aby to co nejrychleji zastaralo" to chce ten krok "rozdělit na stabilní jádro a výměnné moduly (de-facto jen ty DVB moduly s případným down-scalingem pro případ, že by se vysílalo ve vyšším rozlišení" - konec konců minimálně ten down-scaling tu byl hned, všechny ty HD-READY s panelem tak 1280x720 co zobrazily přepočtené 1920x1080)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PES: tak tohle přece můžeš v podstatě dosáhnout dnes tím, že si pořídis nějaký 4k monitor a k tomu libovnej zdroj signálu, setobox nebo média centrum, nebo oboje.
    PES
    PES --- ---
    JIMX: Ovšem ona by to byla "běžná televize" - jen bez zbytečně rychlého zastarávání (viz. "zastarávání" platformy, neaktualizace / eliminace spustitelných aplikací)... naopak s prodlouženo živostností (aby se nevyhazovalo to největší - zobrazovací panel a základní obvody, ale jen měnilo to, co je na ráně nejvíc - dekodéry/demodulátory datového signálu z DVB do "RAW")... prostě modulární obdoba PC.

    Ale jistě, tohle přece jde proti ekonomice - musí se co nejvíce vyrábět a prodávat (prakticky s minimální evolucí zlepšení) - TV se dostaly do pozice Intelu v CPU a chtělo by to nějakého "killera" a-la v CPU nyní AMD...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DELLAMORTE: je tam rocni platba to me by treba odradilo. Kdyby byla jednorazova tak uz méně
    JIMX
    JIMX --- ---
    pro ty 3 geeky by se taková televize fakt nevyplatila vyrábět :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam