• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARTEN: jsi smolar.
    JIMX
    JIMX --- ---
    MARTEN: mam tu pi, co běží uz tak 2 mozna 3 roky, karta je v tom ta, co jsem s tim koupil, a nelehlo to ani jednou ... prezilo i par vypadku elektriny ... bezi mi na tom pihole a klient pro flightradar24
    PES
    PES --- ---
    MARTEN: a industrial-grade SD u toho byly?
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Mne Pi zklamalo v tom, ze zadne nevydrzelo bezet ani pul roku, aniz bych nemusel preinstalovat. A to jsem zkousel pomalu SD skoro bez zapisu, flash disk i ssd disk. Nic nevydrzelo. Provozovany Hassio, squid a radarr/sonarr. Pi2 i Pi3.
    JIMX
    JIMX --- ---
    TEAPACK: to bych necekal, ze to bude sz takovy rozdil ...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JIMX: Mám PíneCluster se sedmi So-Pine a tím, že to jede na 12V, tak to mám nacpané na pohodu v robotovi a jede mi tam paralelizovaný zpracování obrazu =) Kdybych tam cpal dospělý procesor, tak jen zdroj bude těžší než celý cluster ;)
    JIMX
    JIMX --- ---
    QWWERTY: chápu :-)

LOOKASH: bych cekal, ze v souctu srovnatelny vykon bude mit podobnou spotrebu ... ba spis ta clusterovana verze lehce vyssi diky komunikacnimu overheadu ...
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---
    JIMX: nejdriv na hrani a pak na takovy ty drobnosti jako squid/ftp/smokeping a podobny malicky kontejnery pro takovy to domaci sitovani....
    A vykonnejsi HW by mel vetsi spotrebu a generoval by vic tepla...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: you’re not building a faster Raspberry Pi. ... Once created, you can start to experiment with the concepts behind cluster computing. The Cluster HAT is ideal for teaching, learning or developing cluster computing ideas.

ClusterHAT review: Raspberry Pi cluster computer kit — The MagPi magazine
    https://magpi.raspberrypi.org/articles/clusterhat-review-cluster-hat-kit
    JIMX
    JIMX --- ---
    LOOKASH: a k čemu je to dobrý ... nebylo by prostě lepší mít nějaký výkonnější HW?
    LOOKASH
    LOOKASH --- ---

dneska dorazila nova hracka :-D
    4xRaspberry Pi Zero W a Cluster HAT V2.5

zatim zkousim provoz bez karet v Zero, ale je to dost pomaly :( takze jeste dokoupim nejaky malicky karty na OS... A zkusim jak moc to bude (ne)davat K3s (velka malina jako controller a maly jako nody)
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    DIDA: S ne-průmyslovou kartou jsem měl také trable. Asi budu muset zlepšit výstupní kontrolu zařízení. Nebo jak říkáš, boot z USB.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DIDA: mozna je to tim ze tomu prd rozumim a sel jsem na to strasne spatne :D

Tank skvelej!
    DIDA
    DIDA --- ---
    RAINBOF: Aha, tak s tímhle asi nepomůžu. Tím jsem se nikdy nezabýval. Audio výstup JACK sice používám, ale pouze jako jednoduchý hlasový modul. Přehrává to uživateli zvuky podle toho jakou má objednávku a tak.
    A taky jsem s tím dělal zvukový modul do tanku :-) https://www.youtube.com/watch?v=uO6NdOmKZDU&t=54s

Přehrává to zvuky podle toho co zachytí s SBUS výstupu přijímače a to včetně reakce na plyn (změna zvuku motoru a pásů)

Každopádně MIX a MIDI jsem nikdy neřešil.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DIDA: prosimte resil jsem mix audia na raspi. Midi a mix dvou audiosource pres jack. No a vlastne jsem se dostal k tomu ze:

1. V jackd se na raspi resi bug snad ohledne rychlosti vlaken kterej zpusobuje ze na novych debianech to nejde.
    2. Starsi kernel funguje ale zvuk je tak zpomalen ze na pianohru to neni.

(Jsem to tu psal ale na me typicky nikdo nereaguje tak jsem to smazl a napsal jen tohle)
    TR1
    TR1 --- ---
    Turing Pi V2 is here - Turing Pi
    https://turingpi.com/turing-pi-v2-is-here/
    DIDA
    DIDA --- ---
    HONZAK89: Tak to je zajímavý problém, to jsem snad ještě neřešil. Spíš se nám stávalo, že pokud se používaly neprůmyslové karty, tak dost často odcházely. Na problém se slotem a jeho špatným zapájením si teda nevzpomínám. Zkus použít USB Flash, mám s tím celkem dobré zkušenosti a B+ už z USB bootuje nativně.
    DIDA
    DIDA --- ---
    M_IKE: Ahoj, RPI stíhá dekódovat i data přímo z EM4095 (64 bit manchester) a nepotřebuješ pak žádnou čtečku. Mám to tak na hodně zařízeních. Pokud to ale potřebuješ na jednu aplikaci, tak je určitě jednodušší opravdu pořídit za pár korun hotovou RS232 čtečku, na trhu je jich mraky.
    DIDA
    DIDA --- ---
    RAINBOF: Synchronizace čeho myslíš? Sběrnic? Mě jede u zákazníků cca 2000 RPI v provozu 24/7 a na všech běží komunikace RS232, RS485, SPI, někde I2C a není s tím žádný problém. Jasně, není to na ultra přesné časování a měření dějů, to ale když nutně potřebuju, tak tam prostě na SPI sběrnici pověsím STM32xxx procesor, který se o to stará a data předává dál.
    Mám na tom třeba aplikaci pro měření časů na závodech FPV dronů (běžně rychlost nad 100km/h) a nativně na pinu RPI mám připojený IR přijímač (nosná frekvence 38kHz) a RPI to stíhá bez próblémů dekódovat. Na každém dronu je vysílací IR tag s jedinečným ID a při průletu brankou ho RPI odchytne a zapíše čas. Je u toho dotykový displej kterým se to ovládá, zobrazuje pořadí a rekordy, výsledky to ukládá do textových souborů a je tam nahozený server, takže se na ně dá dívat přes WiFi online. A stíhá to. Je ale třeba samozřejmě obsluhu IR přijímače dát do jiného vlákna než hlavní program a dát mu vysokou prioritu. Takže například logický analyzátor bych na tom samozřejmě nestavěl (jedině ve variantě s STM), ale jinak to zvládá spoustu věcí.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Stává se někomu, že je slot na kartu( modelu Pi 3 Model B+) špatně připájen? za poslední měsíc to řeším u druhého klienta. PI je v krabici, nikdo se k němu nedostane. Na desce svítí pouze napájení, nebootuje.Kartu vyndám, zandám, PI naběhne. Růžek slotu karty není úplně připajen k desce. Karta tedy nejspíš nemá kontakt. Slot trochu promáčknu, růžek připájím a je to ok. Má někdo podobnou zkušenost?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DURDIN: a kdyz budes mit chut se drbat s kamerama co uz mas, tak tam ten IR filtr nekde bude a da se vyhodit (ale porad budes muset vyresit IR prisvit)
    Infračervené fotky a noční vidění
    http://danyk.cz/irfot.html

za me osobne bych se ale vydal stejnou cestou jako HONZAK89
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    DURDIN: Hotové řešení. Za mě ok(testováno)
    Raspberry Pi NoIR kamera V2
    https://rpishop.cz/raspberry-pi/331-raspberry-pi-noir-kamera-modul-v2.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam