• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    RAINBOF: Asi dost záleží na užití, ale když stojí Raspberry 3 tisíce, tak už člověk pomalu může zvažovat nějaký x86 mini PC.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Alternativa... No, co ?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TR1: Díky, já vlastně ani další kusy nehledám. Pro mě byla hlavní přednost toho Pi nízká cena a dobrá dostupnost. To teď padlo, takže zatím pracuju s tím co jsem nakoupil předtím a uvidíme, jestli se to nějak vyřeší nebo jestli bude nějaká alternativa.
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: dík, to je pěkný. Ikdyž koukám, že ta situace je fakt hodně tristní :-)
    SPM
    SPM --- ---
    CERMI_FOX: podle mě tě to objednat ani nenechají... z toho mailu a z toho dalšího co přišlo vyplynulo, že mají prostě hromadu těch nevyřízených předobjednávek z minula, kdy to ještě objednat šlo a snaží se to vyřídit - mimo jiné i proto, jak psal RORSCHACH, že příští rok budou patrně dražší (asi i patrně proto se snaží lidi, co si objednali víc kusů, respektive víc kusů různých verzí RPi4, protože předobjednat víc stejných nešlo ani předtím, donutit vybrat si jenom tu jednu, aby se těch nevyřízených objednávek za ceny, za které to už příští rok nenakoupí, zbavili).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPM: mě už nejde ani předobjednat. Je třeba jim napsat?
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM, RORSCHACH

rpilocator - Find Raspberry Pi Computers in Stock
    https://rpilocator.com/
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    SPM: Taky jsem před touhle krizí problém neměl, vždycky všechno dodaný rychle a když jsem chtěl věci z objednávky poslat postupně, tak to šlo. Tu situaci jim celkem nezávidím, mít obchod založenej na prodeji něčeho, co není a nikdo ani neví kdy to vlastně bude normálně k prodeji.
    SPM
    SPM --- ---
    RORSCHACH: tak do téhle chvíle mi jednání s nimi přišlo ok, tímhle mě teda krapet nasrali (předobjednávka s dodáním na květen, když se jim člověk ozve v září, tak zjistí, že jednu variantu mají, druhou dostanou příští týden, ale pošlou mi jenom jednu z nich a druhou z objednávky stornují...). Nicméně druhá věc je, že to moc jinde stejně sehnat nejde. Přemýšlel jsem teď, že bych pořídil PiKVM - po tom, co jsem zase někam v podpaždí táhnul monitor - a k němu bych jaksi tu RPi4 už fakt potřeboval. Mno, akorát i na ebayi stojej třeba ty samý peníze, co stojí ta celá startovací sada :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    QWWERTY: To já nějak nerozporuju, že je těch Pi nedostatek. Jen upozorňuje na fakt, že český distributor je má na skladě a prodává je i ve více kusech, ale pouze přebalený do svoji krabice za mnohem větší cenu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RORSCHACH: ani farnell aktualne nema
    https://cz.farnell.com/search?ost=raspberry&searchref=searchlookahead&produktova-rada=raspberry-pi-4-model-b

a to tam pisou veci jako
    "Více zboží bude k dispozici začátkem týdne 25.9.23"
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    SPM: No o tomhle obchodu si myslím svoje a o těch řečech o nedostupnosti taky. Aktuálně nejsou vůbec motivovaný prodávat to Pi za doporučenou cenu (což asi musí jako oficiální distributor), takže to málo co jím dorazi přebalí do "startovacích sad" se zdrojem a SD kartou a prodávají za 3-4 tisíce. Tyhle sady magicky skladem jsou a člověk si jich může koupit kolik chce. Náhoda? Nemyslím si :)
    PES
    PES --- ---
    Raspberry Pi Handbook 2023: stáhněte si zdarma knihu v PDF - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/raspberry-pi-handbook-2023-stahnete-si-zdarma-knihu-v-pdf/
    SPM
    SPM --- ---
    No tak mě RPishop dneska teda tak trochu nakrkl... Někdy na jaře jsem tam v předobjednávce objednával dvě RPi4 (v různých velikostech RAM, protože už tehdy v eshopu šel nakliknout jenom jeden kus na objednávku). Předobjednávky byly na květen, tak jsem se zeptal, jestli náhodou netuší, kdy by něco mohlo být a přišla mi tahle odpověď... Jako já chápu, že nejsou, že za to ani nemůžou, ale fakt nechápu, jaký vztah toho, kolik oni a na koho mají objednávek, mají s dodavatelem RPi. A hlavně že alespoň nedokážou poslat tu jednu (což zjevně umí) a zbytek nechat, mě sere ještě víc. Bylo to objednaný na firmu, placený zálohovkou, korporát, takže když mi pošlou jednu a vrátej část peněz, tak úplně vidim, jak tady budu měsíc s 50 lidma řešit, jak to poslat, jak to zadat do objednávky a podobný úplně nesmyslný voloviny kvůli 12 stovkám...
    Dobrý den, pane xxx,
    děkuji za dotaz.

Objednávku Vám bohužel nemůžeme odeslat, protože kvůli různé dostupnosti jednotlivých modelů Raspberry Pi, není Vaše objednávka kompletní. Ohledně specifických objednávek na více druhů Raspberry Pi 4B jsme v posledních dnech komunikovali s výrobcem a nakonec jsme se dobrali následujícího řešení: Výrobce nám zašle pro každého již čekajícího zákazníka pouze jeden kus Raspberry Pi 4B.

Jaké jsou teď Vaše možnosti? První možností je, že si vyberete pouze jeden model Raspberry Pi, ten o který máte největší zájem, který Vám také v dohledné době odešleme a tím se Vaše čekání výrazně zkrátí. 8GB variantu máme skladem a 4GB varianta by měla být dostupná cca za týden. Za druhý kus bychom Vám obratem vrátili platbu.

Druhou možností je, že si svoji objednávku ponecháte v současné podobě, ale musím Vás upozornit, že k jejímu dodání v kompletní podobě dojde pravděpodobně až v polovině roku 2023, a to je jen hrubý odhad.

Mrzí nás to, ale není možné Vaši objednávku rozdělit a posílat po částech, výrobce nám teď poskytne opravdu jen jedno Raspberry Pi 4B na osobu. Proto Vás prosíme, vyberte si jednu z výše zmíněných možností a dejte nám vědět, která to bude.

Moc se omlouváme za komplikace, které bohužel nemůžeme nijak ovlivnit. Děkujeme za Vaši trpělivost a pochopení.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISTA1: ad .stl a Fusion - misto "export..." pouzivej "save as mesh" .... probiha to okamzite, umoznuje nastavit kvalitu exportu a nemusis cekat na ten posahany cloud export

alternativa pak je "Utilities -> Make -> 3D print" ... probiha taky okamzite
    a) pak muzes ulozit .stl ze Sliceru
    nebo
    b) si ho vzit rovnou v %TEMP%/Neutron; resp. C:\Users\[Username]\AppData\Local\Temp\Neutron\[uuid].stl.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ZBYNEK: STL bohužel nemám u ničeho co dělám, nebaví mě čekat než se vyexportujou.
    NYRLEM: Já to mám ve skříni na chidbě kde je v létě krapet tepleji proto radši s větrákem.
    CERMI_FOX: Sinology jsem pořídil mámě, ale mě to nějak neoslovilo. V proliantu sem měl truenas. Škoda, že nejde na malinu. Ale na to domácí sdílení je OMV dostačující.
    Download z NASky na Gb síti pokud nic neběží 105-108Mb/s, upload 85 - 95Mb/s tam už to podle mě brzdí disk.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PISTA1: hezký :-) Chtěl jsem něco podobného, ale nakonec jsem vysrabil a koupil synology dostatečně mělkou, aby se mi vešla do racku a řeší to všechno, co jsem chtěl.
    Jak rychle běhají ty disky?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PISTA1: mam to stejne, jen na to chlazeni mi staci pasivni chladic a suchy sklep :D
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PISTA1: Klobouk dolů, hezky sis pohrál i se závitama...

Nejsou náhodou stl k dispozici? ;-)))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ZBYNEK: změřil, nakreslil, vytisknul... ;)

ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PISTA1: Tu krabičku sis tisknul sám, nebo sis to takhle koupil už komplet?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam