• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PES
    PES --- ---
    Ten BCM54213PE (PHY) by měl být k tomu hlavnímu BCM2711 (ARM Cortex-A53) připojen separátní linkou (na té PCIex sedí ten VL805 šváb obsluhující ty USB3.0)
    TR1
    TR1 --- ---
    SUK:
    Ja bych rekl, ze ETH je pres PCI. Kdyz jsem byl nuceny pouzivat USB3 sitovku, tak jsem na disk pri kopirovani image ze site, zapisoval kolem 35 MB/s. Ted to same delam pres eth0 a zapisuji na stejny disk kolem 70 MB/s
    SUK
    SUK --- ---
    TR1: Je jeste stale ETH u rpi pripojen pres USB nebo uz na to pouzivaji PCI?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZORBEN: Ja tusim instaloval raspbian a na to az hassio
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    TR1: coz asi v tom systemu co tam mam ja (bojim se) nepujde...nebo se mi nedari vygooglit...(hassOS je narozdil od raspbianu podporovanej system pro home assistant, rpi mam jenom pro ten ucel)
    TR1
    TR1 --- ---
    ZORBEN:
    Moc mi pomohl prispevek od PES. Pridal jsem do souboru /etc/rc.local prikaz ethtool -r eth0 a zatim sit nabiha i po patem restartu.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    TR1: dělo se mi přesně to samý, když jsem bootoval HassOS z SSD přes USB, vypadalo to, že to jede ale neviděl jsem RPi4 na síti, nakonec jsem to vzdal... hod sem pak kdyžtak řešení jestli na něco přijdeš
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Diky za odkazy. Ten druhy, prestoze je jiz vic jak rok stary popisuje presne muj problem.
    PES
    PES --- ---
    (a vyčistit případné zápisy v dhcpcd.conf )
    PES
    PES --- ---
    TR1: je tam nějak problém, že při bootu se provádí něco s /sbin/dhcpd -k eth0, což se neprovede při restartu...

Rozebírá se to např. tady
    Network does not come up when restarting ... - Raspberry Pi Forums
    https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=253702
    anebo tady
    Raspberry Pi 4: Network non-functional directly after (re)boot · Issue #3034 · raspberrypi/linux · GitHub
    https://github.com/raspberrypi/linux/issues/3034

(As @M-Reimer discovered the only ways to get an IP address with the not working one seem to be to unplug/plug the network cable or to somehow run ethtool -r eth0 or mii-tool -r eth0)
    TR1
    TR1 --- ---
    Tak jsem zjistil zajimavou vec. Kdyz nahraji image Pi OS a spustim RPi4 z mSD tak zadny problem se ziskanim IP adresy na eth0 nemam. Pokud to same udelam s flashdiskem, tak po prvnim restartu jsem bez ip adresy.

Tak ted nevim, je to zavada RPI nebo nejaky bug??
    TR1
    TR1 --- ---
    FATBOZZ:
    Pise, ze sluzba neexistuje.

Jeste zkusim stahnout posledni verzi Pi OS a obnovim bootloader, kdyz ani to nepomuze, asi to poslu na reklamaci.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    TR1: zkus
    sudo systemctl disable wicd.service
    TR1
    TR1 --- ---
    LEXXA:
    Mac adresa je stale stejna ani nemizi. Na portu kam, pripojim RPi4 pres eth0 obcas naskoci Packet Error viz obrazek.

LEXXA
    LEXXA --- ---
    TR1: mrlni jestli mas v tom rpi po rebootu stejnou mac adresu (jestli vubec nejakou) a jestli na tom switch portu nemas nejake prapodivne mtu
    TR1
    TR1 --- ---
    To moje RPi4 me uz privadi k silenstvi.

Pri prvnim zapnuti normalne eth0 dostane z DHCP serveru IP adresu, jakmile ale RPi4 zrestartuju, tak uz ji znovu nedostane. Uplne stejne se to chova, i kdyz nastavim statickou IP, jedine co pomuze: vypnout a znovu zapnout RPI4 nebo odpojit sitovy kabel na vic jak minutu. Menil jsem kabely, zkousel jine porty na routeru, ktery je navic tyden stary a porad nic. Kdyz pripojim USB sitovou kartu, tak vse normalne funguje.

Nekdo nejaky napad?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    The Raspberry Pi 400 Teardown
    https://www.youtube.com/watch?v=OqpylxLhw98
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: Systemd by to nepustil v ramci uzivatelskyho desktopu... To snad ani neumi.
    V /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart mam na konci radek
    @kodi --standalone

Uz ani nevim jestli jsem to editoval rucne, nebo pres nejaky GUI... zavinac na zacatku znamena, ze se to ma znova spustit v pripade crashe. Nevim jestli to je dobry, obcas se mi stavalo, ze se mi kodi znova spustilo kdyz sem ho chtel vypnout, ale na podruhy uz to proslo...

CERMI_FOX: nevim, mel jsem image raspbianu a nahral jsem ho ddčkem na flashku. bylo to tesne predtim nez to prejmenovali na Raspberry Pi OS, takze dneska bych stahnul asi ten. kodi mam primo z repozitare raspbianu bez uprav...

Tyhle balicky:

pi@kodi:~ $ aptitude search ~ikodi
    i kodi - Kodi Media Center (arch-independent data package)
    i A kodi-bin - Kodi Media Center (binary data package)
    i kodi-game-libretro - Libretro wrapper for Kodi's Game API
    i kodi-inputstream-adaptive - adaptive inputstream addon for Kodi
    i kodi-inputstream-rtmp - Rtmp inputstream addon for Kodi
    i kodi-peripheral-joystick - Joystick peripheral addon for Kodi
    i kodi-pvr-iptvsimple - Simple IPTV PVR for Kodi
    i kodi-pvr-sledovanitv-cz - sledovanitv.cz PVR for Kodi
    i kodi-pvr-sledovanitv-cz-dbg - debug symbols for sledovanitv.cz PVR for Kodi
    i kodi-screensaver-biogenesis - BioGenesis screensaver for Kodi
    i kodi-screensaver-matrixtrails - Matrix Trails screensaver for Kodi
    i kodi-screensaver-pyro - Pyro screensaver for Kodi
    i kodi-screensaver-stars - Stars screensaver for Kodi
    i kodi-vfs-sftp - SFTP VFS for Kodi
    i kodi-visualization-goom - GOOM visualization for Kodi
    i kodi-visualization-shadertoy - Shadertoy visualization for Kodi
    i kodi-visualization-spectrum - Spectrum visualizer for Kodi
    i kodi-visualization-waveform
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HARVIE: a raspian klasicky z Noobs? Ja udelal jen aptget kodi do cisteho raspbianu, tobe to stacilo? Zadne drivery, zadne stelovani v systemu?
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: Na 4k prý je lepší použít větrák. Takže já bych se bez něj asi i obešel. Zpětně mě štve, že jsem koupil "FAN shim", kterej je slyšet, hlavně večer, a bohužel se zapíná i hdyž je Kodi nic nepřehrává.

Jinak jsem si to tak nějak myslel, děkuji za potvrzení. HARVIE: Jak jsi nastavil to spouštění? Jestli v systemd, tak mi prosím poěli skript, ať ho nemusím potit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam