• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TEAPACK: Nemluvíš náhodou o tý předchozí verzi ? (CM3). Ten aktuální CM4 používá 2 stopinový konektory Hirose. Ono to vyšlo relativně nedávno a ještě se jich nedá moc koupit.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RORSCHACH: alternativních desek je dost, teď mě napadl minimálně So-Pine, který používá So-Dimm slot a je pro něj i "redukce" na běžné Pine64.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Pracujete už někdo s tím aktuálním compute modulem? Chci používat něco se zabudovanou flash pamětí a tohle vypadá jako dobrá možnost. Trochu nevýhoda, že k tomu zatím nejsou dostupný žádný alternativní desky, ale to se snad brzo zlepší. Jen si nejsem jistej, jestli ručně napájím ten šílenej konektor :)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    máte někdo Pi (3) jako TOR relay? DOporučíte návod, nebo je google můj přítel?
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    QWWERTY: dik, mrknu. u toho modelu psali ze da az 150 zarizeni, ma to odepinaci externi antenu. ale uvidime.
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    SEDLLAK: presne ten s tou pevnou antenou mam, ale fakt pulka baraku nemela signal bez tech routeru
    SEDLLAK
    SEDLLAK --- ---
    Tomu CC2531 dost pomůže anténa. Tam, kde jsem měl bez antény signál 0-15 lqi, mám teď s anténou 80-110 lqi.
    Konkrétně mám verzi s 8DBI anténou odsud. Pro šikovnější je i DYI řešení.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CISTICZ: projdi Troye Hunta, resp. jeho nedavny serial
    [ SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi ]

zajima te druhy dil - "Extending Zigbee Range with Repeaters"
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    ja mam doma ten CC2531 a pokreje to sotva mistnost kde to je, ve vedlejsich mistnostech uz je signal tak na 10% ... resim to mesh routerama z ikea a to mi s prehledem pokreje celej barak.
    jinak ja jedu na nodered s dashboardem, domoticz je totalni silenost, a lidi s hass stejne na slozitejsi programovani pouzivaj nodered.
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    taky jsem se vydal cestou zigbee, objednany mam z tindie CC2652, tak jsem zvedav. zkusit chci ten home-assistent. chci tim pak pokryt celkem velkej barak, jsem zvedav jak si to poradi se signalem
    BOAR
    BOAR --- ---
    JOPS: ja jedu domoticz, zatim teda tak jako ze si s tim hraju, a cekam, nez mi z ciny dorazej teplotni senzory, a nez v lidlu budou mit zase v akci zarovky s vypinacem. Ted jsem koukal, ze maj v akci v ikee zarovku + vypinac za 250 - tak uvazuju, ze bych se tam nejak otocil.
    Jinak planuju jit timhle smerem:

zigbee2mqtt.io | Zigbee2mqtt documentation
    https://www.zigbee2mqtt.io/
    mam koupeny usb zigbee prijmace ( mam jeden navic, kdybys chtel) https://www.zigbee2mqtt.io/information/supported_adapters.html#texas-instruments-cc2531, muzu ho naprogramovat.
    to znamena zadnej koupenej controler, ale vlastni - prave asi v RPI.

JOPS
    JOPS --- ---
    CISTICZ: ja fungoval na domoticz. Minulej cas mam, protoze mi umrela karta.

HELVETE
    HELVETE --- ---
    PES
    PES --- ---
    HARVIE: Stejně se tam píše (pro jistotu) o "útlumu" a ne o 100% vyblokování. Třeba byla BTSka nedaleko a to EM-pole se prorvalo i do toho hrnce...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    The reception or transmission of radio waves, a form of electromagnetic radiation, to or from an antenna within a Faraday cage is heavily attenuated or blocked by the cage; however, a Faraday cage has varied attenuation depending on wave form, frequency, or distance from receiver/transmitter, and receiver/transmitter power. Near-field, high-powered frequency transmissions like HF RFID are more likely to penetrate. Solid cages generally attenuate fields over a broader range of frequencies than mesh cages.

Faraday cage - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_cage
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: Nerez byl tlustej, elektricky vodivej a poklice kvalitne licovala.
    ANDY_WARHOL: stinenej kabel je je prece navrzenej RF inzenyrama, ma presny rozmery, kontrolujou se u nej vlastnosti vsech materialu vcetne dielektrika, je navrzenej na konkretni frekvence a system ve kterym se pouziva je designovanej tak, ze nevadi kdyz se neodstini 100%. naopak mobily jsou designovany tak, aby fungovaly i kdyz je signal spatnej. nikdo nerika ze faradayova klec nefunguje. jen rikam, ze to neni tak jednoduchy jako ze nekam das kus plechu a zadny radiovy vlny tim neprojdou.
    PES
    PES --- ---
    ANDY_WARHOL: "Nerezový" hrnec z Číny ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HARVIE: kdyby nefungovala faradayova klec, tak by nefungoval žádnéj stinenej kabel, to se mi nějak nezdá, musí v tom být hacek
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ANDY_WARHOL: abych overil, jestli je pravda vsechno, co nas ucili na zakladce v hodinach fyziky. spoiler alert: neni.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HARVIE: to me zajima historka okolo, proc by tohle nekdo delal ?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JIMX: Hele nevim... RF je cerna magie. Ja se jednou dovolal na mobil zavrenej v uzemnenym nerezovym hrnci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam