• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    JVCNC: Nenarazil jsi spis na tohle?
    Pi4, USB3, and Wireless 2.4Ghz interference - INDI Forum
    https://www.indilib.org/forum/general/6576-pi4-usb3-and-wireless-2-4ghz-interference.html
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak mel bych jeste obecnejsi dotaz. ponekud mi pada wifi pripojeni. mam podeyreni na chladic kterz je v podstate krabicka ktera docela pekne sevre samotne RPI z obou stran, spis me prekvapuje ze to wifi nejak vubec jede. jak resite WIFI a chladic? chladic mam tento https://rpishop.cz/pasivni/1901-chladici-sada-krabicka-pro-raspberry-pi-4b-cerna.html a kdyz jsem trochu dal od AP tak je spojeni znacne nestabilni, konektor na antenu neni, takze jedine nejaky jinz chladic ktery toho zakryva co nejmin? bez chladice to provozovat nechci, snim to ma jeste tak nejak pro me rozumnou teplotu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: no neni. Pokud uz by to mel nekdo poreseny rekl by jo mam tuhle funguje tak nemusim z druhe strany co umi intel nemusi umet arm slapnout do oseru je snadne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    JVCNC: tak vyreseno, dohledano jak to vsechno nastavit primo v lineageos coz v beznych androidech nejde.
    TADEK
    TADEK --- ---
    cus, nemel by nekdo v Praze navic/na prodej RF vysilac a prijimac + kabliky na pripojeni na GPIO?

kdyztak posta, rad vas toho zbavim.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: neni snazsi, vzit to z druhe strany aka ktery wifi jsou nejlepsi pro kali/pentest/wardrive?
    - https://www.wirelesshack.org/best-kali-linux-compatible-usb-adapter-dongles.html
    - https://hackersgrid.com/2020/02/wifi-adapter-for-kali-linux.html
    - https://www.kalilinux.in/2020/07/wifi-adapter-kali-linux-2020.html

tl;dr: kup si alfu a akorat si pohlidej, ze kupujes verzi, ktera umi i 5 GHz
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Potřeboval bych poradit wifinu ktera bude umet 2.4/5 a bude vhodna do kali ? nez zacnu probirat alzu usetrilo by mi to cas pokud uz jste to nekdo resil.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tedy presneji receno, potreboval bych aby se RPI chovalo jako slave misto master. ale jeste kouknu pres co vsechno vyvojove prostredi detekuje target device
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Ahoj, nejakou dobu to tu sleduju a dneska jsem si konecne vyzvednul prvni RPI a to 4B.

povedlo se mi na tom rozjet android (lineageos) resim ted ale jak RPI pripojit k PC tak jako se k PC da pripojit obyc tablet s androidem. Potrebuju to na debug aplikaci pro to. Na androidu s tim neni problem, pripojim a ve vyvojovym prostredi se mi tablet objevi jako target device, netusim ale jak na to s RPI. potreboval bych tedy neco jako inverzni OTG kabel. Potreboval byhc to aspon kuli tomu abych mohl rozjet debug over wifi ale obejdu se i bez toho diky vetsimu poctu usb nez 1 jako u tabletu (do USB prijde 232 prevodnik)

zkousel jsme google ale nejake kloudne informace jsem nenasel, jen ze bez dalsiho HW to nejde (ok ale ktereho) a jak to pripojit k PC jinak.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SWIST: Jinak na běžný problémy dost pomáhá hledat chybový hlášky na https://raspberrypi.stackexchange.com/
    SWIST
    SWIST --- ---
    Ook, díky. Vidím to tedy na ten raspbian a kdyžtak budu otravovat tady. :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SWIST: Jesli máš kolem sebe nějakého linuxáka na dotazy, vyber si distribuci ve které se vyzná. Jinak ten raspbian bude bezpečná volba.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SWIST: Ja na RPi normalne jedu Gentoo - cili jde to, vyber si distribuci, ktera se libi tobe.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SWIST: Rasbian imho, pokud nemas moc zkusenosti tak bych rekl ze u nej najdes dobrou uzivatelskou zakladnu a pokud se spravne zeptas googlu, tak s nejvetsi pravdepodobnosti uz nekdo resil problem na ktery muzes teoreticky narazit
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim.
    Začínám s raspberry a chtěl bych se zeptat na doporučení distribuce. Vzal jsem pi 4 8gb a TV hat k tomu, idea je použití jako multimediálního centra a promítání map při rpg.
    Bral jsem z obchodu i sd kartu s předinstalovaným noobs, tak jestli se toho držet, nebo tam nacpat něco jiného? Pro moje potřeby je to asi jedno, ale pro nějaké budoucí případné užití bych byl nerad limitovaný. S Linuxem obecně moc zkušeností nemám, kdysi jsem si hrál trochu s Ubuntu, ale nemám úplně problém se s ním trochu víc naučit, kor když jsem teď stejně většinou buď v práci nebo doma. :D
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    LYCO: Já netvrdil, že je to výmysl. Při instalaci/spuštění ti VS Code dokonce píše, že tam je a že si ji můžeš vypnout v profilu. Já to z pohledu vývojáře klientskýho softwaru beru jako nutný zlo. Bez nějakýho "volání domů" je prakticky nemožný zjistit, co uživatel s tím softwarem dělá a řešení bugu/crashu je řádově náročnější (já si nic takovýho do softwaru dát nemůžu, takže vím jakej je to pain to potom řešit).

Mně hlavně přišla absurdní snaha, si z toho softwaru vyzobat nějakou malinkatou část, ale stejně ho dál používat a navíc na Windows, kde je tý telemetrie taky kotel. To je jako vzít sklinku vody a nalejt ji na hořící barák. Nemluvě o tom, že velká část kódu ve VS Code je od Googlu, dalšího populárního "hříšníka" v oblasti soukromí.

Nebylo by lepší prostě zvolit nějakej jinej editor, než se drbat levou rukou za pravym uchem?
    LYCO
    LYCO --- ---
    RORSCHACH: existence telemetrie není výmysl, a její odstraňování není paranoia: je to prostě snaha o zachování základních lidských práv. Pokud sis toho nevšiml, poslední dobou se množí případy, kdy velká společnost vezme něco užitečného a přibalí k tomu něco nechutného. Když to něco nechutného odstraníš, zbude ti ta užitečná věc.

Ty ostatní poznámky budu ignorovat, protože sám dobře víš že je to falešná ekvivalence a šikmá plocha.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RORSCHACH: a to nemluve o telemetrii, co maj lidi primo v prohlizecich :-) Jen to nesype data do Microsoftu... ale treba prozmenu do Google :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PES: to nemuzes nikdy s jistotou rict ani u repozitare RaspiOS... vsecko stahujes v binarni podobe, zeano. Pouze doufas, ze tam je vsechno v poradku :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    LYCO: Občas se fakt divím, čemu jsou někteří lidi v IT ochotni věnovat volný čas. Z paranoii odstraní ze softwaru telemetrii Microsoftu, ale pak binárky plácnou na GitHub (server Microsoftu), web hostujou taky na GitHubu a dají si tam návod, jak ten svůj software nainstalovat přes Windows Package Manager (od Microsoftu) na Windows (od Microsoftu). Asi uplně nechápu záměr a výsledek toho mentálního cvičení.
    LYCO
    LYCO --- ---
    DANYSEK: Ano. Spyware. (VSCodium existuje, je open-source, má stejnou sadu vlastností, a nemá přibalenou "telemetrii".)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam