• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    LEJN
    LEJN --- ---
    REDSNAKE: existujou redukce USB-Jack:
    https://a.aliexpress.com/_mtvUjJv
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    REDSNAKE: Napájení přes USB je b pohodě, Jen je problém v naprosté většině kabelů, které mají šílený úbytek napětí. Spousta z nich, ač se pyšní fast charge 3a dá při napětí na konektoru 5.00V 0,4 - 0,6 A při 2A jsou na 4,8 - 4,7V Takže malina hlásí podpětí.
    Origo 3A usb-c k Pi4 dá na 5.00V 2,2A. Při 3A klesne napětí na 4,91V
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    QWWERTY: Kodi/libreelec, netflix. Vyzkousel jsem hafo kabelu a nabijecek, nakonec skoncil u napajeni pres gpio a posunuti o pin zpusobilo to co zpusobilo. Fakt nechapu jakej problem tam je dat barell jack. Dokonce ani novy raspi nema normalni napajeni, zas jen usb, ale aspon Usb c. Vzal jsem i origo zdroj, tak uvidim
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    REDSNAKE: co jsi na tom vsechno provozoval? jsem snad zatim nikdy nemel problem s krmenim maliny po USB, akorat to chce zdroj pro Pi, ktery ma 5.1 V
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Jen by mě ještě zajímalo jestli by šlo tu Pi3 nějak opravit, moc jsem toho zatím nevygooglil. Na OrangePi se mi povedlo odpálit regulátor když mi odešel potenciometr step down měniče a nastřelil tam 12V. Přepájel jsem regulátor a chodí jak zamlada.

Jen u Pi3 nemůžu najít, co by tak mohlo odejít a proč tak hřeje..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    jsem vyměkl a objednal Pi4 :D

LEJN: Dík za tip každopádně, dávám do záložek společně s https://m.gearbest.com/tv-box/pp_3002147802056719.html?wid=2000001
    LEJN
    LEJN --- ---
    REDSNAKE: mám už asi 2 roky tenhle box:
    Vontar X3 Amlogic S905X3 Android 9.0 TV Box 4GB RAM 64GB ROM 32G 128GB Smart 8K Set Top Box 1000M Dual Wifi TVBOX Youtube
    https://a.aliexpress.com/_mrkVhwn
    a na Kodi je to imho plně dostačující. Zvládá to 4k video a běží mi na tom skoro non-stop IPTV (sledovanitv). Je na to už plná podpora v CoreElec stable verzi.
    Můžu jen doporučit. CEC na tom běhá bez problémů a tak používám ovladač k TV a krabička je hozená někde vzadu za televizí.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    teď se jen rozhodnout, jestli objednat pi4 nebo vzít nějakej ten box...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ono jako co si budem, z microusb se mi to nikdy nepovedlo řádně ukrmit, to musel vymyslet nějakej chytrolín.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PISKVOR: asi jo no. Zajímavé je, že to má tendenci bootovat. Jen to asi chcípne na přehřátí..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Nojo, jestlis to napájel rovnou do pinů, tak máš po malině, ty piny nemají (na rozdíl od microUSB) přepěťovou ochranu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: tak jo, nabootoval jsem do startu raspbianu, prakticky okamžitě se objevil symbol overheating, ten teploměr a chcíplo to. I při napájení z USB se to rozpálí tak, že se o to člověk bolestivě popálí. Zřejmě jsem odstřelil nějakej regulátor?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    mám podezření, že jsem si odpálil svoje raspi 3. Mám to ve stolku, pod televizí, běží na tom kodi, nějak neopatrně jsem tam hrabal a vytáhl jsem napájecí konektor a zřejmě jsem jej zapojil o jeden hřebínek vedle. Teď se mi nedaří z ničeho nabootovat, raspi je celé horké až je fyzicky bolestivé na něj sáhnout. Můžu ještě něco zkontrolovat nebo co by teoreticky při přepolování mohlo odejít?

Příště asi vezmu nějakej hotovej box, tohle je sranda si s tím hrát, ale už mě to trochu přestává bavit a když na to chce koukat žena, tak je to často hrabání se za levým uchem pravou nohou..
    TR1
    TR1 --- ---
    WOJTISHEK:
    Jejda, jsem si to nejak popletl :). Koukam, ze budou mit zive video, tak treba predstavi nejaky novy hw, zero w by se hodilo.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    TR1: On je hlavne dneska Pi Day :) 3/14
    TR1
    TR1 --- ---
    INFORMACE: Dneska ma Raspberry Pi narozeniny, na rpishop.cz je diky tomu doprava zdarma
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    REDSNAKE: na jednu stranu mas pravdu, ze mame spoustu vhodnejsich IoT siti, ale vetsinou maji jinou cenovku a na druhou stranu jdou s ESP32 delat i takovy veci, ze si z neho udelas BLE hub/gateway, pichnes ho nekam do zasuvky, sbiras data z BLE senzoru, ktery na baterku vydrzi nesmysl a nasledne to po wifi sypes nekam dal :)

kdyz si clovek hraje doma a neresi produkcni reseni, tak jsou veci, ktery te ze zacatku moc netrapi a bud te nebudou trapit nikdy nebo se sam zkusenostma propracuje k tomu co potrebuje/vyresi jeho potrebu
    PES
    PES --- ---
    No a pokud se napojení těch čidel a vůbec potřeba pinů pro ty "zahradní" věci zminimalizuje, tak to klidně nacpat na WeMos D1 Mini Pro (ten má na ESP8266 i u.fl konektor pro externí anténku) a na sběr dat a poslání někam je to ideální. Sleep a deep sleep to umí také, takže na baterie to umí (a pokud je to fakt sranda na zahradě, tak tenhle regulátor https://www.aliexpress.com/...-12V-2in1-Lithium-Battery-Charger-Discharger-Board-DC/33034500618.html napojený na 18650 LiPol pack a nějaký rozumný solární minipanel - tedy nutno vybírat něco z těch co dodávají od 6V a řekněme alespoň 3W ale nejlépe 5-6W, aby to stíhalo plnit tu baterii na dobu špatného počasí a noci - a pojede to prakticky věčně :-) )
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: No na "hraní si" (testování, prototypování na stole apod.) klidně
    IoT ESP-WROOM-32 2.4GHz Dual-Mode WiFi+Bluetooth rev.1, CP2102 | laskarduino.cz
    https://www.laskarduino.cz/iot-esp-32s-2-4ghz-dual-mode-wifi-bluetooth-rev-1--cp2102/

A co se toho přenosu těch dat z terénu, tak pro WiFi spíš ten WROVER s u.fl konektorem a alespoň malou "tyčku" anténku s pár dB zisku.

Ovšem když už zde byl nakousnut problém s přenosem pár byte z čidel na relativně malou vzdálenost (ve volném prostoru s externí anténkou skoro do 1km), tak se dá zauvažovat třeba o nějakém NRF01L01 modulu (de-facto sériový port přes rádio, relativně nízký odběr, možnost sleep režimu s velmi malou spotřebou a power down režimu s mizivou spotřebou). Ale samo potřebuje to mít na sběrném místě protistranu + dořešit si spolehlivě protokol.

Samo další věci jsou moduly pro LoRa, ale tam cena a pracnost programování kolem přenosu jdou úplně někam jinam...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    REDSNAKE: zalezi jak se na to divas. jestli z hlediska komplexity protokolu a spotreby pri provozu na baterku, tak to overkill je. nekdy ale muze byt za overkill povazovany to, ze travis cas vyberem a implementaci jinyho prumyslovyho protokolu pro pouziti v rychlym jednorazovym projektu. kdyz tady mas zprovoznenou wifi od espressifu naservirovanou na taliri. (a s moznosti pouzit Mongoose OS, kterej za tebe vyresi i poslednich par detailu jako nastavovani wifi hesla, atd...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam