• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: nejdriv je treba vydefinovat co chces merit, protoze kvalita vzduchu neni exatni velicina, ale sklada se z rozsahu nejakych meritelnych velicin. napriklad uvnitr te bude zajimat podil co2. ale venku asi ne.. takze az vydefinujes ty hodnoty, tak pak budes hledat senzory co ti to umozni zmerit. nestaci aby umely danou velicinu zmerit, ale taky aby to umely v danem rozsahu. dalsi vec co musis vydefinovat je jestli budes mit k cidlu moznost pripojeni napajeni nebo jeslti to musi jet na baterie. pokud baterie, tak budes potrebovat nejaky iot reseni, ktere bude optimalizovane na spotrebu. a podle toho teprve muzes navrhnout jak to bude fungovat. ja pouzivam iot zigbee a tam je potreba zigbee server, ktery to prenese do vnitrni site. ale zase jsi omezeny tim, co za senzory na to muzes sehnat. takze opravdu se neda takhle od stolu radit.
    PECA
    PECA --- ---
    Když jsme u tohodle toho typu úloh. Jak snadno a jednoduše na:
    - monitorování kvality vzduchu za oknem?
    - indikace individuálně přímo na zařízení, nebo centrálně na jiném displeji či mobilu (mobilech)?
    - jako nepovinný bonus monitoring kvality vzduchu uvnitř.

Potřebuji jako obyvatel domku vědět, jestli je bezpečné otevřít okno za účelem vyvětrání. Bonusově vidět, jak moc je to větrání potřeba.

Já jenom, jestli je něco jednoduchého hotového, třeba stačí koupit bazmek a nainstalovat hotový SW, vytisknout slušivou krabičku.
    Děkuji pěkně :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    OTAZKAKONCE: no ja nevim, na tohle placat raspbery, kdyz ti jednodusi sluzbu udela esp32 (4 dolary), da se koupit uz i s displejem na tele. na to nasadis esp home a cely to misto programovani jen nakonfigurujes v yamlu...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    OTAZKAKONCE: jestli to potrebujes, tak nodejsů jestli se chces neco naucit a nespechas, tak python.
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    Ahoj, mam podobnou otazku - jsem JS developer a tak je pro me nodejs nejjednodussi volba a rad bych si udelal meric vlhkosti vzduchu s ukladanim, displejem etc s raspi - mam to zkouset udelat s nodejs (videl jsem ze to jde) anebo je to nesmysl na kterym spalim cas a je lepsi si nastudovat python a napsat to v nem? s raspi samotnym zkusenost nemam.

diky
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    LARS_GUNNER: Python muzu doporucit, zvlast na RPI se s tim da napsat cokoliv. Na GUI pouzivam PyQt5, je to velmi sympaticky framework (a funguje spolehlive i na jinych platformach, kdyz by byla nahodou potreba).
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Pisete nekdo na Raspbianu v Pythonu? Cilem bude udelat jednoduchou desktop appku s GUI, ale zdrojaky nikde nevystavovat. Nemam duvod tam tlacit .NET a napadlo me si Python prolouskat trochu detailneji na tomto projektu. Zatim se mi taky jevi jako super skriptovaci nastroj, ktery se bude hodit asi vzdy. A pro vyuku taky neni marny.
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Zalezi na ty cetnosti, obcas se posiraji i daleko horsi veci. Mne prisel server za pul mice s defektnim CPU. A tam si navic myslim, ze to mela odhalit vystupni kontrola jak u intelu, tak u vyrobce serveru (delalo to od prvniho spusteni).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RORSCHACH: to máš pravdu. Nějak sem si to neuvědomil.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    ANDY_WARHOL: Malina má "průmyslové řešení" s eMMC v podobě Compute Modulu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LARS_GUNNER: pres quemu jsem provozoval w98 s touchscreenem a funkcnim usb :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Az na tom pudou pustit Widle...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ... Pouzit eMMC a je klid
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    PECA: U me je to .NET, SQLite a k tomu nejake to low-level hrani. Na Raspberry to davam kvuli dostupnosti HW a rozsirene komunite. Pokud se to osvedci a bude poptavka, muzu sehnat neco vice industrial safe a jen preportovat na jiny Linux, to by melo byt ok.
    PECA
    PECA --- ---
    BLACKSMITH: Ano, v tomto případě je to i za mě v pohodě. To "naše" řešení byl spíše pokus z neznalosti. Naštěstí jsem o dosti potenciálních průkakách věděl, jelikož sleduju kde co.

LARS_GUNNER: No, to je jiná. My programujeme v .net, takže bylo fajn, že to šlo na tu malinu snadno hodit. Jisté odlišnosti prostředí ale přeci jenom měly svá úskalí.
    Obecně SW jel, bylo to použitelný, ale potřebovali jsme dořešit to zakrytování do nějaké krabice i s napájením a viděl jsem tam ta možná selhání, jejichž řešení by nás stálo hodně další práce a průzkumu. A nebyl na to ani čas. Jinak by mě to bavilo řešit, ale šéfa by to bavilo o dost míň :)
    BLACKSMITH
    BLACKSMITH --- ---
    PECA: To jsme se trochu nepochopili, dělat business řešení/produkt založený na RP určitě není dobrý nápad.

V mém případě je to "produkční nasazení" myšleno jako zařízení, která jsou ve fabrice na hale a přímo ovlivňují výrobu.
    Na každé směně jsou technici, kteří v případě problému dané zařízení okamžitě vymění (na SDčku se neuchovává žádná konfigurace, vše je zaměnitelné).
    U nás na tom řešíme od trackování a logování jednotlivých výrobků, docházku s kontrolou teploty zaměstnanců až po otevírání dveří pro Omrony.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    PECA: Potrebuju na tom poustet slozitejsi veci, nekdy psane v Pythonu a servis SD karty by se nepovazoval za kriticky problem. Navic se jedna o jednotky kusu rocne, zatim.
    Pokud bych se chtel posunout dal, udelame si pravdepodobne neco na Beaglu nebo jinem odolnejsim miniPC.
    Malinu sem vybral jako dobry start tohoto snazeni + na ni chci udelat interni infotainment. Proste mini server pro domaci pouziti.
    PECA
    PECA --- ---
    LARS_GUNNER: V našem případě se jednalo o snímače docházky (příchod a odchod). Vzhledem k tomu, že to bylo jako nadstavba (doplněk) systému s GPS sledováním vozidel, tak jsem ty čtečky čipů (iButton/Dallas či RFiD) připojili na GPS, které se používají v autech.

Cenově to je o něco málo levnější, než totéž řešení postaveném na RPi čistě v ceně HW. A protože jsme potřebovali řešit spolehlivý outdoor housing (provoz na slunci i v mrazu, vlhkost), obslužný SW na RPi + řešit ty zmíněné potíže s mikroSD + nejsme Linuxáci (takže každou chvíli "nový objev Ameriky") a podobně + protože těch snímačů by se využilo řádově desítky ročně instalací, ale po celé ČR = výhledově docela dost nákladů a neznámých => tak jsme se přiklonili k zavření automotive GPS modulů do krabice s napájením a je to.

Nejvíce jsme se právě obávali té neurčité (ne)spolehlivosti trvalého provozu. U těch GPS nám jich z mnoha set vypadlo několik jednotek - část poškozená úmyslně (sabotáž pracovníkem), část kupodivu SIM karty, část nevím (řeší jiný kolega).
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    To na malině není nějaká diagnostika karty?

ANDY_WARHOL: vydrží dýl, ale ne furt. A pak je ta výměna dražší a složitější. Nebo ne?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LARS_GUNNER: tak jsou desky s vestavěnou pamětí a ty vydrží dýl. Spíš mě mrzí, že to nemá malina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam