• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: k nezaplacení... =/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Puvodne jsem do toho nechtel kecat ale co tam naletovat flex a posilit jen napajeni :)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: tomuhle bych věřil, že to ještě vydrží... ale v práci jsem měl lepší perlu. Průmyslové zařízení (stálová klima jednotka), koupila se do toho ethernetová karta (strčí se to do PLC od Carla, co v tom je a dá se s tím pak bavit přes TCP Modbus). Člověk by si myslel, že u takovýhle krávy, kterou napájíš silovinou, se nějak počítá, že tu komunikaci vedeš podobně... nicméně ne, ten RJ-45 konektor na tý kartě byl na kolmo v SMD verzi. No a STP Cat6 nezvládnul, urvalo ho to z desky i s ploškama na tom tišťáku :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TEAPACK: Ono i k tý oficální desce je k dispozici celej projekt v KiCADu. Takže zdroje k inspiraci nějaký jsou. Ta dvojice těch konektorů vypadá nějak takto

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RORSCHACH: oj... to zase bude asi hromada pérek, který bude držet jen cín na tišťáku... =/
    ale můžeš vyjít z toho boardu co postnul TOOMIX, tam jsou i Eagle zdrojáky, tak snad budou ty konektory spojený do jedný součástky, abys je nemusel neustále rovnat proti sobě =)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TEAPACK: Heh, to mě taky napadlo (ikdyž dostat se pod ten compute module by asi nebyla prdel, možná kdyby si člověk koupil vyšší verzi), akorát v data sheetu u toho konektoru je napsaný, že se to nemá zapojovat nenapájený. Ten konektor asi sám o sobě není dost pevnej, aby si ho při rozdělávání neohnul.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: ten druhý konektor tam můžeš TS-100 "nabodovat" s osazeným RPi a pak ho klidně dopájet horkovzduchem už bez RPi =)
    SPM
    SPM --- ---
    RORSCHACH: ono co se týče tolerance, tak to by na průmyslově vyrobeném tišťáku neměl být problém. Teda, jde o to, aby ty SMD plošky pro ten konektor tam byly na správných místech a správně velké. Ale jelikož tu desku stejně kreslíš v nějakém toolu a na ten konektor nejspíš budeš mít šablonu, kterou už někdo dělal, tak by to mělo být v pohodě. A při tom letování, jak se začne ta pájka tavit, tak ta komponenta si při tom sedne nožičkama na ty plošky, takže to sedí tam kde má. (Pak teda ještě ten druhý konektor musíš mít umístěný správně proti prvnímu, ale to zase kreslíš, takže by to mělo být ok). Z mých pájecích pokusů touhle technologií jsem spíš měl zatím problém odhadnout tu správnou teplotu a proud vzduchu - když je toho málo, tak se to nepřipájí (na to se teda přijde jednoduše, prostě se za to vezme prstem a ono to upadne :-) ), když je to teplý zase moc, tak to začne ničit tu komponentu (tavit ten plast) (to se mi povedlo, když jsem z nějakýho šrotu tím zkoušel vypájet SMD mikrospínač a tomu jsem trošku připekl to plastové tlačítko). Ale to co se připájelo vypadalo docela dobře :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    SPM: Díky za nabídku, uvidíme jak se to vyvine. Já na to nějak zásadně nespěchám, vývoj můžu v pohodě dělat na tý development desce, na kterou si hodím vlastní shield. Jinak ten konektor stojí cca 30 korun, takže žádná tragedie. Podle mě kritická část je to, že ty konektory tam jsou dva a asi tam nebude moc velká tolerance, aby to šlo správně zacvaknout (ale těžko říct, s něčim tak malym jsem nikdy nepracoval).

Jinak z JLCPCB mi odepsali takovej trochu generickej mail, že si to někam zadali do systému a že se uvidí. Tak snad jim napíše víc lidi a nějak zareagujou na poptávku na trhu :)
    SPM
    SPM --- ---
    RORSCHACH: kdybys případně nesehnal nikoho, kdo nemá obě ruce levý, tak mám od ježíška doma horkovzdušnou páječku, kterou by ten konektor nejspíš měl jít rozumně naletovat, tak to případně můžu zkusit. (Jenom jsem teda radši nehledal, kolik ten konektor stojí :-)) ).
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TOOMIX: Jo, vypadá to, že se to pomalu rodí.

HARVIE: Je to jak to říkáš, chci si udělat vlastní desku (mám na Pi udělaný ovládání 192x64 LED displaye), ale přežil bych to i s nějakou cizí minimalistickou deskou, která bude mít vyvedený GPIO (nic jinýho nepotřebuju), na který si plácnu svůj vlastní shield.

Na JLCPCB jsem taky koukal :) Zkusim jim napsat, třeba když to udělá pár lidí, tak ten konektor přidají.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TOOMIX: to jo, ale jde spis o to, ze si muzes chtit udelat vlastni desku specificky navrzenou pro konkretni aplikaci.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    HARVIE:
    RORSCHACH:

chiptron.cz - Novinky: Z twitteru: Základní desky pro Raspberry Pi Compute Module 4
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1132
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    RORSCHACH: Kdyby se ten konektor objevil na JLCSMT https://jlcpcb.com/parts tak bude mozny to nechat v cine vyrobit a osadit za docela slusnou cenu... Ale zatim ho tam nevidim... Jinak kdyz si objednas desku a sezenes konektor, tak urcite na nyxu najdes nekoho, kdo to bude umet osadit. osobne bych to dal asi az na desatej pokus, ale kdyztak dam pak tipy na nejaky konkretni auditka nebo lidi co maj vic praxe :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RORSCHACH: nejspíš jo =) mám těch compute modulů zásobu ještě na pár let, takže novinky zatím řeším jen pasivně =/
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TEAPACK: Nemluvíš náhodou o tý předchozí verzi ? (CM3). Ten aktuální CM4 používá 2 stopinový konektory Hirose. Ono to vyšlo relativně nedávno a ještě se jich nedá moc koupit.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RORSCHACH: alternativních desek je dost, teď mě napadl minimálně So-Pine, který používá So-Dimm slot a je pro něj i "redukce" na běžné Pine64.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Pracujete už někdo s tím aktuálním compute modulem? Chci používat něco se zabudovanou flash pamětí a tohle vypadá jako dobrá možnost. Trochu nevýhoda, že k tomu zatím nejsou dostupný žádný alternativní desky, ale to se snad brzo zlepší. Jen si nejsem jistej, jestli ručně napájím ten šílenej konektor :)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    máte někdo Pi (3) jako TOR relay? DOporučíte návod, nebo je google můj přítel?
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    QWWERTY: dik, mrknu. u toho modelu psali ze da az 150 zarizeni, ma to odepinaci externi antenu. ale uvidime.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam