• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Vidis, to me nanapadlo, jdu na to.

Pokusil jsem se udelat fotky at vidite jake neuveritelne veci se mi tu deji ale potreboval bych k tomu 3ti ruku :)

PES
    PES --- ---
    A odpor toho kabelu jako takový se měřil?
    TR1
    TR1 --- ---
    JIMX:
    Tohle me take napadlo, ze je neco s kabelem ale kdyz ho od rpi odpojim tak na obou koncich namerim stejne napeti, presto jsem si vzal jiny par ale chova se to stejne, achjo.
    JIMX
    JIMX --- ---
    TR1: no jestli mas na kabelu pri 0,5A ubytek 0,5V ... tak bych zacal vymenou kabelu ...
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    Proud jsem zvysil na 5A, primo zdroj ukazuje aktualni hodnoty 5.20V a 0.500-0.600A . Docela vtipne je, ze na zacatku 20cm dlouheho propojovaciho kabelu namerim tesne pod 5.2V (nejspis rozdil v mereni zdroje a multimetru) ale na druhem konci, toho stejneho kabelu (pripojeny na GPIO namerim pouze tech 4.5-4.6V. Jinac zdroj je uplne novy, nadelil jsem si ho k Vanocum tak snad vadny neni.

Digitálně řízený lineární laboratorní zdroj Korad KA3010D
    https://www.hotair.cz/...sformatorove/digitalne-rizeny-linearni-laboratorni-zdroj-korad-ka3010d.html
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: a proud na lab zdroji máš jaký? Napadá mě, že buď je to fakt přetížené, takže ti tam něco žere víc než ty 4A a tudíž zdroj snižuje napětí tak, aby to žralo 4A. Nebo je ten zdroj blbej :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Tak nevim co je spatne. Odpojil jsem i cp2102 a misto flashdisku jsem pouzil mSD. Zmeril jsem si multimetrem napeti na dupontech, ktere pripojuji na gpio a je tam skutecne pozadovanych 5.2V. Jakmile nasadim duponty na napajeci piny rpi4, tentokrat 2 a 6, tak na tech dupontech namerim 4.5-4.6 V, proto to asi hlasi podpeti (nektokrat ale cervena ledka sviti)
    TR1
    TR1 --- ---
    Stale se snazim prijit na ty vypadky napeti na pinech 1,2 a 4 pri restartu a mam trosku podezreni, ze to me RPi4 neni uplne v poradku, tak mam na Vas zase dve otazky. RPI4 standardne napajim zdrojem zakoupenym v rpishop.cz ktery ma 5.25V a 4A.

1) az vcera jsem si vsiml, ze pri kazdem restartu tak na 1 sekundu zhasne ledka (cervena), indikujici napajeni, dela to i nekomu z Vas?

2) abych vyloucil pripadny problem s napajecem, mam ted aktualne pripojene RPI4 k laboratornimu zdroji a napajim zarizeni pres GPIO 2 a 7. Na zdroji mam nastaveno 5.20V a 4A, ledka indikujici napajeni nesviti vubec a debug pres seriovy port mi dokonce vypisuje [ 9.272909] Under-voltage detected! (0x00050005) a dochazi k cyklickemu restartu. Jestli tu neko napaji rpi4 pres GPO, mohl by mi rici, zda mu sviti cervena led nebo ne?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Člověk by si řekl, taková triviální úloha, ale přitom takovej boj :)
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Tak posun. Kdyby to někoho zajímalo.
    V konfigu (/etc/modprobr.d/w.conf) jsem měl "options wire slave_ttl=1 timeout=0 timeout_us=250000". Jak jsem to ladil, tak jsem nastavil konzervativní timeout 1 sekundu a to začalo vykazovat výrazně lepší chování. Pokusováním jsem dospěl k hodnotě timeoutu 550 ms. Tedy asi takto "options wire slave_ttl=1 timeout=0 timeout_us=550000".

Důvodem bude asi kombinace čtení sběrnice ze strany RPi a fungování čtečku RFId, která po "chvilkách" testuje přítomnost čipu, "chvílku" jí trvá čtení čipu a "chvíli" Id podrží načtené. Podle dokumentace by to mělo být čtení přibližně 6× za sekundu (~ 50 ms na test přítomnosti), k tomu ~ 100 ms rozmezí mezi dvěma úspěšnými kontrolami. Dále ~ 120 ms čtení Id z RF čipu. A nakonec úspěšně načtenou hodnotu uchová ~ 500 ms pro případné odeslání skrze emulaci 1wire. No a pokud v průběhu těch 500 ms přijde RESET (tedy požadavek na čtení sběrnice), tak se to podržení prodlouží o dalších 500 ms. Ale asi je tam nějaký nedokumentovaný strop, takže nakonec (cca mezi 4. a 5. sekundou se to zapomene).
    No ty bláho!

Takže issue solved. Reakce není úplně bleskurychlá, když s tím blbnu, tak mi to někdy nestihne čip načíst, protože prostě musím vydržet alespoň tu půlsekundu, než vyprší timeout na malině. Uff.
    PECA
    PECA --- ---
    Lidičky, pracujete někdo s 1wire na RPi 4? Jako chová se mi to hodně špatně. Mám dvě 1wire čtečky. jedná se o RFID čteky, které se chovají jako tzv Dallas čip, nebo též iButton. Používáme je připojené na GPS do aut a tam to šlape dobře.
    Co se mi děje je, že když přiložím žeton ke čtečce, ta ho načte, na RPi si to vyčtu. Ok. Ale po oddálení mi RPi na sběrnici vykazuje přiložený čip ještě dalších 4 - 5 sekund. Během této doby se navíc nenačte nově přiložený žeton (čip, token, jak kdo chce). A to je průkak. Potřebuji aby to načítalo nové ID ihned = do půl sekundy asi dobrý, do 200 ms ideál. Je to na docházku, takže i 1 sekunda by byla ok. Ale 5 sekund je nehorázná doba :(
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Samozrejme, ze mam nejnovejsi aktualizace vcetne kernelu 5.4.83-v7l+. Buh vi, jestli v tom nemaji nejaky bordel. Napriklad pred 1.5 mesicem jsem v EEPROM nastavil USB_MSD_PWR_OFF_TIME=0 (zakazuje vypnuti USB portu). Celou dobu to slapalo, pred cca tydnem prisla aktualizace a od te doby se zase pevny disk pri kazdem restartu vypne, pritom nastaveni zustalo zachovano.
    PECA
    PECA --- ---
    TR1: Jestli jsem pochopil diskusi v tom odkazu, tak alespoň částečně (pokud ne úplně) to řeší update FW – zkoušel jsi?
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Tak jsem zkusil nastavit WAKE_ON_GPIO=0 i sdhci.debug_quirks2=4 a muj problem to nevyresilo. Jsem fanda RPI ale RPI4 me fakt uz sere :(
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    diky za odkaz, jdu to studovat.
    PES
    PES --- ---
    Kurňa ještě link
    Raspberry Pi 4B reboot issue, 3.3V pins go to 0V and stay on reboot with HAT attached · Issue #3065 · raspberrypi/linux · GitHub
    https://github.com/raspberrypi/linux/issues/3065
    PES
    PES --- ---
    TR1: Tady to řešili...
    TR1
    TR1 --- ---
    Ahoj panove, mam otazecku.

Je mozne, ze pri kazdem restartu rpi4 dojde k vypadku napeti na pinu1 (+3.3V)?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: k nezaplacení... =/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Puvodne jsem do toho nechtel kecat ale co tam naletovat flex a posilit jen napajeni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam