• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: ten ohm dělaj koncovky. microusb se často nepájí ale lisuje navíc nikdo tam na konci nenechává tu bublinku co jsem kdesi viděl v nákresu jak má microusb konec vypadat takže při ohybu se kabel postupně vytrhá.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1: a co tam prsknout velkej kondík ... :)
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: hele ještě jenom pro info. Shodou okolností jsem si teď k nějakému bastlu dělal kabel z nějaké 0,25mm2 nebo co to je licny. Tak jsem ho změřil. A na 70cm (tj 140cm dohromady) mám asi 0,2 ohmů (z jedné strany duponty, z druhé naletované banánky, banánky zapojené do sebe, měřené na dupontech). Takže 1 ohm je hodně nezdravý :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TR1:

[all]
    BOOT_UART=0
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    TFTP_IP=
    TFTP_PREFIX=0
    BOOT_ORDER=0x1
    SD_BOOT_MAX_RETRIES=3
    NET_BOOT_MAX_RETRIES=5
    [none]
    FREEZE_VERSION=0
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Dekuji moc za cenne informace. Takze to kratke zhasnuti led diody, zda se je pro rpi4 typicke coz naznacuje, ze muj kousek bude v poradku. Dnes se v tom stouram doma, takze mam omezene moznosti ale zatim jsem zjistil, ze kdyz napajim pres USB tak i na gpio namerim stejne napeti jako dava napajec, coz je 5.2V. Dale jsem zkusil na radu SPM pouzit napajeni nodemcu 5V a tady jsem zaznamenal uspech, opravdu to restart prezije bez vypadku ale kdyz napojim nodemcu i samotne esp-12 na 3.3V tak ztracim spojeni. Jestli mohu poprosit, mohl bys sem zkopirovat vypis prikazu vcgencmd bootloader_config, ze bych si podle nej nastavil stejne hodnoty.

Muj aktualni vypis:
    BOOT_UART=1
    WAKE_ON_GPIO=1
    POWER_OFF_ON_HALT=0
    DHCP_TIMEOUT=45000
    DHCP_REQ_TIMEOUT=4000
    TFTP_FILE_TIMEOUT=30000
    ENABLE_SELF_UPDATE=1
    DISABLE_HDMI=0
    BOOT_ORDER=0xf214
    USB_MSD_PWR_OFF_TIME=0
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TR1: Zkoušel jsem to. Raspberry Pi 4 B + ESP8266 (WeMos D1 mini deska).

Když dám reboot Raspberry, tak červená dioda na Pi chvíli zhasne, ale na 5V ani 3.3V mi napětí nespadne, resp. ESP se nezrestartuje. Zdroj mám z rpishop.cz (Raspberry Pi USB-C 5,1V⎓3A napájecí zdroj, EU, černý).
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    Vyzkousim tuhle moznost take ale z chovani meho rpi to vidim skepticky. On se tu v zaplave zprav ztratil jeden z mych dotazu. Moje rpi4, kdyz restartuji, tak cca na 1 sekundu zhasne i ledka napajeni (cervena) a to mne vede k presvedceni, ze proste dochazi jakoby k vypnuti a zapnuti celeho rpi. Nemam moznost to srovnat s jinim rpi4 ale jestli je tu nejaky majitel tak by mi treba mohl potvrdit, ze jemu se to chova stejne, protoze ja si podobne chovani u zerow, rpi2b nebo rpi3b+ rozhodne nepamatuji.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: NodeMCU by mělo mít na sobě napěťový regulátor, který jde krmit z 5V. Co tedy to NodeMCU odnapájet těmi samými 5V, co má malina a tím pádem by se to nemělo resetovat vůbec?
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    Ja uz to mam vsechno spichnute a esp8266 napajene pres gpio funguje bezproblemu ale jen do doby, nez restartuji rpi a to z duvodu, ze na gpio spadne na kratickou dobu 3.3V na 0 a tim dojde k restartu esp8266 a ja diky tomu prijdu o hromadu informaci, ktere se vypisuji pri startu rpi a ktere bych normalne pres ssh nevidel. Zkratka to nahrazuje obrazovku pripojenou k rpi a navic to muzu ovladat nadalku a to byl hlavni ucel, proc se tim vubec zabyvam. Aktualne pouzivam nodeMCU ktere ma externi napajeni a fakt to funguje paradne i kdyz jsem u tohoto reseni nasel 2 omezeni ale presto to ma pro me veliky prinos.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: S tou 3V3 větví pozor na to, že Raspberry má poměrně hodně slabý ten regulátor. Teda nevím, u v4 jsem nedohledal, co tam přesně je, ale u některých těch starších se tvrdilo, že je to snad zatížitelné jenom na 50mA nebo nějakou takovou hodnotu... což už i pro ESP8266 je málo (tam špičkově může letět snad i 300mA).

Ok, tak pak mi prostým měřením přijde, že ty kabely mají fakt moc velký odpor :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Puvodne mne zajimala vetev 3.3V, protoze jsem ji chtel pouzit pro napajeni esp8266 ktery ma slouzit jako rs232 over IP ale k tomu jsem se vubec nedostal, protoze pri pokusu napajet rpi pomoci pinu jsem mel zde popisovane problemy a rpi jako celek nefungovalo spravne (cyklicke restarty kvuli indikaci podpeti). Nastesti i po tech pokusech, co jsem s nim vcera provadel po pripojeni pres USB funguje normalne.

SPM:
    Jsem si temer jisty, ze jsem pri mereni odporu chybu neudelal. Pravda je, ze pred kazdym jednotlivym merenim hroty multimetru nezkratuji ale pred prvnim meremin to delam vzdy, to vim na 100%
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: na odpojeným kabelu naměříš 5,2V na obou koncích, protože tam nemáš v tu chvíli těch 0,5A odběru. Pokud máš odhadem ten 1Ohm na celém kabelu (tj oba dva dráty), pak při 0,5A máš úbytek napětí právě těch 0,5V. Pokud jsi tedy ten odpor změřil správně (jak psal PES, je potřeba napřed si zkratovat dráty toho multimetru... ten můj má třeba >1Ohm odpor přímo na sobě...)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Pokud muzu tak raspi nenapajim z usb ale primo. Usb kabely jsou tak ošulenej segment kabelů že se to nevyplatí :)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Zítra můžu proměřit, co tam najdu já. Jen mi není uplně jasný co hledám. Jestli mám prověřit tu 3.3V větev na pinu 1 (ta myslím projde nějakým napěťovým regulátorem) nebo pin 2/4, což by mělo být napětí přímo ze zdroje, který to Pi napájí.
    TR1
    TR1 --- ---
    Budu to muset vzdat, tohle je evidentne nad moje sily.

Na zdroji mam 5.6V (zkousel jsem az 5.75V), na GPIO namerim temer 5.2V. System se prestal restartovat, lze se prihlasit a zda se, ze se s nim da i pracovat, presto stale vyskakuje: "bylo detekovano podpeti" a cervena ledka se rozsveci a zhasina. Uvidim az se vratim domu a pripojim klasicky zdroj, jestli to bude jeste fungovat alespon jako predim :).

Jinac diky vsem za rady, kdyby nahodou jeste nekoho neco padlo, tak klidne napiste.
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Snazim se to nejak pomoci internetu vypocitat ale neznam jeden zakladni udaj a tim je prurez vodice. Jinac jsem vzal uplne novy pas propojek z meril jednu propojku za druhou a rekordman je pres 3.5 ohmu, v primeru to ma odhadem tak 1 ohm. Rekl bych, jako laik, ze ty kabely stoji za starou belu.

Nicmene zkusim asi zariskovat a nastavim na zdroji o neco vetsi napeti, snad to rpi prezije.
    PES
    PES --- ---
    Na tenoulinkém AWG26 dlouhém 40cm naměřím pod 0,1... (po odečtení odporu přívodních kablíků ohmetru - změřen rozdíl mezi zkratovanými konci a konci spojenými kablíkem). Ten 1Ohm už může v takovém proudu udělat nepříjemný pokles napětí, ne?
    TR1
    TR1 --- ---
    Cerveny ma 0.37 ohmu a modry ma dokonce 0.57 ohmu. Jsem sice laik ale prijte mi to celkem dost, na 20 cm kablik
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Vidis, to me nanapadlo, jdu na to.

Pokusil jsem se udelat fotky at vidite jake neuveritelne veci se mi tu deji ale potreboval bych k tomu 3ti ruku :)

PES
    PES --- ---
    A odpor toho kabelu jako takový se měřil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam