• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Logger, to budou kvanta zápisů a málo čtení, co chce eMMC nebo SSD
    PES
    PES --- ---
    LARS_GUNNER: Co to nové Zero, nesplnilo by?
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Doslo na logger. Bohuzel to musi byt hodne odolne a nejlepe velmi blbuvzdorne. Umisteni muze byt i v prumyslovem prostredi, takze resim, jestli na to Raspberry vubec pujde pouzit.
    JIMX
    JIMX --- ---
    aha, tak ne ... pihole web rozhraní přestalo fungovat, protože nefunguje lighttpd ... a lighttpd netuším proč nefunguje, ale nejde spustit prostě a z logu nejsem moc moudrej ... takový zbytečný práce zase s tím; příště si udělám zálohu karty, abych to mohl jenom rychle natáhnout na novou a jelo to ... :-(
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tak jsem myslel, že budu mít za pár minut přeinstalováno ... OS, jeho upgrade a pihole bylo pís-of-kejk ... ale už půl hodiny tady bojuju s ADS-B přijímačem ... dump1090-fa i dump1090-mutability i rtl_adsb mi píšou, že nenašly žádný device ... reboot jsem zkoušel ... fyzicky odpojit to teď nemůžu jít ... chjo chjo :-(
    TR1
    TR1 --- ---
    SKAFF:
    od img vydaneho dne 4.3. 2021 je prednastaveno bootovani viz citace z release notes

Boot order options in raspi-config adjusted for more flexibility
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Ja jsem externí 1TB plotnovej disk dal do USB kejsu s napajenim, flashnul jsem na to image balenou etcher a normalne novy Raspberri bootlo z toho disku a nic jsem nemusel resit. A jede to. Docela me to prekvapilo jak to je snadny..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GILHAD: To je sice pravda, ale zase boot je až do namountování RO.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Já šel taky cestou nejmenšího odporu přes SD karty, pak po úmrtí několikáte flash disk, po úmrtí flashky teď zkouším M2 disk v Raspi4. Hroznej žrout...Snad už to bude dobrý.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JIMX: SD karet mi po ruzne dlouhe dobe v ruznych PRi umrelo, ... no hodne ...
    A taky dokud jede 24/7, tak pouziva system a neco si drzi v cache, zatimco pri bootu leze po uplne jinych sektorech a cache nema
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TR1: ANDY_WARHOL: já něco takového zkoušel v dobách kdy raspberry ještě ani neexistovalo, někde jsem sehnal 8GB ssd a zkoušel jsem to na nějakém snad duronu , ale ve výsledku se mi taky nezdálo, že by to nějak výrazně pomohlo, na druhou stranu to nejspíš brzdilo CPU. Myslím, že jsem tam měl flashcache (těch projektů existovalo víc) Dnes caching umí snad i běžné LVM, takže by to neměl být problém udělat. A ze zmíněného bcache se vyvinulo bcachefs.

Jinak mám zkušenosti s hybridním a tam to znát je, ale jen u dat co se často používají, takže třeba systém najede rychle jako z ssd, ale když chceš něco co jsi dlouho nepoužíval, tak to je prostě pořád jen "pomalý" rotační disk.

Na druhou stranu si dnes myslím, že si nemá moc cenu s tím hrát a pokud chceš výkon je lepší si koupit rovnou větší SSD a pokud mu nevěříš, tak dělat pravidelné zálohy na rotační disk. Ty data se stejně musí přečíst/zapsat i na ten data disk, takže první přístup bude pokaždé imho pomalejší než bez cache nemluvě o tom, že se cache disk mnohem rychleji opotřebuje, takže je lepší vybírat ssd velkým TBW.
    TR1
    TR1 --- ---
    ANDY_WARHOL:
    Asi mas namysli bcache. Kdysi jsem si s tim hral ale efek 0 a nebo jsem neco udelal spatne, kdovi :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    planuju koupit odroid hc4 , vim ze to tu nekdo ma.
    jen si chci overit, ze to umi butovat z jednoho z tech disku, co jsou tam napojeny ?
    a druha otazka, nekde sem cetl, ze to umi kdyz dam do jednoho slotu ssd disk ho pouzit jako cache pro druhy disk, ktery nebude ssd a umozni to pak rychlejsi praci.
    ja mam prave jeden mensi ssd disk a jeden s daty. chtel bych na tom prvnim provozovat system a prave tu cache a na druhem mit data.
    pujde to takto ?
    JIMX
    JIMX --- ---
    Tak jo, tak to byla mrtvá SD karta ... ale 1,5 roku to běželo bez problémů 24/7 a možná i o trochu dýl ... akorát teď najít zase čas to celý znovu nainstalovat, naštěstí jsem tam snad měl jenom flightradar a pihole. Stejně musím koupit nějakou SD kartu, 32GB, co tu mám doma k dispozici mi přijde jako zbytečný overkill, obzvlášť, když to mám do drona :-P
    PES
    PES --- ---
    JIMX: Mně už se stalo, že po vytažení SD to pak začalo fungovat (samo nabootovalo až s novou)...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JIMX: myslím, že se to tak chová bez karty. Byl bych zatím v klidu...
    JIMX
    JIMX --- ---
    Umřela mi malina ... po znovuzapojení do elektriky se rozsvítí jenom červená ledka u USB portu a ani HDMI nenaskočí ... může to být jenom mrtvou SD kartou a nebo to bude mrtvý komplet?
    Kartu jsem zkusil načíst přes USB čtečku na Win10 a vůbec nic se mi nezobrazí (ani v disk manageru), takže ta vypadá fakt rozbitě teda ...
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    RAINBOF: monitor mi při bootu normálně zobrazuje
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HONZAK89: no a neni to nahodou proto ze ten monitor. Prestal behat ? Stahni si ten image k sobe hod ho do raspi a uvidis. Pricina se zda ze xserver nenasel device kam by nacpak vystup
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj, nahodím problém, v kterém jsem totál lama - X server.
    (takže se omlouvám předem, za nepřesné vykreslení problematiky)

Člověk, který tomu rozuměl je pryč a už se nevrátí.

Mám zařízení, dostanu se tam vzdáleně a nechci tam jezdit osobně(prozatím).
    Zařízení je zamčené proti zápisu(FS+BOOT).
    Z nějakého důvodu se něco změnilo(?) a teď nic nevykreslím na LCD.
    LCD via SPI(GPIO), které předtím běželo bez problémů.
    Chromium se spustí
    po bootu:
    HOME=/tmp startx /usr/lib/chromium-browser/chromium-browser-v7
    + spoustu flags
    v HTOPu vidím, jak se Xserver "otáčí" pod spuštěným chromiem.

příloha je z /var/log/Xorg.0.log
    Mám reinstalovat Xserver? jaké komponenty? Je to opravdu problém Xsu?
    Jak je to možné, když zamykám všechno.
    Klidně do zpráv, děkuji.
    Mám několik desítek těchto zařízení, se stejnou verzí image. Tudíž mám celkem obavu.
    Děkuji

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam