• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    TEAPACK:
    Jo to by bylo 100% ale kde neco vhodneho hotoveho sehnat? Koukal jsem na netu a nic nenasel.
    PES
    PES --- ---
    TEAPACK: Amen!
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: na to je vždycky lepší optočlen =) už kvuli tomu, že až se bude někdo šťourat v tom stykači a náhodou si škrtne jedním vodičem o druhý, tak ti neodpálí celé RPi ;)
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    diky za reakci, snad to upravdu bude OK.

Stykac tam je podle fotky 3F ale pouziva je pouze 1F (bojler) ktera je pripojena na prostredni silove kontakty. Pro jistotu to prepojime na ten nejvzalenejsi silovy kontakt od pomocneho, snad to bude "bezpecnejsi".
    PES
    PES --- ---
    TR1: Takhle je to OK, je rozdíl PIN v režimu input s pull-up rezistorem proti GND versus případné propojení dvou aktivních pinů, které by případně "tlačily" proti sobě (náhodou/nehodou) a zbytečně si zatěžovaly obvody (tak mi ten popis připadal předtím)...

P.S.: Bacha na to, že pomocné kontakty stykačů většinou nemají 100% deklarovanou bezpečnou izolaci od toho vyššího napětí na hlavních kontaktech...
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    To je v pohode, tou vetou jsem myslel fakt, ze pri sepnuti stykace budou tyto dva piny stale spojene treba po dobu 3-4 hodin.
    PES
    PES --- ---
    TR1: Jsem se tedy nedíval na piny, jen reagoval na formulaci "spojené GPIO piny" ;-)
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    No ja ten pin (23) spinam proti GND (25). Cerpal jsem z tohoto zdroje
    PES
    PES --- ---
    TR1: záleží jak jsou nastavené, kdyby jeden pálil HI do LO stavu, tak se zatíží... a jinak se to přece řeší např. spínáním GPIO s pull-up proti zemi a nikoliv zabráním dvou GPIO, ne?
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    * vsedni dny
    TR1
    TR1 --- ---
    Hezke sobotni poledne, mam na Vas otazecku.

Dokoncuji na zakazku tento projekt TR1. Narozdil od meho mereni ktere ma pouze jednu sazbu, ma tohle mereni sazby dve. Dve sazby jsem vyresil tak, ze HW pocitadlo spotreby jsem vyuzil pouze jako prirustkove pocitadlo a k nemu napsal dve SW pocitadla pro nizky a vysoky tarif. Povodne jsem vymyslel SW prepinani sazby, kde mam v konfiguracnim souboru definovane statni svatky + vikendy a k nim zapinaci/vypinaci casy pro NT a to same pro vsedny dny. Vse funguje az na jednu drobnost. Konfiguracni soubor se prohledava v intervalech a je porovnavan s realnym casem, coz sice funguje bezvadne ale co kdyz vypadne napajeni? Pokud mereni nabehne az po nejake dulezite udalosti, ktera je definovana konfiguracnim souborem, tak system bude pocitat v nespravne sazbe az do nejblizsi preddefinovane udalosti a to mi prijde hodne sparne. Nejdrive jsem premysel, jak napsat doprovodny kod, ktery by pri zapnuti ZeroW slozite zjistoval, zda nahodu pri vypadku neprobehla nektera z preddefinovanych udalosti kdyz me napadla spasna myslenka. Proc sakra nepouziji pomocne kontakty stykace ktere spina HDO? Nemusim vubec resit jaky je den, svatek nebo cas, proste zjistuji jen stav kontaktu zap/vyp. A ted ta otazka, muze nejak vadit (poskodit) raspberry, nechat nekolik hodin spojene GPO piny (konkretne PIN 25 a PIN 23)?
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    NYRLEM: taky mi to prijde jako docela dost, zalezi holt, jak moc to kdo zrovna potrebuje.
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: Nejsou přece žádná charita...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SUCZKER: o litr drazsi nez oficialni sada a nevidim nic navic krom jinych krabicek, to se teda vyplati :D
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    Kdyby snad někdo chtěl, tak na RPishop.cz maji skladem startovací sady s RPi4 s 2,4 i 8 GB ram v ruzném provedení obalu a zdá se, že jich mají i více než jen pár kusů: https://rpishop.cz/1109-4-model-b
    SLEDGE
    SLEDGE --- ---
    Mohu potvrdit, že takový plechový hrnek udrží na 40°C i Pentium 75MHz :) https://www.high-voltage.cz/2022/ohrev-kavy-pentiem-75mhz/
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Fíha, RPi skoro s vodním chlazením...
    ... další krok by snad byl už jen dusík (nebo pevný CO2 ;-))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    REDSNAKE: idle, az na to jedno zminovany jadro, kde proces kodi-bin vali nekde mezi 20 a 30 % loadu. V chladici jsem pred chvili menil chladici medium (studena voda). V parnym dnu s timhle chladicem teplota vyskoci tak na 45 stupnu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MARASAN: Hezky. V zatezi pri pustenem filmu nebo v idle?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    REDSNAKE:
    osmc@osmc:~$ /opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp
    temp=39.9'C
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam