• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PECA
    PECA --- ---
    MUXX: To by technicky stačilo nastavit na routeru, ne?
    MUXX
    MUXX --- ---
    Kdyby nekdo chtel blokovat dospelacke veci a malware, tak se jako upstream dns da nastavit 1.1.1.3,1.0.0.3
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMX: pi-hole umi pouzivat podobny hosts fajly.
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAGNAROK: pripadne nixos
    JIMX
    JIMX --- ---
    DURDIN: mozna jsem mel napsat, ze blokovani reklam funguje, ale nefunguje blokovani toho adult contentu, prestoze jsem to v nastaveni zapnul
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    JIMX: co se dívám na https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome#getting-started , tak adguard dělá přesně to, že instaluje lokální DNS, dokonce tam mají porovnání s pi-hole:
    It operates as a DNS server that re-routes tracking domains to a "black hole", thus preventing your devices from connecting to those servers.

A tady je pěkné, co dělat, když to nefunguje - https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome/wiki/FAQ#doesntblock
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JIMX:
    no aspon ti to bude fungovat ;-)

deploy pres ssh/ansible
    JIMX
    JIMX --- ---
    RAGNAROK: jo, idealne na vsech 20 zarizeni včetně televize, mobilů, tabletů a počítačů ... nebo se naučit nainstalovat lokální dns, coz ve výsledku bude neco podobnyho jako pihole nebo adblock ... akorat mi to zabere asi tak 50x vic casu na instalaci a podobne vickrat casu na naslednou spravu a aktualizaci ...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JIMX:
    ze se muzes vykaknout na nejaky adguardy a blockovat ty stranky primo.
    JIMX
    JIMX --- ---
    RAGNAROK: A dotazu se to konkrétně týká jak?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JIMX:
    Comparison of HOST file blacklists - LinuxReviews
    https://linuxreviews.org/Comparison_of_HOST_file_blacklists
    JIMX
    JIMX --- ---
    Používáte někdo AdGuard Home? Mělo by to umět blokovat i stránky pro dospělé, ale přestože mám zapnutou v nastavení rodičovskou kontrolu, tak všechny dospělácký weby mi dál fungují ...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ahoj, neznate nejaky VNC co jde rozchodit na Rasbianu, co funguje v modu touch to click? Hodilo by se mi aby se mi androidi zarizeni chovalo jako jako touchscreen (vcetne tahani treba scrollbaru) a nemusel jsem honit prstem kurzor od mysi, jako to ma treba realVNC.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Lego Boost. Je tam hardware, software, a deti to vylozene vede samo. Rodic nemusi nic delat, pripadne jen zvysovat motivaci. A pokud rodic ma cas, tak se daji udelat nadherne veci.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    MARASAN: Díky za link, jednu F1C100 mám už pár let doma (Lichee Pi), ale nikdy se mi nepodařilo vybuildovat funkční image, tak zkusím co se podaří tady s tím :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MARASAN: přesně něco takového jsem si představoval
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DOKKTOR: BBC ma tradici ve vzdelavani deti (napr. Acorn), ted maji uz par let BBC micro:bit V2, kompletni ekosystem vc. prirucek, stavebnic, her atp. Da se to bez problemu koupit v CZ i v ruznych sadach.

Na blokovy vizualni programovani pro decka je pak jakejsi jazyk Scratch, ale ten neznam. Asi bude vhodnejsi klub i na nyxu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    REDSNAKE: "Porty, bajty, osmibity" a "Data, čipy, procesory" urcite ne .... u tech jednocipu podle me zalezi prave na te podpore rodice (souhlasim, ze samostudium fungovat nebude) a ochote projit si to spolecne, dovysvetlit, obcas vymyslet priklad/ukol navic .. proste to pouzit jako osnovu
    napr. vedle zminovany GCompris ( [KAMAHL @ hrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?] ) obsahuje taky moduly ala "zdroj, vypinac, zarovka", clovek ma moznost si stavet jednoduchy obvody a pamatuju, ze brachu to jako malyho docela bavilo
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    díky všem za jakýsi základní rozcestník. jakmile se tím proberu, tak bych se eventuelně ptal dál, ale myslím, že podnětů sem dostal dostatek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam