• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    planuju koupit odroid hc4 , vim ze to tu nekdo ma.
    jen si chci overit, ze to umi butovat z jednoho z tech disku, co jsou tam napojeny ?
    a druha otazka, nekde sem cetl, ze to umi kdyz dam do jednoho slotu ssd disk ho pouzit jako cache pro druhy disk, ktery nebude ssd a umozni to pak rychlejsi praci.
    ja mam prave jeden mensi ssd disk a jeden s daty. chtel bych na tom prvnim provozovat system a prave tu cache a na druhem mit data.
    pujde to takto ?
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tak jo, tak to byla mrtvá SD karta ... ale 1,5 roku to běželo bez problémů 24/7 a možná i o trochu dýl ... akorát teď najít zase čas to celý znovu nainstalovat, naštěstí jsem tam snad měl jenom flightradar a pihole. Stejně musím koupit nějakou SD kartu, 32GB, co tu mám doma k dispozici mi přijde jako zbytečný overkill, obzvlášť, když to mám do drona :-P
    PES
    PES --- ---
    JIMX: Mně už se stalo, že po vytažení SD to pak začalo fungovat (samo nabootovalo až s novou)...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JIMX: myslím, že se to tak chová bez karty. Byl bych zatím v klidu...
    JIMX
    JIMX --- ---
    Umřela mi malina ... po znovuzapojení do elektriky se rozsvítí jenom červená ledka u USB portu a ani HDMI nenaskočí ... může to být jenom mrtvou SD kartou a nebo to bude mrtvý komplet?
    Kartu jsem zkusil načíst přes USB čtečku na Win10 a vůbec nic se mi nezobrazí (ani v disk manageru), takže ta vypadá fakt rozbitě teda ...
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    RAINBOF: monitor mi při bootu normálně zobrazuje
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HONZAK89: no a neni to nahodou proto ze ten monitor. Prestal behat ? Stahni si ten image k sobe hod ho do raspi a uvidis. Pricina se zda ze xserver nenasel device kam by nacpak vystup
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj, nahodím problém, v kterém jsem totál lama - X server.
    (takže se omlouvám předem, za nepřesné vykreslení problematiky)

Člověk, který tomu rozuměl je pryč a už se nevrátí.

Mám zařízení, dostanu se tam vzdáleně a nechci tam jezdit osobně(prozatím).
    Zařízení je zamčené proti zápisu(FS+BOOT).
    Z nějakého důvodu se něco změnilo(?) a teď nic nevykreslím na LCD.
    LCD via SPI(GPIO), které předtím běželo bez problémů.
    Chromium se spustí
    po bootu:
    HOME=/tmp startx /usr/lib/chromium-browser/chromium-browser-v7
    + spoustu flags
    v HTOPu vidím, jak se Xserver "otáčí" pod spuštěným chromiem.

příloha je z /var/log/Xorg.0.log
    Mám reinstalovat Xserver? jaké komponenty? Je to opravdu problém Xsu?
    Jak je to možné, když zamykám všechno.
    Klidně do zpráv, děkuji.
    Mám několik desítek těchto zařízení, se stejnou verzí image. Tudíž mám celkem obavu.
    Děkuji

LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Dobry, predpokladam, ze bez znalosti Linuxu se neobejdu. Stejne me to laka, tak alespon bude motivace se do toho pustit naplno.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    nove Zero

New product: Raspberry Pi Zero 2 W on sale now at $15 - Raspberry Pi
    https://www.raspberrypi.com/news/new-raspberry-pi-zero-2-w-2/
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    MIKULAS: 4g je mi málo :) Mám doma starou rpi3 s 2gb,vyuzivam jako syslog server a na pár drobností. Neumím si představit že koupím něco s jen o 2gb větší memory než mám. Takže vezmu 8gb na tuty. Ale nakonec klávesnici řešit nebudu. Udělám to trochu jinak. Každopádně zdroj vezmu nějaký lepší.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Dávat tak widle je nesmysl. Sežere to výkon a nema to žádnou přidanou hodnotu... To co naprogramujes w voru na Windows deploynes i na Linux. Viz to co píše Peca
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: Jo "widle" - tak to ne. Vývoj na Windows v posledním Visual Studiu, dot net core 3.1 LTS a deploy na linux - to funguje v pohodě. Nepodařilo se mi program nahodit jako daemona (službu na pozadí), ale to je IMO nějaká moje lameřina. V cli mi to běhalo dobře. Nevidím důvod, proč to běhat v prostředí Windows na RPi4, ale dot net core (nebo teď už dot net 5) lze vypustit i na Linux či Macka, takže to mi smysl dává. Psát se dá i ve VS Code či jiném programátorském editoru přímo na Linuxu.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    LARS_GUNNER: neprovozuju, ale zkoušel jsem win10 a bylo to hrozné a "pak to i jelo strašně a pak se mi to samo po aktualizaci zhroutilo", takže jsem celý projekt windows desktop na raspberry zahodil. Ale na internetech píšou, že to jede:) i když třeba tady píšou, že to není úplně ideální: https://raspberrytips.com/install-windows10-raspberry-pi/
    No a další věc je licence. Ofiko žádná pro raspberry není.
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: dělal jsem s 1wire jenom. Dot net core 3.1. Data se posílala na web api. Ethernet, USB nevím, ale ono bude asi na všechno nějaká knihovna. V dot netu se píše dost příjemně.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    chiptron.cz - Novinky: 5x více výkonu za stejnou cenu. Raspberry Pi Zero 2 W je venku!
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1290

Raspberry Pi Zero 2 W – Raspberry Pi
    https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-zero-2-w/
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    PECA: USB a sériová linka. Ethernet na UDP taky...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    LARS_GUNNER: .NET ano, Windows ne. Ovládám v tom na Linuxu LED display, renderuju k tomu obraz a mixuju nějaký audio.
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: konkrétně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam