• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: powerbanka od Xiaomi je na to super =) mám už asi 3 roky tu 20Ah a do CATu mi posílá 9V v pohodě =)

Ad startování - Jo, to přežijou, ale regulátory v altíku jsou schopný i na volnoběh vytáhnout napětí na 14.4V+, což se 3S lipolce nebude vůbec líbit. (nebo aspoň ten můj v škopku z roku 2004)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: alternátory maj asi většinou spíš míň... teda, nevim jak u nových aut, ale to moje daily má 100A a to navíc až v nějakejch vyšších otáčkách. Ta moje poslední hračka co jsem si koupil má dokonce jenom 45A a řeším trochu co s tím, pač už jenom při puštěných světlech to nedodá nicmoc navíc, aby s tím šly dělat blbosti :-)) nicméně on redsnake psal o startu, takže tam alternátor nehraje roli... tam jde o to do toho pár sekund cpát nějakých 100-500A dle motoru a to už dneska lipolky asi přežijou. Teda, alespoň se i prodávají startovací powerbanky a prej to i funguje :-)

nicméně já se tak blbě ptal, protože nemám v podstatě ani tu powerbanku. Teda asi jednu a to právě tu dost obyčejnou. Takže bych na to mobilní hraní ještě musel sehnat slušnou powerbanku s PD... no, asi bude fakt jednodušší někde koupit tu plynovou :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    REDSNAKE: šak jo, k TS80 si připoj co chceš, ale powerbanka musí splňovat USB standardy, aby dostala CE.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    TEAPACK: však pokud se budeme bavit o TS80 můžeš si to připojit a napájet klidně přes XT60/90 vůbec to nemusíš tahat přes jakékoliv USB.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    REDSNAKE: powerbanky mají pořád měniče z 3.7V na 5V a musí dodržovat USB standardy, tzn při inicializaci spojení max odběr zařízení 100mA@5V, pak si zařízení může zažádat o 500mA, 2A. popř. u FastCharge jsou maximální hodnoty 2A@9V a 1,5A@12V.

A mám několik LiPolek, které jsou použít jako pomocné akumulátory - doporučují se 4s, kolem 10Ah, ale jde to i s 3S. Alternátor osobního auta má příkon kolem 2kW, takže při 12V je to cca 170A, což je pro dnešní 10Ah lipolky lehce přes doporučený dlouhodobý proud (15C) ale ty opravdu nepřipojuješ přes USB-C =D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: TS100 má minimální napětí 12V, takže ta si ani neřekne o 9/12V, ale TS80 by měla být schopná říct si o víc, pokud jí to ale zdroj nedá, tak má jen 10W - 2A@5V, a je otázkou, jestli vůbec při tak nízkém napětí zvládne prohnat přes topné těleso 2A, takže reálný výkon bude asi ještě níž, tzn bude to spíš přihřívadlo na čaj.

A teď jsem změřil, že TS100 při 300°C na hrotu má po ustálení odběr cca 300mA@23V, tzn 7W "klidový" příkon. Takže 10W je úplně k ničemu, to můžeš pod ten tišťák dát 3W výkonovou LED a ohřeješ to asi rychleji =D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: nevím jak powerbanka, ale modelářské baterky prej zvládnout nastartovat i auto kolik A zvládnou dodat..
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: ještě u toho venkovního letování mě napadá... na powerbance, která nemá quickcharge si to asi ani neškrtne, co? :-) (počítám, že to z toho vytáhne tak 2-3A a při 15W to asi neohřeje nic)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kdyz uz se tu zminuji pajeci pera pro praci v terenu, tak jen pro uplnost bych chtel doplnit, ze krome elektricke jsou i fosilni, tedy plynove. Velkou vyhodou je to ze se "nabije" behem par sekund. Nevyhodou je, ze nejmensi hrot je vcelku kopyto a na drobne SMD soucastky to neni idealni, konektory se daj a diky vyssimu vykonu se daji i trochu hrubsi prace. Jen je potreba davat pozor na "vyfuk". Konkretne mam tuhle https://www.conrad.cz/...EiwAGZsrBW6rCzeqQNGLb_hp1D8A6jHn6dX4g3_LT0GZMcw52t8kwZQKIw8SOhoCfWIQAvD_BwE (odkaz jen ilustracni, da se sehnat levneji)

Paradoxne se koukam jeste i po nejake te elektricke na jemnejsi praci, spis stanici do zasuvky a tu plynovou strcim do servisniho kufru
    SPM
    SPM --- ---
    aha, jasně, takže je to hlavně o místu :-) já si právě jenom říkal, jestli náhodou TSxx taky nutně nepotřebuju, když mě jinak místo na stole zase tolik netrápí :-) Pájení venku potřebuju dost minimálně; teda tak asi zhruba jednou za rok většinou na nějakou blbost okolo auta, takže tam si říkám, jestli to není zase příliš velký luxus, když by na to (obvykle to jsou nějaká dva dráty) stačila laciná plynovka (anebo tam holt natáhnout prodlužku a přenést tu stanici :-) ).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    QWWERTY: Pokud s tím počítají nejen papírově v USB standardu, ale i fyzikálně při návrhu konektoru, tišťáku kolem a napájecího kabelu, tak s tím problém nemám =)

Ale stačí se podívat na návrh napájení RPi1 až RPi3, kde zjistíš, že abys to mohl používat pořádně, tak musíš napájet přes GPIO piny a chladit, ikdyž standard v tu dobu už 2A@5V podporoval =)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TEAPACK: Quick Charge 4 PowerDelivery pocita se 100W (s 4.6A) pres USB-C konektor, nevidim v tom problem
    Quick Charge – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Quick_Charge
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    QWWERTY: to má už i TS100. Wellerky mají zase kontroler na výkyvy teploty hrotu a pokud delší dobu nedetekují pokles způsobený pájením, tak se taky vypnou =) ale to už jsou stanice o řád jinde.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: TS100 je super, když potřebuješ pájet venku, kde nemáš 220 VAC, ale máš jen 3-5S lipolku =) Taky je fajn, že topný těleso je přímo součástí hrotu, takže je velmi rychle nahřátý a teplotu si to drží opravdu hezky nezávisle na tom, jestli pájíš nějaký SMDčka nebo XT90.

Na druhou stranu nevýhoda TS100 je v tom, že ač jsem laboroval s FW jak jsem chtěl, tak po připojení na lab. zdroj jsem viděl odběr nejvíc 2.2 A při 23 V, což odpovídá 50 W, a ne deklarovaným 65. A taky si musíš na TS100 udělat vlastní držák, je sice lehká, malá, v kufříku s elektro nářadím se lehce ztratí, ale stojan nemá a ten potřebuješ vždycky.

Jinak u TS80 bych se bál toho micro USB-C, nevím jak jsou udělaný výkonový piny, ale tahat přes to dlouhodobě 3-5 A mi nepříjde jako use-case toho konektoru.

Abych to nějak shrnul - pokud nemáš místo na stole, potřebuješ pořád všechno uklízet a občas pájíš venku (RC apod), tak je TSxx super volba. Pokud máš stůj jen na pájení, kde se ti pořád válí kalafuna, drátěnka a stojan od pájecí stanice ti nebude překážet, tak ti bohatě stačí SR976, která toho (pocitově) tepelně zvládne o trochu víc, než TS100 =)

A největší rozdíl v pájení dělá imho druh hrotu, který použiješ a volba vhodné teploty právě podle hrotu a druhu pájky(cínu)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    REDSNAKE: potvrzuju co pises. poslednich15 let jsem mel na stole stanici, ale jeden z duvodu proc jsem koupil pero, je ta skladnost a ze to nikde nezavazi
    jinak jo, TS80 ma gyro/akcelerometr a kdyz nema pohyb (mam nastavenych 60sec), tak se sama vypne
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Jinak já mám tohle - https://hobbyking.com/en_us/zd-99-soldering-station-eu-plug-eu-warehouse.html

A pájím s tím i plošňáky a mikročipy jako Attiny 85 a podobně i s mejma klepavejma rukama. Dá se, ale TS80 bych si dopřál rád :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: já přímé srovnání nemám, ani jedno jsem v ruce konkrétně nedržel, ale tak nějak vidím, že to je srovnávání dvou naprosto rozdílných konceptů. Jedno je pájecí stanice a druhé je pájecí pero. Stanice asi ok na nějaký kutilský stůl. Pájecí pero mi přijde šikovnější pro někoho kdo kutí občasně, nemá stálé pracovní místo, využije kupříkladu i možnost napájení z Li-po modelářských článků někde venku či na modelářském letišti.

Další věc, že ty TS80/100 mají možnost upgradu firmwaru, otázka je jestli to u páječky nutně potřebuješ, ale zas tam jsou šikovné věci jako nějaké gyro či jak to funguje, které páječku vypíná po čase nepoužívání, teplotní mapy pokud se nepletu atd, atd..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PISTA1: nemáš Link na konkrétní produkt? Dekuji
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: Hele a dokážeš nějak shrnout, v čem je TS80/TS100 lepší než ta SR976? SR976 mám právě doma na stole, v kanclu mám pak ještě nějakou +- stejnou s tím digitálním nastavováním teploty a dělalo se mi se vším +- stejně dobře/blbě (tj levý jsem já, neviním z toho páječku :-) ). Tak mě jenom pro porovnání zajímá, v čem jsou ty TSx tak úžasné - nikdy jsem je nedržel v ruce, takže se vážně se zájmem ptám :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PISTA1: souhlas, ze je to hroznej kram. Podruhy bych si to nekoupil ani omylem a to skoro nepajim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam