• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    REDSNAKE: Jakou alternativu v této hobby kategorii (za stokoruny to bude fungovat) navrhuješ?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Wifi protokol je imho pro prenos hodnot z cidel overkill:-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Nejlepsi co muzes udelat je neco koupit a zacit programovat. Jestli ten kod nahrajes pak na hranatou desku s antenou nebo kulatou desku bez anteny, to uz je detail :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: To je dobra moznost na pripadnej upgrade. Kazdopadne tu resime problem, kterej jeste nenastal :-)
    NYRLEM: Hele je to vsechno to samy ve vysledku. Jen ta breadboard vec se mi nelibi, protoze ma divnej tvar pro cokoliv jinyho. Teda pokud to neplanujes trvale instalovat i s breadboardem :-D :-D
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PES:
    HARVIE: ted jsem rad, ze jsem neobjednal ten breadboard kit .. tak mam poridit jinou vyvojovou desku?
    PES
    PES --- ---
    Takže možná od Espressif WROVER s vyvedeným u.fl konektorem pro externí anténku...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: ano. a ja to doplnil o informaci, ze casto je nejen plosna, ale i spatne osazena bez dodrzeni ochrany zony, coz situaci nezlepsuje. protoze deska bez medi ma furt jiny vlastnosti nez vzduch.
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: Narážel jsem spíš na to, že ty zmíněné moduly mají anténku na WiFi řešenou jako plošnou na PCB a prd to dosáhne...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NYRLEM: Ne, osobne to mam rad... i pres zminovany problemy. Ten prvni odkazovany velmi pravidelne pouzivam. Na experimenty super. Kdyz budes mit problem se signalem (dejme tomu pres X zdi), tak to muzes postupne nak poresit. Moc bych se tim netrapil, napsal kod, otestoval. Kdyztak vymenis jednotku za nakou s externi antenou, kdyz tahle nebude stacit. Osobne sem to zatim nepotreboval, ale kdyz tyhle cipy osazuju v komercnim projektu, tak se snazim to optimalizovat trochu vic nez to je na vyvojovy desce. Ale takhle tu antenu aspon neulomis :-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PES: na felu jsem studoval energetiku, tak tomu zatim moc nerozumim :) ted jsem si vsiml, ze bude potreba desku s esp propojit (lepeni/pajeni?) .. nebo jsi narazel na absenci anteny?

HARVIE: takze od toho ruce pryc? Chtel jsem na tom jen vyzkousel zvukove, teplotni a svetelne senzory a odesilani dat pres wifi ..
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: ty vyvojovy moduly maj casto pod tou antenou druhou desku na ktery je ten WROOM pripajenej... neco mi rika, ze to ani omylem nemuze bejt v souladu s datasheetem... Ale samozrejme jsou tam i dalsi problemy.
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: Akorát bacha, že to ESP s WiFi anténou na PCB zase tak signálově citlivé nejsou...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    NYRLEM: To "levný" Zero je v zásadě dotovanej produkt a je tam omezení na jeden kus na člověka. Já jsem podobnou věc vyřešil tak, že jsem si nakoupil Orange Pi Zero z Aliexpressu, když stálo kolem $10, ale jak se tam teď koukám, tak to už neplatí. ESP32 jsem kupoval taky tam, kolem $5 za kus.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: když na to nespěcháš tak aliexpress, jinak laskarduino / dratek.cz
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Ahoj .. chci si udelat po dome a zahrade par cidel zavesenych na esp32 a data posilat do RPi zero LAMP serveru. Vcera jsem si naklikal soucastky na prvni kolo (jsem uplny zacatecnik) - nepajeci desku, kabilky, odpory, esp32 vyvojovou desku, RPi zero W a zacal jsem prochazet cidla. Nejdriv jsem si vsechno vyklikal na RPiShop.cz, pak jsem zjistil, ze esp a cidla jsou levnejsi na laskarduino.cz a cidlo co tam nebylo jsem nasel za pakatel na aukru. Stejne si ale rikam, jestli tim, ze u cidel jsem se omezil na dva eshopy jsem neprichazim o lepsi/levnejsi reseni. Kde nakupujete vy? Lze tu s nekym trochu pokonzultovat?

Jeden priklad za vsechny vyvojova deska. Stejna cena velky rozdil.
    Waveshare NodeMCU-32S ESP32 WiFi + Bluetooth vývojová deska
    https://rpishop.cz/iot/2605-waveshare-nodemcu-32s-esp32-wifi-bluetooth-vyvojova-deska.html
    vs.
    Espressif WROOM-32 2.4GHz WiFi+Bluetooth breadboard kit | laskarduino.cz
    https://www.laskarduino.cz/espressif-wroom-32-2-4ghz-wifi-bluetooth-breadboard-kit/

Zase treba zero W jsem nikde krom rpishop nenaselm, vsichni prodavaji wh o 200 drazsi, pricemz rozdil je jen v headeru, ktery jde zvlast koupit za 35kc. To samo o sobe dela rozdil v tom, ze cidla nechci veset na zero, ale na esp32 ..
    SPM
    SPM --- ---
    DANYSEK: dík. já furt nemohl najít ty správný klíčový slova, co by mi něco našli :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: https://github.com/niklasf/build-raspbian-image treba, to mam zatim ja... customize.sh jde pouzit na priohnuti cely instalace ku obrazu svemu.
    https://github.com/RPi-Distro/pi-gen vypada noveji (to predchozi je oprene o vmdebootstrap, ktery je mrtvy a naposledy v busteru...), ale nezkousel jsem.
    SPM
    SPM --- ---
    Neřešil někdo nějaký builder imagí? O co mi jde: potřebuju teď vymyslet něco na deployment stejných malin. Takže v zásadě stejný systém se stejnou aplikací na všem. Nicméně, udělat jenom jednu image a tu klonovat není úplně ono, byť by to asi šlo oscriptovat (musí se vyměnit SSH klíče, hostname, network konfigurace, VPNka, ...). Našel jsem nějaký script na unattended instalaci, kdy se nahraje na kartu "instalátor," pustí se to a ono se to podle toho nainstaluje. To už se mi líbí podstatně víc, nicméně osobně bych stále radši, kdyby mi něco takového vyrobilo jenom tu image, která se naklonuje na kartu, než aby se to instalovalo přímo z běžící maliny. V podstatě ze dvou důvodů - jednak až to bude instalovat nějaká cvičená opice, tak mi přijde jednodušší jí naučit, že si tady někde stáhne image a nahraje ho tam (oproti tomu, že to pak musí ještě vrazit do maliny, pustit jí, ...). A druhá věc je třeba ta konfigurace VPNky, kdy ve chvíli, když to budu buildit na nějakém serveru, tak si rovnou nastavím ten VPN server (což z důvodu bezpečnosti dělat z installeru na kartě přímo na malině asi nejde).

Technicky vzato jsem koukal, že udělat debootstrapem systém s nějakou sw emulací qemu by problém být neměl. Takže asi vím, jak napsat script, který mi celé tohle udělá a vyřeší. Spíš mi jde jenom o to, jestli náhodou už něco takového neexistuje, abych znovu nevynalézal kolo (a nepral se pracně s něčím, co už jiní vyřešili). Takže neviděl něco něco, co by debootstrapem vyrobilo funkční systém, dovolilo tam něco oscriptovat a zabalilo by to z toho image? :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    Se divim, ze tu nikdo nezaznamenal pokles rychlosti na RP4 pres USB3. Posledni 2 mesice jsem z toho nedostal vic nez +/- 35 MB/s, dneska jsem aktualizoval na 5.10.17-v7l+ a uz to zase frci mezi 80-90 MB/s.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    YARRDESH: RPI4 ma wifi onboard, maximalne muzu zkusit WIFI USB stick ale netusim jestli s tim bude lineageos spolupracovat. No zda se ze ted to uz blbne vyrazne min po tom co jsem na SD kartu dal zase lineageos 17.1, vytahal jsem jeste z headru vsechny kabely, ale i s nima to s lineageos 18.1 nebo raspberry pi os chodilo dobre.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam