• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Dobry, predpokladam, ze bez znalosti Linuxu se neobejdu. Stejne me to laka, tak alespon bude motivace se do toho pustit naplno.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    nove Zero

New product: Raspberry Pi Zero 2 W on sale now at $15 - Raspberry Pi
    https://www.raspberrypi.com/news/new-raspberry-pi-zero-2-w-2/
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    MIKULAS: 4g je mi málo :) Mám doma starou rpi3 s 2gb,vyuzivam jako syslog server a na pár drobností. Neumím si představit že koupím něco s jen o 2gb větší memory než mám. Takže vezmu 8gb na tuty. Ale nakonec klávesnici řešit nebudu. Udělám to trochu jinak. Každopádně zdroj vezmu nějaký lepší.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Dávat tak widle je nesmysl. Sežere to výkon a nema to žádnou přidanou hodnotu... To co naprogramujes w voru na Windows deploynes i na Linux. Viz to co píše Peca
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: Jo "widle" - tak to ne. Vývoj na Windows v posledním Visual Studiu, dot net core 3.1 LTS a deploy na linux - to funguje v pohodě. Nepodařilo se mi program nahodit jako daemona (službu na pozadí), ale to je IMO nějaká moje lameřina. V cli mi to běhalo dobře. Nevidím důvod, proč to běhat v prostředí Windows na RPi4, ale dot net core (nebo teď už dot net 5) lze vypustit i na Linux či Macka, takže to mi smysl dává. Psát se dá i ve VS Code či jiném programátorském editoru přímo na Linuxu.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    LARS_GUNNER: neprovozuju, ale zkoušel jsem win10 a bylo to hrozné a "pak to i jelo strašně a pak se mi to samo po aktualizaci zhroutilo", takže jsem celý projekt windows desktop na raspberry zahodil. Ale na internetech píšou, že to jede:) i když třeba tady píšou, že to není úplně ideální: https://raspberrytips.com/install-windows10-raspberry-pi/
    No a další věc je licence. Ofiko žádná pro raspberry není.
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: dělal jsem s 1wire jenom. Dot net core 3.1. Data se posílala na web api. Ethernet, USB nevím, ale ono bude asi na všechno nějaká knihovna. V dot netu se píše dost příjemně.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    chiptron.cz - Novinky: 5x více výkonu za stejnou cenu. Raspberry Pi Zero 2 W je venku!
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1290

Raspberry Pi Zero 2 W – Raspberry Pi
    https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-zero-2-w/
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    PECA: USB a sériová linka. Ethernet na UDP taky...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    LARS_GUNNER: .NET ano, Windows ne. Ovládám v tom na Linuxu LED display, renderuju k tomu obraz a mixuju nějaký audio.
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: konkrétně?
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    ANDY_WARHOL: Budu potrebovat pracovat s IO a to mam uz trochu vychytanejsi pod Widlemi. Ubuntu a MySQL se mi zda pro produkci lepsi.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ISATAG: klávesnice je v pohodě, 400ka je šikovné, přenosné zařízení. Připomíná mi ZXko :) Jen si porid vhodný zdroj, o tom se tu často píše... 4G na hraní stačí, mě na tom jede v dockeru Home Assistant, zigbee bridge a v podstatě se to nudí.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LARS_GUNNER: ano, mam tam netcore aplikace (nic produkcniho)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LARS_GUNNER: aby ti tam běžel net, nepotřebuješ widle. Net core je multiplatformní.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Provozujete na tom nekdo Widle a aplikace psane v .NET? Ptam se pro kamarada :D :D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Tak jsem se holedbal ze od ty doby co pouzivam flashku v maline na libreelec tak to funguje bezchybne a dnes mrtvo 🤦🏻‍♂️

Nemate nekdo tip na navod na boot ze site? Neco overenyho…
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ISATAG: jenom poznámka: Pi 400 (vše v klávesnici) je verze s 4GB, tuším že 8GB verzi ani nechystají
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    Zdravím, mám dotaz. Plánuji koupit RPi4B 8Gb v nějakém sympatickém kitu. Máte nějakou zkusenost/tip?
    Zvažuji v zásadě 2 moznosti. Buďto s hliníkovým chassie s chladičem, klávesnici, zdrojem atd. Nebo s klávesnicí ve verzi 400,kde jak jsem pochopil je schopnost klávesnice mít malinu rovnou v sobe. Primárně to budu mít na drobný pentesting a experimenty. Jde mi o komfort a portabilitu.
    Koukal jsem na RPishop.cz kde to asi vyberu. Pokud ty klávesnice za moc nestojí, tak si to asi pokládám dle potřeby bez nich. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam