• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PES
    PES --- ---
    No a pokud se napojení těch čidel a vůbec potřeba pinů pro ty "zahradní" věci zminimalizuje, tak to klidně nacpat na WeMos D1 Mini Pro (ten má na ESP8266 i u.fl konektor pro externí anténku) a na sběr dat a poslání někam je to ideální. Sleep a deep sleep to umí také, takže na baterie to umí (a pokud je to fakt sranda na zahradě, tak tenhle regulátor https://www.aliexpress.com/...-12V-2in1-Lithium-Battery-Charger-Discharger-Board-DC/33034500618.html napojený na 18650 LiPol pack a nějaký rozumný solární minipanel - tedy nutno vybírat něco z těch co dodávají od 6V a řekněme alespoň 3W ale nejlépe 5-6W, aby to stíhalo plnit tu baterii na dobu špatného počasí a noci - a pojede to prakticky věčně :-) )
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: No na "hraní si" (testování, prototypování na stole apod.) klidně
    IoT ESP-WROOM-32 2.4GHz Dual-Mode WiFi+Bluetooth rev.1, CP2102 | laskarduino.cz
    https://www.laskarduino.cz/iot-esp-32s-2-4ghz-dual-mode-wifi-bluetooth-rev-1--cp2102/

A co se toho přenosu těch dat z terénu, tak pro WiFi spíš ten WROVER s u.fl konektorem a alespoň malou "tyčku" anténku s pár dB zisku.

Ovšem když už zde byl nakousnut problém s přenosem pár byte z čidel na relativně malou vzdálenost (ve volném prostoru s externí anténkou skoro do 1km), tak se dá zauvažovat třeba o nějakém NRF01L01 modulu (de-facto sériový port přes rádio, relativně nízký odběr, možnost sleep režimu s velmi malou spotřebou a power down režimu s mizivou spotřebou). Ale samo potřebuje to mít na sběrném místě protistranu + dořešit si spolehlivě protokol.

Samo další věci jsou moduly pro LoRa, ale tam cena a pracnost programování kolem přenosu jdou úplně někam jinam...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    REDSNAKE: zalezi jak se na to divas. jestli z hlediska komplexity protokolu a spotreby pri provozu na baterku, tak to overkill je. nekdy ale muze byt za overkill povazovany to, ze travis cas vyberem a implementaci jinyho prumyslovyho protokolu pro pouziti v rychlym jednorazovym projektu. kdyz tady mas zprovoznenou wifi od espressifu naservirovanou na taliri. (a s moznosti pouzit Mongoose OS, kterej za tebe vyresi i poslednich par detailu jako nastavovani wifi hesla, atd...)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    REDSNAKE: Jakou alternativu v této hobby kategorii (za stokoruny to bude fungovat) navrhuješ?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Wifi protokol je imho pro prenos hodnot z cidel overkill:-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Nejlepsi co muzes udelat je neco koupit a zacit programovat. Jestli ten kod nahrajes pak na hranatou desku s antenou nebo kulatou desku bez anteny, to uz je detail :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: To je dobra moznost na pripadnej upgrade. Kazdopadne tu resime problem, kterej jeste nenastal :-)
    NYRLEM: Hele je to vsechno to samy ve vysledku. Jen ta breadboard vec se mi nelibi, protoze ma divnej tvar pro cokoliv jinyho. Teda pokud to neplanujes trvale instalovat i s breadboardem :-D :-D
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PES:
    HARVIE: ted jsem rad, ze jsem neobjednal ten breadboard kit .. tak mam poridit jinou vyvojovou desku?
    PES
    PES --- ---
    Takže možná od Espressif WROVER s vyvedeným u.fl konektorem pro externí anténku...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: ano. a ja to doplnil o informaci, ze casto je nejen plosna, ale i spatne osazena bez dodrzeni ochrany zony, coz situaci nezlepsuje. protoze deska bez medi ma furt jiny vlastnosti nez vzduch.
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: Narážel jsem spíš na to, že ty zmíněné moduly mají anténku na WiFi řešenou jako plošnou na PCB a prd to dosáhne...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NYRLEM: Ne, osobne to mam rad... i pres zminovany problemy. Ten prvni odkazovany velmi pravidelne pouzivam. Na experimenty super. Kdyz budes mit problem se signalem (dejme tomu pres X zdi), tak to muzes postupne nak poresit. Moc bych se tim netrapil, napsal kod, otestoval. Kdyztak vymenis jednotku za nakou s externi antenou, kdyz tahle nebude stacit. Osobne sem to zatim nepotreboval, ale kdyz tyhle cipy osazuju v komercnim projektu, tak se snazim to optimalizovat trochu vic nez to je na vyvojovy desce. Ale takhle tu antenu aspon neulomis :-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PES: na felu jsem studoval energetiku, tak tomu zatim moc nerozumim :) ted jsem si vsiml, ze bude potreba desku s esp propojit (lepeni/pajeni?) .. nebo jsi narazel na absenci anteny?

HARVIE: takze od toho ruce pryc? Chtel jsem na tom jen vyzkousel zvukove, teplotni a svetelne senzory a odesilani dat pres wifi ..
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: ty vyvojovy moduly maj casto pod tou antenou druhou desku na ktery je ten WROOM pripajenej... neco mi rika, ze to ani omylem nemuze bejt v souladu s datasheetem... Ale samozrejme jsou tam i dalsi problemy.
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: Akorát bacha, že to ESP s WiFi anténou na PCB zase tak signálově citlivé nejsou...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    NYRLEM: To "levný" Zero je v zásadě dotovanej produkt a je tam omezení na jeden kus na člověka. Já jsem podobnou věc vyřešil tak, že jsem si nakoupil Orange Pi Zero z Aliexpressu, když stálo kolem $10, ale jak se tam teď koukám, tak to už neplatí. ESP32 jsem kupoval taky tam, kolem $5 za kus.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: když na to nespěcháš tak aliexpress, jinak laskarduino / dratek.cz
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Ahoj .. chci si udelat po dome a zahrade par cidel zavesenych na esp32 a data posilat do RPi zero LAMP serveru. Vcera jsem si naklikal soucastky na prvni kolo (jsem uplny zacatecnik) - nepajeci desku, kabilky, odpory, esp32 vyvojovou desku, RPi zero W a zacal jsem prochazet cidla. Nejdriv jsem si vsechno vyklikal na RPiShop.cz, pak jsem zjistil, ze esp a cidla jsou levnejsi na laskarduino.cz a cidlo co tam nebylo jsem nasel za pakatel na aukru. Stejne si ale rikam, jestli tim, ze u cidel jsem se omezil na dva eshopy jsem neprichazim o lepsi/levnejsi reseni. Kde nakupujete vy? Lze tu s nekym trochu pokonzultovat?

Jeden priklad za vsechny vyvojova deska. Stejna cena velky rozdil.
    Waveshare NodeMCU-32S ESP32 WiFi + Bluetooth vývojová deska
    https://rpishop.cz/iot/2605-waveshare-nodemcu-32s-esp32-wifi-bluetooth-vyvojova-deska.html
    vs.
    Espressif WROOM-32 2.4GHz WiFi+Bluetooth breadboard kit | laskarduino.cz
    https://www.laskarduino.cz/espressif-wroom-32-2-4ghz-wifi-bluetooth-breadboard-kit/

Zase treba zero W jsem nikde krom rpishop nenaselm, vsichni prodavaji wh o 200 drazsi, pricemz rozdil je jen v headeru, ktery jde zvlast koupit za 35kc. To samo o sobe dela rozdil v tom, ze cidla nechci veset na zero, ale na esp32 ..
    SPM
    SPM --- ---
    DANYSEK: dík. já furt nemohl najít ty správný klíčový slova, co by mi něco našli :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: https://github.com/niklasf/build-raspbian-image treba, to mam zatim ja... customize.sh jde pouzit na priohnuti cely instalace ku obrazu svemu.
    https://github.com/RPi-Distro/pi-gen vypada noveji (to predchozi je oprene o vmdebootstrap, ktery je mrtvy a naposledy v busteru...), ale nezkousel jsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam