Neřešil někdo nějaký builder imagí? O co mi jde: potřebuju teď vymyslet něco na deployment stejných malin. Takže v zásadě stejný systém se stejnou aplikací na všem. Nicméně, udělat jenom jednu image a tu klonovat není úplně ono, byť by to asi šlo oscriptovat (musí se vyměnit SSH klíče, hostname, network konfigurace, VPNka, ...). Našel jsem nějaký script na unattended instalaci, kdy se nahraje na kartu "instalátor," pustí se to a ono se to podle toho nainstaluje. To už se mi líbí podstatně víc, nicméně osobně bych stále radši, kdyby mi něco takového vyrobilo jenom tu image, která se naklonuje na kartu, než aby se to instalovalo přímo z běžící maliny. V podstatě ze dvou důvodů - jednak až to bude instalovat nějaká cvičená opice, tak mi přijde jednodušší jí naučit, že si tady někde stáhne image a nahraje ho tam (oproti tomu, že to pak musí ještě vrazit do maliny, pustit jí, ...). A druhá věc je třeba ta konfigurace VPNky, kdy ve chvíli, když to budu buildit na nějakém serveru, tak si rovnou nastavím ten VPN server (což z důvodu bezpečnosti dělat z installeru na kartě přímo na malině asi nejde).
Technicky vzato jsem koukal, že udělat debootstrapem systém s nějakou sw emulací qemu by problém být neměl. Takže asi vím, jak napsat script, který mi celé tohle udělá a vyřeší. Spíš mi jde jenom o to, jestli náhodou už něco takového neexistuje, abych znovu nevynalézal kolo (a nepral se pracně s něčím, co už jiní vyřešili). Takže neviděl něco něco, co by debootstrapem vyrobilo funkční systém, dovolilo tam něco oscriptovat a zabalilo by to z toho image? :-)