• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    To moje RPi4 me uz privadi k silenstvi.

Pri prvnim zapnuti normalne eth0 dostane z DHCP serveru IP adresu, jakmile ale RPi4 zrestartuju, tak uz ji znovu nedostane. Uplne stejne se to chova, i kdyz nastavim statickou IP, jedine co pomuze: vypnout a znovu zapnout RPI4 nebo odpojit sitovy kabel na vic jak minutu. Menil jsem kabely, zkousel jine porty na routeru, ktery je navic tyden stary a porad nic. Kdyz pripojim USB sitovou kartu, tak vse normalne funguje.

Nekdo nejaky napad?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    The Raspberry Pi 400 Teardown
    https://www.youtube.com/watch?v=OqpylxLhw98
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: Systemd by to nepustil v ramci uzivatelskyho desktopu... To snad ani neumi.
    V /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart mam na konci radek
    @kodi --standalone

Uz ani nevim jestli jsem to editoval rucne, nebo pres nejaky GUI... zavinac na zacatku znamena, ze se to ma znova spustit v pripade crashe. Nevim jestli to je dobry, obcas se mi stavalo, ze se mi kodi znova spustilo kdyz sem ho chtel vypnout, ale na podruhy uz to proslo...

CERMI_FOX: nevim, mel jsem image raspbianu a nahral jsem ho ddčkem na flashku. bylo to tesne predtim nez to prejmenovali na Raspberry Pi OS, takze dneska bych stahnul asi ten. kodi mam primo z repozitare raspbianu bez uprav...

Tyhle balicky:

pi@kodi:~ $ aptitude search ~ikodi
    i kodi - Kodi Media Center (arch-independent data package)
    i A kodi-bin - Kodi Media Center (binary data package)
    i kodi-game-libretro - Libretro wrapper for Kodi's Game API
    i kodi-inputstream-adaptive - adaptive inputstream addon for Kodi
    i kodi-inputstream-rtmp - Rtmp inputstream addon for Kodi
    i kodi-peripheral-joystick - Joystick peripheral addon for Kodi
    i kodi-pvr-iptvsimple - Simple IPTV PVR for Kodi
    i kodi-pvr-sledovanitv-cz - sledovanitv.cz PVR for Kodi
    i kodi-pvr-sledovanitv-cz-dbg - debug symbols for sledovanitv.cz PVR for Kodi
    i kodi-screensaver-biogenesis - BioGenesis screensaver for Kodi
    i kodi-screensaver-matrixtrails - Matrix Trails screensaver for Kodi
    i kodi-screensaver-pyro - Pyro screensaver for Kodi
    i kodi-screensaver-stars - Stars screensaver for Kodi
    i kodi-vfs-sftp - SFTP VFS for Kodi
    i kodi-visualization-goom - GOOM visualization for Kodi
    i kodi-visualization-shadertoy - Shadertoy visualization for Kodi
    i kodi-visualization-spectrum - Spectrum visualizer for Kodi
    i kodi-visualization-waveform
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HARVIE: a raspian klasicky z Noobs? Ja udelal jen aptget kodi do cisteho raspbianu, tobe to stacilo? Zadne drivery, zadne stelovani v systemu?
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: Na 4k prý je lepší použít větrák. Takže já bych se bez něj asi i obešel. Zpětně mě štve, že jsem koupil "FAN shim", kterej je slyšet, hlavně večer, a bohužel se zapíná i hdyž je Kodi nic nepřehrává.

Jinak jsem si to tak nějak myslel, děkuji za potvrzení. HARVIE: Jak jsi nastavil to spouštění? Jestli v systemd, tak mi prosím poěli skript, ať ho nemusím potit :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    CERMI_FOX: nic jsem nezprovoznoval, proste to funguje (max. sem si prosel menu v kodi a zkalikal veci co my prisly rozumny)... dokonce jede i vic nez full hd. jedinej problem je, kdyz poustim z netflixu DRM sifrovany 1920p v nakym vetsim bitrate. To pak musim vybrat 1920p s mensim bitratem, protoze se mi to po chcili zacne prehrejvat, zatim nemam zadnej chladic, jen obyc ruzovo-bilou krabicku. Nejdriv sem myslel, ze chladic neni potreba vubec, ale to sem si nepoustel DRM streamy...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HARVIE: jak jsi zprovoznil hw akceleraci? zkusil jsem to stejné na rasp4 a seká se i menu, o přehrávání videa nemluvě, to je spíš slideshow. S libreelec není problém, jede v klidu fullhd, dokonce ani nemusím chladit, stačí otevřít krabičku.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: Jinak celý to ovládám gyromyší máváním ve vzduchu z gauče. Akorát bych si asi příště koupil nějakou co má trochu víc multimediálních tlačítek (play, pause, stop, přetáčení,...) Ale i takhle se to da vcelku vpoho... akorat pauzu delam pres mezernik :)

2.4G Fly Air Mouse T5 Wireless Remote Control Wireless Qwerty Keyboard Voice for Mac Smart TV TV Box Projector PC|Mice| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005001593934044.html

HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: Ja mel LibreELEC s Kodi, ale neslo to pouzivat jako pracovni stanice, tak sem si tam dal raspbian kterej pousti kodi hned po startu, takze to funguje stejne jako libreelec, ale kdyz dam v kodi exit, tak se prepne do desktopu s pohlizecem, hrama, atd...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PECA: Noobs?
    PECA
    PECA --- ---
    Mam doma RPi 4 s LibreELEC + Kodi. Teď se semináři, workshopy atp okline, by se docela hodil nějaký flexibilnější setup.
    Požadavek je, aby primárně fungovalo přehrávání z archivu ČT, DLNA či smb, YT apod. // Teď mi došlo, že jsem nezkoušel z mobilu miracast, nebo tak něco a docela bych to chtěl umět taky :)
    No a k tomu by přibila možnost přehrávání tehletěch "webinářů". Akorát nevím, jak. Protože jednou je to MS Teams, někdy Zoom, jindy nějaká obskurní záležitost v browseru.

Mě z toho vychází potřeba jednoduše a svižně přejít z Kodi do browseru. Ale to asi v LibreELEC nelze, nebo nevim jak. Jde to obráceně (a jak), tedy boot do desktopu, náběh automaticky do Kodi a v případě potřeby exit a šup do brovseru, pak zase ručně spustit Kodi?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REDSNAKE: provozoval. asi 24 hodin. x86 ( E5-2678, 32GB, 9211, a tusim v te dobe Connect-X2), nez jsem se nejak szil s celou tou myslenkou ze mam v siti debian tak mi doslo ze lvm a ext4 neni pro me idealni a sel jsem do pryc k centosu a btrfs
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    provozujete někdo Open Media Vault? Případně na jakém HW setupu? Díky
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MARASAN: zas je ten procesor nataktovanej o neco vejs, coz si muze dovolit diky chladici. na druhou stranu ta ramka a ssd ti asi bude chybet vic nez par set Mhz...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: jasne, Arm64! mas recht.
    PECA
    PECA --- ---
    MARASAN: Spíše ZX Spectrum Arm64 ;)
    Právě to by mi přišlo "lepšejší", ale asi by to muselo být moc vysoké (tlusté) a navíc to zadrátování uvnitř by muselo být asi jako u krabičky Argon one case + kablík z portu na zadní stranu.
    Nebo "prodloužená" verze kejsu klávesnice, kde by malina byla až v prostoru za klávesnicí. Tak trochu jako byl tvar Amigy či Atari, ale vlastně i ZX Spectra. Myslím, že designově by se s tím dalo trochu pohrát.
    Na druhou stranu i tohle je moc fajn počin a spoustě lidí to udělá radost a dobře poslouží.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX: jasne, ale neni to tak, ze by sis koupil krabicku s klavesnici a "port extenderem", do kteryho soupnes RPi4 a mas ZX Spectrum x86
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MARASAN: hardwarove ano, ale PCB je jiny, aby se to tam veslo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX MARASAN: tak sem kouknul na video a v klavesnici vlastne standardni RPi4 neni, tak to je zklamani.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX: pak bys ovsem nemel jako zaklad standardni RPi4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam