• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    MIKULAS: Jojo je s tím práce :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JIMX: wokna na práci?! Made my day :) Jakou "práci" tím myslíš? Vynucené aktualizace a restarty?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: nn, nechal jsem tam Widle, protože jsem je fasoval kvůli výuce, ale mám tam doinstalované Linuxí jádro, takže je tam použitelný terminál a webu je to jedno :)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: PB máš asi ten klasický a ne pro, že? UMAX koukám, docela zajímavé za ty peníze. (Je tam teda velký špatný, že to má silnější variantu, který už zas až tak levná není... :-D ) Počítám, že nějaký normální (ne Windows) jsi na tom UMAXu asi tedy zkoušel a funguje v pohodě? :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: mám ještě jeden 14" PineBook na skladě, pokud bys měl zájem. Jinak PBPro by měl být dostupný snad "už" někdy v říjnu a podobně i PineTab.

ale poslední rok mám dobrou zkušenost i s UMAX VisionBook a není to o tolik dražší =)
    JIMX
    JIMX --- ---
    Wokna na praci, apple na machrovani v kavarnach, linux na servery a malina na hw hratky ... kdo to ma jinak, je velký špatný :-)))
    AFROMEN
    AFROMEN --- ---
    REDSNAKE: psací stroj fajn, YT taky jde (trochu), ale na větší pracování je to spíš použitelné jako remote desktop terminál ;)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: Se nehadam, jestli to tak vyznelo omlouvam se, obcas pisu usecne a pak to tak asi muze znit..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Ale mozna to je proste subjektivnim vnimanim co to je kancl prace. Pokud to nekdo ma misto psaciho stroje, pak jo, tak daleko uz jsme.
    SPM
    SPM --- ---
    Se nehádejte :-) Mimochodem nemá zkušenost někdo s nějakými novějšími arm notebooky? Jsem naposled narazil akorát na pinebook pro a ten už nejde ani koupit... Zvažuju něco takovýho do kempingwágenu, protože jsem zjistil, že ikdyž utíkám od civilizace, tak mít sebou jenom mobil mě po pár dnech začne taky vytáčet, ale už nemám (no asi jsem nikdy ani neměl) tělesnou konstituci, abych to tahal sebou. Takže by se mi líbilo něco, na čem holt půjde pustit ssh, rdp a prohlížeč, co zvládne nějaký normálnější stránky, bude to mít normální klávesnici a nebude to stát majlant, aby když mi to z toho auta někdo čmajzne, tak jsem nebrečel ještě příštích 5 let (ie: firemní notes za 30 tam nechávat nechci :-) ).
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Ale kdez, proste jen neverim ze spucasne raspberry je vhodne na praci. To je cele
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    REDSNAKE: uz to vidim, dotklo se te to o2tv .. to jsem placnul, protoze o sobe vydali prohlaseni, ze to zacnou podporovat, ale hlavni zdroj hudby bude youtube .. na televizi bych si poridil spis androida, to jo ..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Si vyfítruj co tu delam nebo resim :-) Neber to zle, takyjsemsi myslel jak raspberry vyresi vsechny me problemy a zbydou jen benefity:-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    REDSNAKE: co potom delas v tomhle auditku? :/ ja to naopak chapu - novej comp misto repasu, mnohem mensi, mikrospotreba, moznost pripojeni cidel, rizeni motorku a cerpadel .. do dilny to bude super a podle videi na youtube to jede na ubuntu zcela plynule, kdyz bych mel pominout vsechno co jsem doted napsal.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Jojo, bude, v klidu viz https://www.pocitarna.cz/pocitace/dell-optiplex-980-sff-2/ napriklad.

Nepochopim lidi co se tejraj u raspi a tvarej se, ze na tom pracujou...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    QWWERTY: zrovna jsem objednal rpi400 za 2 litry, nejlevnejsi ssd 128 GB za 550, ramecek na 2.5" za 250 a kabel za kilo. Jsem celkem zvedavy, jestli comp za tri litry bude stacit na kancelarskou praci a prehravani o2tv :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPM: "Corsair prodával "flashdisk" do USB3, který vnitřně byl údajně jako SSDčko ... Ale bylo to dost drahý "
    pritom interface USB<>SSD (M2/NVMe) neni uplne draha zalezitost
    M2 okolo 400,-, NVMe cca 1000,-
    odmysli format boxu a 2280 disku, placni to na jeden tistak a odpovida to flashce :)
    a nebo kup ramecek, k tomu nejaky EVO a mas 250GB USB3 NVMe flashku za 2.5k
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: NVMe potřebuje dost brutální množství těch PCIe linek - ostatně je s tím problém i na normálních počítačích - je poměrně dost málo kombinací deska/procesor, kde by byly dva funkční NVMe sloty a ještě tam zbylo místo na grafickou kartu (hromada desek třeba 2x NVMe má, ale když se osadí, tak přestane fungovat x16 slot...). Takže, sice se to asi postupem času bude lepšit, ale trochu se bojím, že v nějakém použitelném množství na deskách typu RPi se to asi úplně rychle neobjeví... (Ono teda RPi 4 PCIe už má, ale je na něm navěšené USB 3... Teoreticky by to šlo řešit nějakou deskou na v4 compute modul, kde by NVMe šlo dát... ale přijdeš tím o to USB 3 :-) ). Jinak si ještě vybavuju, že Corsair prodával "flashdisk" do USB3, který vnitřně byl údajně jako SSDčko, takže by to asi snad mělo fungovat stejně. Ale bylo to dost drahý a v ruce jsem to nikdy neměl, abych otestoval, jestli to taky po chvíli nechcípne :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    Tak jsem si otestoval napajeni rpi + powerbanky pomoci laboratorniho zdroje. Fungovalo to ale odber byl kolem 4.5A. Presto ze to fungovalo, jsem se nakonec rozhodl pro klasickou UPS kterou nebyl problem na rpi rozbehat vcetne weboveho rozhrani za 5-10 minut.

Jeste k tem flashdiskum, jeden z nich byl po 4.5 letech uplne K.O. (v rezimu RO) druhy sice funguje bez problemu ale za tu dobu degradoval natolik, ze i pres usb3 jsem na nej zapisoval rychlosti kolem 6 MB/s. Pro tyhle ucely proste neni vhodny ani mSD ani flashdisk a doufam, ze si tohle u raspberry konecne uvedomi a nova generace bude mit klasicky m.2 NVMe/SATA
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Ahoj, takova blbinka, kdyby jste si chteli udelat z rpi sptf jukebox. ;]

PES
    PES --- ---
    Resp. varianty a co je u toho za PRO a PROTI
    USB boot modes - Raspberry Pi Documentation
    https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bootmodes/usb.md
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam