• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Jeste nez byla podpora oficielni, postupoval jsem pomoci tohoto navodu a fungovalo to hned na prvni dobrou (zvolil jsem rucni instalaci).

Kdyz jsem nedavno resil problem s pridelovanim IP, provedl jsem projistotu i obnovu EEPROM, pote stahnul posledni Pi OS lite, aktualizoval a pomoci raspi-config prepnul bootovani z USB a vse opet slapalo hned na prvni pokus.

rpi-eeprom-update:
    BCM2711 detected
    Dedicated VL805 EEPROM detected
    BOOTLOADER: up-to-date
    CURRENT: Thu Sep 3 12:11:43 UTC 2020 (1599135103)
    LATEST: Thu Sep 3 12:11:43 UTC 2020 (1599135103)
    FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/critical
    VL805: up-to-date
    CURRENT: 000138a1
    LATEST: 000138a1

rpi-eeprom-config:
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf214
    USB_MSD_PWR_OFF_TIME=0

PS: Na www.raspberrypi.org predelali sekci download, neprijde Vam to mnohem mene prehledne nez to bylo drive?
    PECA
    PECA --- ---
    prikaz
    sudo rpi-eeprom-update
    vypise:
    BCM2711 detected
    Dedicated VL805 EEPROM detected
    BOOTLOADER: up-to-date
    CURRENT: Wed 28 Oct 2020 05:32:40 PM UTC (1603906360)
     LATEST: Wed 28 Oct 2020 05:32:40 PM UTC (1603906360)
     FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/beta
    VL805: up-to-date
    CURRENT: 000138a1
     LATEST: 000138a1

a
    rpi-eeprom-config
    vypise:
    [all]
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf41

Jestli to pomuze :/
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Vzdávám se, nechám se poddat. Přečetl a googloval jsem kde co, leč přes veškerou snahu končím při pokusu o bootování RPi 4 z USB flashky v... Jak je vidět v příloze (slepeno z videa z modilu, v šedém místě možná něco chybí, ale nedokážu to lépe zachytit).

PECA
    PECA --- ---
    Hmm, tak jsem něco udělal špatně. Postupoval jsem podle Tom's HW. Až do restartu všechno v pohodě. Ještě mrknu na ty další odkazy.

TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Pouzivam usb boot na RPi4 jiz od dubna, oficielni podpora byla pridana 20.8.2020. Aktualizuj Pi OS a pote spust v terminalu raspi-config, tam uz to najdes. Vic o moznostech bootloaderu zde.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    ABE
    ABE --- ---
    PECA: Me bezi rpi4 (Raspberry Pi OS 64bit) s bootem z SSD pres USB uz několik mesicu.
    PES
    PES --- ---
    PECA: Musí se na to aktualizovat boot-firmware a nejspíš je to stále ještě považováno za "unstable", ale jde to...
    How to Boot Raspberry Pi 4 From a USB SSD or Flash Drive | Tom's Hardware
    https://www.tomshardware.com/how-to/boot-raspberry-pi-4-usb
    PECA
    PECA --- ---
    Chtěl jsem nastavit boot z USB Flashky na RPi 4 a na jejich webu čtu, že "under development". :(
    Mám hodit flintu do žita, nebo jakodeto nějak? Tak nějak mě nenapadlo, že by to nešlo...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: U RPi1b mi to dělalo kvůli tomu, že z toho flashdisku jelo něco hrozně pomalu...myslím, že jsem to řešil nějakým hackem typu "preload+tmpfs"
    PES
    PES --- ---
    Ten BCM54213PE (PHY) by měl být k tomu hlavnímu BCM2711 (ARM Cortex-A53) připojen separátní linkou (na té PCIex sedí ten VL805 šváb obsluhující ty USB3.0)
    TR1
    TR1 --- ---
    SUK:
    Ja bych rekl, ze ETH je pres PCI. Kdyz jsem byl nuceny pouzivat USB3 sitovku, tak jsem na disk pri kopirovani image ze site, zapisoval kolem 35 MB/s. Ted to same delam pres eth0 a zapisuji na stejny disk kolem 70 MB/s
    SUK
    SUK --- ---
    TR1: Je jeste stale ETH u rpi pripojen pres USB nebo uz na to pouzivaji PCI?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZORBEN: Ja tusim instaloval raspbian a na to az hassio
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    TR1: coz asi v tom systemu co tam mam ja (bojim se) nepujde...nebo se mi nedari vygooglit...(hassOS je narozdil od raspbianu podporovanej system pro home assistant, rpi mam jenom pro ten ucel)
    TR1
    TR1 --- ---
    ZORBEN:
    Moc mi pomohl prispevek od PES. Pridal jsem do souboru /etc/rc.local prikaz ethtool -r eth0 a zatim sit nabiha i po patem restartu.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    TR1: dělo se mi přesně to samý, když jsem bootoval HassOS z SSD přes USB, vypadalo to, že to jede ale neviděl jsem RPi4 na síti, nakonec jsem to vzdal... hod sem pak kdyžtak řešení jestli na něco přijdeš
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Diky za odkazy. Ten druhy, prestoze je jiz vic jak rok stary popisuje presne muj problem.
    PES
    PES --- ---
    (a vyčistit případné zápisy v dhcpcd.conf )
    PES
    PES --- ---
    TR1: je tam nějak problém, že při bootu se provádí něco s /sbin/dhcpd -k eth0, což se neprovede při restartu...

Rozebírá se to např. tady
    Network does not come up when restarting ... - Raspberry Pi Forums
    https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=253702
    anebo tady
    Raspberry Pi 4: Network non-functional directly after (re)boot · Issue #3034 · raspberrypi/linux · GitHub
    https://github.com/raspberrypi/linux/issues/3034

(As @M-Reimer discovered the only ways to get an IP address with the not working one seem to be to unplug/plug the network cable or to somehow run ethtool -r eth0 or mii-tool -r eth0)
    TR1
    TR1 --- ---
    Tak jsem zjistil zajimavou vec. Kdyz nahraji image Pi OS a spustim RPi4 z mSD tak zadny problem se ziskanim IP adresy na eth0 nemam. Pokud to same udelam s flashdiskem, tak po prvnim restartu jsem bez ip adresy.

Tak ted nevim, je to zavada RPI nebo nejaky bug??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam