• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TR1: Jakej je rozdíl mezi vytáhnutím kabelu a rozpojením kontaktů v vypínači?
    Když budeš mít zapnutej zpátky zdroj přes USB vypni LZ a normálně to vytáhni.

Moh bych se jen tak ze zvědavosti zeptat, co na tý malině běží, že to nejde vypnout?
    TR1
    TR1 --- ---
    Prave si s tim hraju. Pouzil jsem pro jistotu RPi2 ktere mohu v pripade problemu obetovat a FUNGUJE TO.

Musim si predem na LZ nastavit napeti ktere namerim na kabelu pripojenem ke GPIO4 a 6. Kdyz je napeti nastaveno, odpojim kabel od GPIO a zapnu LZ, pote kabel ke GPIO pripojim a muzu vytahnout napajeci adapter. Co se mi nelibi, je to vytahovani kabelu z GPIO za provozu, zkusim nekde sehnat nejaky dvoupolovy vypinac.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: a nebo (když už se hrabeš v rozvodech), si můžeš udělat jeden okruh zálohovaný dospělou UPSkou a mít na tom pověšené třeba jenom osvětlení a to RPi..
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Proto koukam po zdrojich meanwell (napr. HDR-60-5), ktere by mohli powerbanku vratit zpet do hry.
    PES
    PES --- ---
    TR1: Pochopitelně že by to potřebovalo silnější adaptér zohledňující dobíjení powerbanky... což by tedy jinak vyřešily Schottkyho oddělovací dioda a možná jen vhodný odpor paralelně (samo lepší by byl přímo malý proudový limiter směrem DO powerbanky anebo separátní adaptér pro nabíjení, ale to by se zase mohlo hádat s orig. napájením R-Pi) omezující Imax nabíjení.
    TR1
    TR1 --- ---
    TEAPACK:
    Puvodne bylo RPi zalohovane powerbankou a fungovalo to, jenze asi 2 roky zpatky jsem vymenil RPi2 za RPI3B+ a narazil na problem, ze vse bezi az do doby nez se obnovi dodavka napajeni, pak si to cele bralo az 6A a to samozrejme neutahl 3A adapter. Paradoxne to bezelo pri dodavce 230V, prezilo i nekolikahodinovy vypadek ale pri opetovne obnove dodavky to cele zkolabovalo. Nakonec jsem powerbanku zrusil.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: co si pamatuju, tak mezi GPIO a uUSB je akorát vratná pojistka, takže by to fungovat mělo. Raději bych nechal na LZ větší napětí (cca o 0.1V) než na GPIO naměříš při napájení z adaptéru.
    A úplně nejlepší asi bude použít powerbanku a upravit jeden USB kabel pro napájení přes GPIO, tím se vyhneš potenciálním problémům s přepojováním zpátky, protože pak akorát powerbanku použiješ jako malou UPS, ale musíš si nejdřív ověřit, zda podporuje nabíjení a napájení souběžně - moje 20Ah od Xiaomi to umí.
    TR1
    TR1 --- ---
    Zdravim panove, rad bych znal Vas nazor na nasledujici vec.

Potreboval bych provest upgrade na privodu 230V v dilne, bez vypadku RPI3B+ ktere je v teto dilne napajene pomoci adapteru. Napadlo me, privest napeti 230V z jineho okruhu, pripojit laboratorni zdroj (dale jen LZ) a pomoci GPIO4 a GPIO6 pripojit paralelni napajeni RPI. Pred pripojenim LZ bych na GPIO srovnal polaritu a napteti, pote LZ vypnul, fyzicky pripojil kabely od GPIO k LZ a pote zapnul.

Co myslite, bude to fungoval jak si predstavuji, tj. ze se RPI neodpali a po vypnuti privodu do dilny bez vypadku prejde na napajeni z LZ?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HARVIE: no clovece to je obev!
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Vsiml jsem si, ze raspi je nepatrne mensi nez krabicka cigaret, takze by sly vyuzit levny cinsky obaly na ciga, pokud by nekdo mel potrebuju vyrabet si custom krabicku:

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    REDSNAKE: ja taky, krabicku budu delat az pro final setup. Cim chladis ? Posli co mas v input stream konfiguraci nebo kde to mas priskrceny.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RAINBOF: Mamto uplne holaty, bez krabicky, tak mozna fakt by to mohlo bejt ono
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    REDSNAKE: noo, jako mel jsem to puvodne holy. Ted tam mam docker a v nem par veci a beha to stejne blbe. Bude to teplotou a taktem ze to nechce jit vejs. Udelam chladic a uvidim.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RAINBOF: Teplotyjsi predpokladam kontroloval. Me to beha z m.2 diskujestli to hraje roli nevim ale od te doby co jsem to presunul z sd karty je to daleko odolnejsi proti naboreni systemu treba pri vypadku elektriky.
    Je to zvlastni, fakt mi to beha pekne, pri nejhorsim to cachovalo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    REDSNAKE: jasne.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    RAINBOF: FullHD to dava... jak jdes vic, tak se zacina potit. taky zalezi na kodeku.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RAINBOF: Hadam ze to mas pripojeno ethernetem?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    To jsem udelal taky a nic.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: Tusim mozna jsem tam musel stahnout bitrate nebo rozliseni ale mambeztakjen full hd televizi a na ty serialy…
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RAINBOF: Ano, libreelec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam