• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    ANDY_WARHOL: Budu potrebovat pracovat s IO a to mam uz trochu vychytanejsi pod Widlemi. Ubuntu a MySQL se mi zda pro produkci lepsi.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ISATAG: klávesnice je v pohodě, 400ka je šikovné, přenosné zařízení. Připomíná mi ZXko :) Jen si porid vhodný zdroj, o tom se tu často píše... 4G na hraní stačí, mě na tom jede v dockeru Home Assistant, zigbee bridge a v podstatě se to nudí.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LARS_GUNNER: ano, mam tam netcore aplikace (nic produkcniho)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LARS_GUNNER: aby ti tam běžel net, nepotřebuješ widle. Net core je multiplatformní.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Provozujete na tom nekdo Widle a aplikace psane v .NET? Ptam se pro kamarada :D :D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Tak jsem se holedbal ze od ty doby co pouzivam flashku v maline na libreelec tak to funguje bezchybne a dnes mrtvo 🤦🏻‍♂️

Nemate nekdo tip na navod na boot ze site? Neco overenyho…
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ISATAG: jenom poznámka: Pi 400 (vše v klávesnici) je verze s 4GB, tuším že 8GB verzi ani nechystají
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Zdravím, mám dotaz. Plánuji koupit RPi4B 8Gb v nějakém sympatickém kitu. Máte nějakou zkusenost/tip?
    Zvažuji v zásadě 2 moznosti. Buďto s hliníkovým chassie s chladičem, klávesnici, zdrojem atd. Nebo s klávesnicí ve verzi 400,kde jak jsem pochopil je schopnost klávesnice mít malinu rovnou v sobe. Primárně to budu mít na drobný pentesting a experimenty. Jde mi o komfort a portabilitu.
    Koukal jsem na RPishop.cz kde to asi vyberu. Pokud ty klávesnice za moc nestojí, tak si to asi pokládám dle potřeby bez nich. Díky.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MUXX: je to http proxy, takze muzes dost flexibilne filtrovat cely URL nejen domenu.
    MUXX
    MUXX --- ---
    MARASAN: Co ma privoxy navic oproti pihole?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    QWWERTY: Ono ve 4K vykreslovat obecný grafický rozhraní může být paradoxně náročnější, než nějakým dekodérem prohnat video. Třeba to dedikovaný zařízení na Steam Link, co Valve prodávalo, běželo taky na Linuxu a ten hardware byl určitě horší než RPi4.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: pardon za mejlku, mám tam libreelec, ne osmc (ten sem měl na RPi1B)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BOLUDO: mám první rpi4 hned jak to vylezlo teplé z linky a nikdy nebyl s ničím problém. jedu na tom osmc, ale chvilku jsem zkoušel i raspbian desktop a všechno fičí jak z praku. systém detekuje 4k zobrazovadlo, tak se sám nastaví na 4k a všechno je plynulé. pravda, že v raspbianu prohlížeč je trochu strnulejší ale videa z yt to přehrává vpohodě. jinak v osmc i 4k zdroje z netu jedou naprosto plynule. asi vadný kus
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Mam asi mesic rozjety RPi4 se 4GB pameti a SSD, musim rict, ze jede vyborne. Provozuju OSMC (boot z SD karty) a pi-hole, asi jeste pridam privoxy, protoze se RPi dost poflakuje. SSD je rychly oproti SD karte fakt znatelne. Doufam, ze vydrzi dlouho. Pripojeny je pres napajenej USB hub, kterej tu byl zminovanej. Jeste posledni vec co chci hardwareove ted upravit je prejit ze 3 zdroju (RPi, USB hub a splitter videa a zvuku z HDMI) na jeden zdroj. Vzal jsem

Baseus GaN2 Pro Quick Charger 2x USB + 2x USB-C 100W White - Nabíječka do sítě | Alza.cz
    https://www.alza.cz/baseus-gan2-pro-quick-charger-2x-usb-2x-usb-c-100w-white-d6475597.htm

a co jsem hledal, RPi4 se vejde do 7W. Snad to s rezervou pojede vsechno v pohode a usetrim zasuvky.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RORSCHACH: imho je uplne jedno, co a kde cim dekoduje, protoze BOLUDO rikal, ze nema plynuly ani presouvani oken po desktopu
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    To 4K beru a chápu, že to reálně asi fakt nedá. Zkoušel jsem ale ve VLC pustit mp4/h.264 video (1080p rozlišení), nic jinýho puštěný nebylo. Jelo to odhadem tak 5-10fps.
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    BOLUDO: dost zalezi na tom, cim to prehravas, resp. co dalsiho k tomu je jeste potreba .. treba takovej 4k youtube si pustit v default chrome nebo doinstalovaym firefoxu to rpi4 totalne zabije, ale kdyz si vytahnes primo link z youtube na dany video a prehrajes ho pres ffplay tak bezi naprosto plynule, protoze neni potreba renderovat nic kolem.
    ja teda mam zkusenost celkove takovou, ze rpi4 ikdyz to ma inzerovany tak na 4k proste nejde normalne provozovat, vzdycky jsem musel prepnout na 1080p aby aspon normalni desktop fungoval pouzitelne.
    a 2x 4k fakt zapomen, realne to da na jednom monitoru 30hz, coz je jeste polovicni bida nez normalne na 1x 4k kdy to jakz takz (ne)funguje v 60hz
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    BOLUDO: Tam bude asi hodně proměnných. Co je to za formát videa, v čem to přehráváš, jestli to má zapnutou tu hardwarovou akceleraci atp. Zrovna u toho videa bych věřil tomu, že to zvládne, to už dneska přehraje kde co.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    RORSCHACH: Mně takhle zdaleka nejede ani to video. :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    QWWERTY: Tak to zrovna asi není moc dobrej ukazatel. Tam prakticky jen hraje hry ze Steam Linku, což je vlastně jen dekódování videa skrz hardwarovej h264 dekoder, kterej je v tom Raspberry čipu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam