• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Ale kdez, proste jen neverim ze spucasne raspberry je vhodne na praci. To je cele
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    REDSNAKE: uz to vidim, dotklo se te to o2tv .. to jsem placnul, protoze o sobe vydali prohlaseni, ze to zacnou podporovat, ale hlavni zdroj hudby bude youtube .. na televizi bych si poridil spis androida, to jo ..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Si vyfítruj co tu delam nebo resim :-) Neber to zle, takyjsemsi myslel jak raspberry vyresi vsechny me problemy a zbydou jen benefity:-)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    REDSNAKE: co potom delas v tomhle auditku? :/ ja to naopak chapu - novej comp misto repasu, mnohem mensi, mikrospotreba, moznost pripojeni cidel, rizeni motorku a cerpadel .. do dilny to bude super a podle videi na youtube to jede na ubuntu zcela plynule, kdyz bych mel pominout vsechno co jsem doted napsal.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYRLEM: Jojo, bude, v klidu viz https://www.pocitarna.cz/pocitace/dell-optiplex-980-sff-2/ napriklad.

Nepochopim lidi co se tejraj u raspi a tvarej se, ze na tom pracujou...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    QWWERTY: zrovna jsem objednal rpi400 za 2 litry, nejlevnejsi ssd 128 GB za 550, ramecek na 2.5" za 250 a kabel za kilo. Jsem celkem zvedavy, jestli comp za tri litry bude stacit na kancelarskou praci a prehravani o2tv :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPM: "Corsair prodával "flashdisk" do USB3, který vnitřně byl údajně jako SSDčko ... Ale bylo to dost drahý "
    pritom interface USB<>SSD (M2/NVMe) neni uplne draha zalezitost
    M2 okolo 400,-, NVMe cca 1000,-
    odmysli format boxu a 2280 disku, placni to na jeden tistak a odpovida to flashce :)
    a nebo kup ramecek, k tomu nejaky EVO a mas 250GB USB3 NVMe flashku za 2.5k
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: NVMe potřebuje dost brutální množství těch PCIe linek - ostatně je s tím problém i na normálních počítačích - je poměrně dost málo kombinací deska/procesor, kde by byly dva funkční NVMe sloty a ještě tam zbylo místo na grafickou kartu (hromada desek třeba 2x NVMe má, ale když se osadí, tak přestane fungovat x16 slot...). Takže, sice se to asi postupem času bude lepšit, ale trochu se bojím, že v nějakém použitelném množství na deskách typu RPi se to asi úplně rychle neobjeví... (Ono teda RPi 4 PCIe už má, ale je na něm navěšené USB 3... Teoreticky by to šlo řešit nějakou deskou na v4 compute modul, kde by NVMe šlo dát... ale přijdeš tím o to USB 3 :-) ). Jinak si ještě vybavuju, že Corsair prodával "flashdisk" do USB3, který vnitřně byl údajně jako SSDčko, takže by to asi snad mělo fungovat stejně. Ale bylo to dost drahý a v ruce jsem to nikdy neměl, abych otestoval, jestli to taky po chvíli nechcípne :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    Tak jsem si otestoval napajeni rpi + powerbanky pomoci laboratorniho zdroje. Fungovalo to ale odber byl kolem 4.5A. Presto ze to fungovalo, jsem se nakonec rozhodl pro klasickou UPS kterou nebyl problem na rpi rozbehat vcetne weboveho rozhrani za 5-10 minut.

Jeste k tem flashdiskum, jeden z nich byl po 4.5 letech uplne K.O. (v rezimu RO) druhy sice funguje bez problemu ale za tu dobu degradoval natolik, ze i pres usb3 jsem na nej zapisoval rychlosti kolem 6 MB/s. Pro tyhle ucely proste neni vhodny ani mSD ani flashdisk a doufam, ze si tohle u raspberry konecne uvedomi a nova generace bude mit klasicky m.2 NVMe/SATA
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Ahoj, takova blbinka, kdyby jste si chteli udelat z rpi sptf jukebox. ;]

PES
    PES --- ---
    Resp. varianty a co je u toho za PRO a PROTI
    USB boot modes - Raspberry Pi Documentation
    https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bootmodes/usb.md
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    neumi pi bootovat z usb tzn čehokoliv z usb tzn treba klasickýho plotnovyho disku kterej je v nejakym kejsu s radicem?
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    Diky za upozorneni. Tenhle napajec je nastesti asi od nejakeho stareho tabletu, prurez vodice po odizolovani ma odhadem 0.5 mm a dokonce ma bilim pruhem oznacenou polaritu.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: Jestli máš lab zdroj, tak bych to stejně radši připojil na ty GPIO. Problém je, že když koukneš na ten střihnutej microUSB kabel, tak jsou v tom drátky s průřezem 0,0nic a v podstatě je pak jedno, kolik proudu je schopen ten zdroj dát, protože na tom samotném kabelu se udělá tak velký úbytek, že malina už nadává...
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    To by mohlo byt zajimave reseni ale me staci pokryt vypadek dejme tomu do jedne hodiny a tohle stavajici powerbanka hrave splnuje. Kolega mi donesl nefunkcni nabijecku s micro USB konektorem, zitra z ni odstrihnu kabel s konektorem a vyzkousim to napajet laboratornim zdrojem, ktery dava az 10A a vyzkousim si, zda by pomohl jen vykonejsi napajec.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: no, než klasickou UPS, kterou při dlouhym výpadku ve výsledku taky vybiješ... tak jsem teď někde potkal 5V zdroje od meanwellu s UPS funkcí. Je to zdroj, kam připojíš 230V napájení, 12V olověnou baterku (takže to samé, co máš v té UPS) a na výstupu máš 5V. Výhody jsou, že to za a) vydrží o trochu déle (nebudeš dělat konverzi na 230V, abys to pak zase stáhnul na 5V, takže to bude efektivnější) a druhá je, že je to výkonnější, takže bych pak asi řešil, že bych ten USB šuplík napájel rovnou z toho zdroje (pač jinak bude nejspíš zase problém ten, že sice do maliny šťoucháš silným zdrojem, ale stejně přes ty GPIO piny nebo USB konektor a celou tou deskou asi žádný extra výkon neprotlačíš).
    TR1
    TR1 --- ---
    MARASAN:
    Zrovna 13.5. mi umrel(i) flashdisk(y) v mem RPi. Umyslne pisi jednotne(mnozne) cislo, protoze uloziste bylo v RAID1 a ja zatim stihl otestovat pouze jeden z techto disku a protoze ten je pouze RO takze je kaput. Na testovani druheho flashdisku prijde rada snad ted o vikendu. Ty flashdisky bezeli prakticky nepretrzite cca 4.5 roku a zapisovalo se na ne v intervalu 2-3 sekud (domoticz) + jeste zapisy pri pouzivani owncloudu.

Momentalne resim jak dal. Puvodne jsem chtel nahradit flashdisky m.2 sata diskem ale nejak mi nedoslo, ze kdyz dojde k vypadku a nasledne obnove napajeni, tak mi nabijecka (5V3A) nestihne krmit dobijejici powerbanku + RPi ktere pak hlasi podvoltovani a kolabuje mi system. Premyslim, zda se mam vratit zase k flashdiskum nebo shanet vyrazne vykonnejsi napajec a nebo poridit klasickou ups?
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SPM: kamarád mi teď doporučoval krabičku Argon ONE a včera jsem koukal na nějakou recenzi a všiml si, že tam napájení řeší taky přes GPIO, tak asi něco zbastlím :)
    SPM
    SPM --- ---
    DURDIN: já jsem si už i vyráběl pár shieldů se step down měničem (pač jsem to typicky potřeboval krmit z 12 nebo 24V), na tom napájení poslaný na GPIO piny a funguje mi to furt, nechcípla ještě ani jedna. Ale musí se tam ten HAT správně nesadit, pokud se to cvakne o řadu vedle a pošle se těch 5V do země nebo GPIO, tak to asi úplně dobře nedopadne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam