• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    PISKVOR: Ne, i jo, chrome://flags/#autoplay-policy,. Fuck t. Už vše good.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj, setkal se někdo s tímto problémem? Už nevím jak jinak, tak píšu sem.
    Pouštím Chromium po bootu tímto příkazem:
    startx /usr/bin/chromium-browser --window-position=0,0 --window-size=1920,1080 --force-device-scale-factor=1 --kiosk --app="http://localhost:3000/#/display=big-temp" -- -nocursor

Chromium slouží jako "zobrazovač" k PI mám připojenou čtečku čipů, když se přiloží čip, obrazovka se změní a zároveň má přehrát zvuk. Z repro se ale ozve pouze šum - signál z 3,5jack tam tedy jde.
    Audio výstup je ok (ověřeno příkazem "aplay *.wav" - to se přehraje korektně)
    Když připojím myš a kliknu do okna prohlížeče, zvuk to začne přehrávat normálně. Díky za cokoliv.
    Vše pop upgradu, vyzkoušeno i na jiném HW.

ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    rpi-eeprom/release-notes.md at master · raspberrypi/rpi-eeprom · GitHub
    https://github.com/raspberrypi/rpi-eeprom/blob/master/firmware/release-notes.md

chapu to sprave ze by ted mela RPi4 podporovat nativne boot z externiho SSD pres USB?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    https://twitter.com/orangepixunlong ohlásili na Twitteru slevovou akci. Zatím to vypadá tak, že si spíš z lidí dělají dobrý den a je to scam nebo nevím co si o tom myslet. O jejich skoro 10 dolarovém poštovném radši už ani nemluvím. Skoro čas přejít na origo Raspberry pi produkty.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TR1: hw reset tlacitko tam maji, hard i soft, staci si ho pripojit (pripadne povolit patricnej dtoverlay). je to spis otazka krabicky. na PC deskach taky vetsinou nemas tlacitko a musis mit case s tlacitkem.

64b system oznamili prakticky zaroven s 8GB verzi s tim, ze prohlizecum na PAE to muze bejt uplne jedno a USB boot sam rikas, ze maji a aktivne vylepsuji, takze moc nechapu na co si stezujes...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Tak pro zajimavost... Zkousel sem na raspberry pi 4 (4GB) s 32b raspbianem kompilovat kernel. V origo plastovy krabicce uplne bez chlazeni. Zkompilovalo se to za 99 minut na 4 jadrech. Kernel primo od raspberry s default konfiguraci podle jejich webovek. RAMky je dost, takze jsem to kompiloval v tmpfs ramdisku, abych mereni neovlivnil pomalou SD kartou. Jinak slo v zasade o nejhorsi moznej setup. Bezel tam nejakej zakladni desktop a par sluzeb a kompilace mela nastavenou nejnizsi moznou prioritu (nice 19). Docela me prekvapilo, ze i pri kompilaci s nice 0 se dalo diky akceleraci bez problemu sledovat FullHD videa v KODI.
    Thermal throttling tam blikal prakticky celou dobu. teplota se pohybovala kolem 85C, kde to throttling zarizne...

grep . /sys/devices/system/cpu/*/cpufreq/*_cur_freq

vypisoval u vsech jader maximalni moznou frekvenci (1.5GHz), ale tam neni throttling videt... Podle:

vcgencmd measure_temp; vcgencmd get_throttled; vcgencmd measure_clock arm

skakala frekvence mezi 1GHz a 1.5GHz, pak se ustalila na 1GHz, takze na 0.6GHz asi casto nedochazelo (ke konci uz sem to nekontroloval, mozna to spadlo jeste vic).

Z toho si muzu vyvodit zaver, ze s odpovidajicim chlazenim by melo jit kompilaci jadra stahnout na cca 1 hodinu, pri trose experimentovani nejspis i min.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DARK_ONE: znám jenom přezdívky a občas nějaký číslo, ale když jim napíšeš na ok1kpi@kufr.cz tak se určitě někdo ozve. Někde jsem měl i IRC kanál, ale ten teď nemůžu dohledat =/
    DARK_ONE
    DARK_ONE --- ---
    TEAPACK: můžu se zeptat. Znáš tam někoho konkrétního?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Tak nevim cim to je, najednou jsem ten home assistant rozchodil. Ted uz jen vymyslet co tim budu monitorovat a k cemu :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Provozujete někdo home assistant na jiném než doporučeném HW? Celý den se dnes snažím nainstalovat home assistant na Orange pi One a no luck..Vyzkoušel jsem hromadu návodů ale stále se nedaří..

Tak by mě zajímaly případně vaše zkušenosti.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DARK_ONE: a radioklubáci z Písku je něchtějí? ( https://www.kufr.cz/ )
    ATOMSK
    ATOMSK --- ---
    REDSNAKE: chyba člověče! než to dáš pořádně dohromady, tak těch pokusů musí být několik. nevěřím, že by se tu našel v auditku někdo, kdo někdy vlastní blbostí neposlal něco do kopru špatným příkazem nebo nastavením. právě to hledání řešení je na tom to nejlepší :) cesta je někdy cíl. mě to nastavování snad baví dokonce víc, než výsledek, který potom už jenom běží a dělá svojí práci.

ale příkláním se k názoru, že pokud se chceš naučit jako windows user pracovat s linuxem, tak nejlepší bude na to jít cestou přes instalaci aplikací přimo do systému (naštěstí, raspberry není server a můžeš si dovolit ho několikrát klidně za sebou obnovit ze zálohy bez ztráty kytičky) a naučit se, jak fungují procesy a konfigurace jednotlivých nástrojů. docker je ze začátku celkem neuchopitelná věc a já se přiznám, že kromě virtuálních vývojových prostředí, abych si nezasíral desktop, nevidím pro obyčejnýho uživatele tak velký profit.

držím ti palce a snad u toho vydržíš :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LUDO: já tím spíš chtěl vyřešit můj problém, že jako celoživotní windowsák neumím spravovat linux a tak když na raspi nebo jiný mikropočítač nahodím víc aplikací na jednu kartu jako třeba kodi, transmission, webový hosting atd, tak se mi to celé vždycky rozbije, protože jednotlivé aplikace začnou kolidovat a je to v pasti. Myslel jsem že to právě vyřeším dockerem.

No, byl to jen pokus, narazil jsem a asi to zas tak nutně nepotřebuju
    LUDO
    LUDO --- ---
    REDSNAKE: btw. nesnazil by som sa do dockera narvat sietovy mount, myslim, ze si vystacis so zdielanim zloziek pomocou volume - https://thenewstack.io/docker-basics-how-to-share-data-between-a-docker-container-and-host/
    LUDO
    LUDO --- ---
    REDSNAKE: do existujuceho docker containera samozrejme mozes doinstalovat co potrebujes, ale jaksi tak stracas jeho vyhody kedze to musis potom manualne spravovat, to sa potom oplati to rovno nainstalovat priamo na hostitelsky system

syntax vnutri docker containera zavisi od toho nad akym distrom je image toho containera postaveny, jasne mozes tam mat plne funkcny debian, ale spravidla plati, ze sa spravcovia snazia o co najmensiu pamatovu stopu, takze velmi casto sa jedna o Alpine linux - https://wiki.alpinelinux.org/wiki/Alpine_Linux_package_management
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    REDSNAKE: to ti právě způsobilo to zklamání.
    Mě docker a portainer naopak velmi ulehčili práci s nastavováním serveru.
    Mohl bych tam všechno instalovat přes prikazovku, ale takhle je to mnohem jednoduší.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja vim ze to neni virtual, jen jsem to potreboval nejak myslenkove uchopit
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    REDSNAKE: docker není virtual, to by si si měl uvědomit. Portainer zkouším pár dní a přijde mi to jako velmi funkční věc.
    FATTY
    FATTY --- ---
    Teda jit do kontejneru bez toho, aniz bys o nich neco vedel :) S linuxem to moc neplet :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam