• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LYCO: diky, budu hledat timhle smerem
    LYCO
    LYCO --- ---
    JVCNC: RPi kamera je vidět jako video4linux2 zařízení; nemá na to Lazarus/FreePascal knihovnu?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Ahoj, netusite nekdo kudy se vydat s RPI4 s lazarusem na kameru?, sedim u google uz druhy den a nedari se.
    nasel jsem zminku o freepascalvideo ktera by to mela umet ale nic k tomu funkcniho jsem nenasel, jen jeden example ktery mi na RPI nefunguje. Pak jeste zminku o openCV. To jsem doinstaloval ale opet se zda ze to ve skutecnosti moc s RPI nekamaradi. Jako posledni moznost, ktera se mi vubec nelibi, je ze necham raspivid posilat TCP stream a ten pak ve sve aplikaci zase cist. Bojim se ale velke latence, kterou bych zrovna prave potreboval co nejmensi a prijde mi ze to musi jit primo cist obraz z kamery v lazarusu. Kamer je hromada a prijde mi divne ze to nikde nejak moc na internetu resene neni.
    PES
    PES --- ---
    Sehnat Raspberry Pi je pořád problém. Do roka se ale situace zlepší, věří výrobce – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/sehnat-raspberry-pi-je-porad-problem-do-roka-se-ale-situace-zlepsi-veri-vyrobce/sc-3-a-219404/default.aspx

Obrovský zájem o malinové počítače vypuknul během covidu a zájem od té doby neklesá. Změnilo se však složení koncových zákazníků. Ještě koncem roku 2020 britský výrobce tvrdil, že okolo 40 % prodejů pochází z průmyslových odvětví. Teď Upton zmínil, že průmysl spolkne 60 až 70 % Raspberry Pi.
    TR1
    TR1 --- ---
    VLADDRACUL:
    Neni zac, image odstranen.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TR1: Příčina neodhalena, ale problém odstraněn. Díky moc, jede to. Můžeš smáznout.
    TR1
    TR1 --- ---
    VLADDRACUL:
    Jestli chces, muzes vyzkouset muj image ktery tu mam primo pro ZeroW (odkaz na konci). Pred chvili jsem ho pro jistotu vyzkousel primo na Zeru (pri te prilezitosti rovnou zaktualizoval na nejnovejsi PiOS) a funguje bez problemu. Po spusteni Zera se zobrazi wifi sit se jmenem "raspberry-AP", heslo je "raspberry". Po pripojeni dostanes adresu v rozsahu 192.168.8.2 - 5 prizemz Zero ma 192.168.8.1. Pripojeni pres ssh "root/raspberry". Pro integraci do vlastni site budes muset upravit /etc/network/interfaces a zastavit (odinstalovat) sluzbu hostapd a isc-dhcp-server. Pokud to budes zkouset, dej vedet, jak jsi dopadl.

PS obraz je na serveru klienta, tak ho tam necham maximalne do konce tohoto tydne.

https://www.dd-bystrany.cz/ftp/raspberry.zip
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1: Okej, uz nebudu nic psat a uvidime jak to poresis. Vlastne uz ted to funguje.
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    Driver integrovane wifi je prece soucasti oficialniho image PiOS tak tam byt musi a musi i fungovat. Klidne mu ale poslu svuj vlastni (lehce upraveny) ktery tu pro zeroW mam a muze to vyzkouset s nim.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1: spis slo o to zda se nekde v systemu vubec nachazi. Wlan tam mit nebude kdyz se nenajde driver co ten wlan udela a ten se nenajde pokud se nenajde wifina ne ?

Pokud se wifina nasla a nejde tak by bylo dobry vedit co rika driver kdyz se ji pokousi pouzit, zda je tam spravnej vubec a tak.
    TR1
    TR1 --- ---
    VLADDRACUL:
    lsusb ti nic ohledne integrovane sitovky neukaze, to spis zkus: ls /sys/class/net mel bys tam mit polozky "lo" a "wlan0" nebo zkus: ip address. Jeste muzes zkontrolovat soubor config.txt zda tam nahodou neni polozka "dtoverlay=disable-wifi"
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    BOAR: Jo, zkouším to s 5,1V/3A zdrojem na kterém mi jinak jede 3B

RAINBOF: Teď jsem dohledal další tři vlákna na redditu/rpi fóru, který řešej ten samej problém. Zase se v tom večer pohrabu a uvidím. lsusb zkusím
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Lspci je volovina, zero zadny pci nema, mozna lsusb . Nepovedlo se mi najit kam to ma napojenou wifinu na usb ? Tak by mela bejt videt v lsusb. Pak v dmesg / zurnalu se podivat zda se pokusil ji nejak resit
    BOAR
    BOAR --- ---
    VLADDRACUL: mas dost dobrej zdroj?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VLADDRACUL: co rika lspci ?
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TR1: sorry, myslim samozrejme sd kartu :) zkusil jsem jeste dietpi a wifi taky nebezi. Nevim proc, ale imho je odepsana.
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    Mas pravdu, nekdy aktualizace PiOS delaji s malinou fakt divne veci, ja treba aktualne kvuli jedne z nich musim pouzivat pro vychozi OS mSD a ne UUGear, tak proc by nemohli podelal i image :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1: nebo proste pos**i image uz jsem se s tim parkrat setkal. staci starej fw v maline a chova se to klackovite
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    ZeroW bezi bez problemu na nejnovejsim PiOS lite, Buh vi co s tim VLADDRACUL provadi. V prvnim prispevku pise, ze nahrava image na flashdisk (zeroW rozhodne bez zavadece na mSD z flashdisku nenabootuje) ve druhem uvadi, ze Samsung Ulta 16GB class 10 je v poradku coz je mSD a ne flashdisk.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Sahl bych do starsich berzi raspbianu 10 napr
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam