• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    SPM
    SPM --- ---
    Má někdo vyzkoušeno, jestli ta hnusná zpráva "under-voltage detected" v dmesg se objeví jen jednou nebo pokaždé, když nastane podpětí?

Jsem poupgradoval jednu z malin s octoprintem a octoprint tam začal házet tu hnusnou hlášku. Malina je napájená stepdown měničem, který jsem dělal sám. Nevylučuju, že jsem ho posral, ale výkon by měl mít dostatečný. Co mi přijde ale divný je, že ten vcgencmd příkaz co jsem zkoušel tvrdí, že to nastalo někdy (a ne že to trvá) a v dmesg se to objeví pokaždé někde v cca 8. sekundě běhu systému. A pak už se mi to tam znova neobjeví ani když jsem zkoušel malinu vyloadovat. Tedy jestli normální chování je, že v dmesg se to objeví pokaždé, když situace nastane, tak tam mám nějakou divnou haluz, když to udělá pokaždé jednou při bootu...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAINBOF: to bych ti byl velice vdecny! dik.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARASAN: mam to zkouset ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ad eMMC karta do uSD slotu - pojede stejnetak skvele i v obycejnym SD adapteru pro uSD karty? Ptam se pro kamarada RPi1.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: jj, je tam pekne shrnuty zdejsi deni.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Už ho mam objednaný 😀
    PES
    PES --- ---
    TR1: Článeček jako na zavolanou, jakoby to tady někdo četl ;-)
    TR1
    TR1 --- ---
    ANDY_WARHOL:

Odroid HC4 umožňuje připojit i bootovat (díky Petitboot) přímo ze dvou SATA disků. Z toho důvodu neobsahuje slot na eMMC pamět a přítomný microSD slot tak může zůstat prázdný, nebo jej lze využít jen pro instalaci či start live distribuce pro případné opravy hlavního systému na dálku.

Zdroj: https://www.root.cz/clanky/jednodeskove-pocitace-z-pohledu-dlouhodobe-spolehlivosti/
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ja su zvedavej na vydrz. pokud je dlouha, urcite bude delsi nez SD, tak mi to prijde hlavne skvely do starsich RPi, kde boot z USB neni uplne trivialni. hlavne mam doma 2x RPi1. V jednicce je teda normalni SD misto micro SD.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ANDY_WARHOL: no hele,
    1.] mam 4 volna usb
    2.] mam kartu co zrejme dost vydrzi
    3.] mam kartu co malo zere soude dle toho ze pri masivnejsi write se to vubec nehralo coz SD karty delaj zcela normalne
    4.] okamzite to poznas pri updatu, pri kompilaci kernelu ze to lita svizneji hadam rozdil tak 50 procent proti sdkarte

karta je toto
    Samsung MicroSDXC 128GB EVO Plus + SD adaptér - Paměťová karta | Alza.cz
    https://www.alza.cz/samsung-microsdxc-128gb-evo-plus-sd-adapter-d6788318.htm
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RAINBOF: rozved to
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jenze toto je emmc do sd takze to povazuju dost za win scenar :) ta odezva je uplne jinde.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    eMMC je proti kartě fakt rozdíl. Míval jsem Odroid C2 a C4 s microSD a Ubuntu zasekaný, pomalý. Co tam je 64GB eMMC tak to všechno šlape skvěle.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tak jsem to otestoval a teda rekl bych ze raspi 8gb stim emmc je sviznejsi nez to same s obyc rychlou uhd kartou. Spotreba mensi nez ssd nehreje se temer vubec.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LARS_GUNNER: za sebe doporucim pouzit sluchatkovy kabel - mel jsem takhle k RasPi pres I2C prilepeny Arduino na cca 2 metry a obcas to kravilo, ale jak jsem to hodil na sluchatkovy kabel a SDA/SCL dostalo stineni, tak bez problemu
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DURDIN: nemám. psx emulátor tam jel plynule a nic náročnějšího od toho nepotřebuju = nenašel sem důvod to přetaktovat
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Raspberry Pi 4 nyní ve výchozím stavu na 1,8 GHz - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/raspberry-pi-4-nyni-ve-vychozim-stavu-na-1-8-ghz/

Máte někdo rpi4 přetaktované? Má to vůbec smysl? A když už,
    o kolik je bezpečné zvýšit overvoltage zmíněné v článku?
    PES
    PES --- ---
    LARS_GUNNER: No do 1/2m v pohodě, laborovat se musí s tím udržet kapacitanci vedení nízko (do 200pF pro fastmode resp. do 400pF standard) a když roste, tak se tomu dá pomoci trochu snížením hodnoty pullup rezistorů.
    U takového J-YSTY máš kapacitu cca 10nF/km a kapacitní vazbu do 300pF/100m, takže přepočteno kapacita 10pF/m a 3pF/m, takže se do 1,5m nemáš moc čeho obávat (na metru mi chodí spolehlivě i na breadbordech standardních 100kHz na samostatných drátech typu "vrabčí hnízdo" ;-))
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    PES: Ja bych to potreboval na max. 1.5 metru. Pokud by to neslo jinak, tak i na 0.5.
    PES
    PES --- ---
    LARS_GUNNER: Celkem v pohodě, na relativně krátké vzdálenosti (např. k čipu s časem a EEPROM)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam