• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    ATOMSK
    ATOMSK --- ---
    REDSNAKE: chyba člověče! než to dáš pořádně dohromady, tak těch pokusů musí být několik. nevěřím, že by se tu našel v auditku někdo, kdo někdy vlastní blbostí neposlal něco do kopru špatným příkazem nebo nastavením. právě to hledání řešení je na tom to nejlepší :) cesta je někdy cíl. mě to nastavování snad baví dokonce víc, než výsledek, který potom už jenom běží a dělá svojí práci.

ale příkláním se k názoru, že pokud se chceš naučit jako windows user pracovat s linuxem, tak nejlepší bude na to jít cestou přes instalaci aplikací přimo do systému (naštěstí, raspberry není server a můžeš si dovolit ho několikrát klidně za sebou obnovit ze zálohy bez ztráty kytičky) a naučit se, jak fungují procesy a konfigurace jednotlivých nástrojů. docker je ze začátku celkem neuchopitelná věc a já se přiznám, že kromě virtuálních vývojových prostředí, abych si nezasíral desktop, nevidím pro obyčejnýho uživatele tak velký profit.

držím ti palce a snad u toho vydržíš :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LUDO: já tím spíš chtěl vyřešit můj problém, že jako celoživotní windowsák neumím spravovat linux a tak když na raspi nebo jiný mikropočítač nahodím víc aplikací na jednu kartu jako třeba kodi, transmission, webový hosting atd, tak se mi to celé vždycky rozbije, protože jednotlivé aplikace začnou kolidovat a je to v pasti. Myslel jsem že to právě vyřeším dockerem.

No, byl to jen pokus, narazil jsem a asi to zas tak nutně nepotřebuju
    LUDO
    LUDO --- ---
    REDSNAKE: btw. nesnazil by som sa do dockera narvat sietovy mount, myslim, ze si vystacis so zdielanim zloziek pomocou volume - https://thenewstack.io/docker-basics-how-to-share-data-between-a-docker-container-and-host/
    LUDO
    LUDO --- ---
    REDSNAKE: do existujuceho docker containera samozrejme mozes doinstalovat co potrebujes, ale jaksi tak stracas jeho vyhody kedze to musis potom manualne spravovat, to sa potom oplati to rovno nainstalovat priamo na hostitelsky system

syntax vnutri docker containera zavisi od toho nad akym distrom je image toho containera postaveny, jasne mozes tam mat plne funkcny debian, ale spravidla plati, ze sa spravcovia snazia o co najmensiu pamatovu stopu, takze velmi casto sa jedna o Alpine linux - https://wiki.alpinelinux.org/wiki/Alpine_Linux_package_management
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    REDSNAKE: to ti právě způsobilo to zklamání.
    Mě docker a portainer naopak velmi ulehčili práci s nastavováním serveru.
    Mohl bych tam všechno instalovat přes prikazovku, ale takhle je to mnohem jednoduší.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja vim ze to neni virtual, jen jsem to potreboval nejak myslenkove uchopit
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    REDSNAKE: docker není virtual, to by si si měl uvědomit. Portainer zkouším pár dní a přijde mi to jako velmi funkční věc.
    FATTY
    FATTY --- ---
    Teda jit do kontejneru bez toho, aniz bys o nich neco vedel :) S linuxem to moc neplet :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    jsem se dneska vrhnul na ten portainer, zkouším ho na orange pi one. Klidně je možný že všechna moje frustrace vychází kompletně z nepochopení dockeru a portaineru jako takového, ale asi to vzdám.

Portainer samotný se mi nakrásně povedlo nainstalovat, abych zjistil, že v dockeru mi musí běžet pouze předpřipravené balíky (zřejmě si to nějak můžu zkompilovat sám, ale to je zcela jistě nad moje síly) moje představa byla, že to jsou samostatné virtuály do kterých si doinstaluju přes command linu co potřebuju.

Další zklamání nebo spíš zdroj frustrace bylo zjištění že syntax v dockeru je úplně jiná, například apt-get update se nechytá, nano jsem musel doinstalovat přes apk add nano atd atp, prostě pro začátečníka jako jsem já je tohle čiré peklo.

upravil jsem fstab pro mount síťového disku, s mount -a se nechytám protože nemám práva, sudo to nezná, tak já nevim :D

možná bych si o tom mohl něco prvně zjistit, než to začnu používat ale jestli tohle není jeden z důvodů proč linux není rozšířenější :D
    PES
    PES --- ---
    TR1: Už loni se dalo cosi arm64 s Raspbianem... kernel 64bit, ale jen 32bit userland...
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Primo v clanku je zmineno, ze dnes vydali ranou verzi 64bit obrazu OS, takze jej urcite vyviji jen doufam, ze nebudem cekat 2> a vice let.
    SUK
    SUK --- ---
    TR1: Treba kdyby tam clovek chtel pustit internetovej prohlizec. To sezere vsecko :)
    PES
    PES --- ---
    REDSNAKE: To záleží na podporách...

...zatímco stará RPi (do 3) měly HW podporu H264, MPEG4, H263 a po zaplacení i MPEG2 and VC1...
    ...tak nové RPi4 už má HW podporu jen pro H264 (dekódování i kódování) a separátní kus pro HEVC (dekódování).
    PES
    PES --- ---
    TR1: 64 Raspbian i FW jsou v beta, ale snad se vyvíjí... jinak i na 32 jsou cesty, např. raspbian-nspawn-64
    Zbytek (HW) se musí (bohužel) "ubastlit" navíc...
    TR1
    TR1 --- ---
    Nechapu, k cemu 8GB RAM kdyz oficialni raspbian je stale 32bit i kdyz s PAE. Spis bych uvital misto 1x USB3 a 1x USB2 tak 2x USB3, nebo pitome tlacitko na hw reset. Zrovna tak bych poslal mSD na opocinek a nahradil jej eMMC nebo USB bootem ktery je temer rok po vydani RPI4 stale jen beta i kdyz me osobne funguje bez problemu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PES: no, pro mě je to třeba nevyužitelné, neumím si představit co bych tam provozoval s takovou spotřebou ram, ale to že si to já neumím představit neznamená samozřejmě že to je obecně k prdu.

Daleko víc bych ocenil, kdyby zapracovali na přehrávání youtube v desktropovém prostředí kdy ani pi4 to nezvládá plynule.
    PES
    PES --- ---
    REDSNAKE: Sympatické, teď se jen podívat, zda to jsou nějaké nejposlednější revize a mají vychytané ty úvodní seky (blbě udělané odpory v identifikaci USB-C, nějaké problémy z WiFi a HDMI)...
    Teď vyšlo nové OpenBSD, které je i pro ARM64 (tj. se zaměřením i pro R-Pi4)...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARASAN: dik. me se to sekalo ale na mobilu ne takze problem v systemu....
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Raspberry Pi 4B ve verzi s 8GB RAM za 75 USD už teď i v ČR
    chiptron.cz - Novinky: Raspberry Pi 4B ve verzi s 8GB RAM za 75 USD už teď i v ČR
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1020
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAINBOF: byl to voser, ale funguje mi ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam