• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    RAGNAROK: me se uz rok vali 4ka na stole , takze zas tak zbytecnej dotaz to nebyl ... ale setrim si ji na jeden projekt kterej buhvi kdy v budoucnu udelam :P :D
    TR1
    TR1 --- ---
    MARASAN:
    U starych malin staci nechat na mSD pouze zavadec (/dev/mmcblk0p1), rootfs pak muze byt klidne na usb disku / flashdisku.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    WOJTISHEK: takže vlastně není problém v tom provozovat pihole na RPi, ale na RPi1 s SD kartou. Když teda budu hnidopich :D
    JIMX
    JIMX --- ---
    MARASAN: co konkrétního je za problém? nějak u svého způsobu použití nevidím rozdíl ...
    MARASAN: a utáhlo by to pihole? a kdybych ti poslal kód do zásilkovny, že bys to jenom donesl na jakoukoliv pobočku? za kolik bys byl ochotný se jednoho zbavit?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WOJTISHEK: Zaklinadlo je "4B s flashkou", ja to provozuju na RPi4 z SSD pripojenyho do USB a jede v pohode.

Provozoval jsem to ovsem na RPi1 z SD karty a jednou to uz nenaskocilo, protoze odesla SD karta. SD karty se resi opakovane i zde, je to proste PitA.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    MARASAN: Muzes to nejak rozvest, proc ne? Bezi mi pihole na 4B s USB flashkou misto disku, chlazeny ventilatorem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMX: v kanclu bych pi-hole na RPi neprovozoval, neni to spolehlivy. Hlavne pokud by to jelo z SD karty.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JIMX: Nemáš tam kde pustit pihole v dockeru? Není nutný na to plýtvat vzácnou malinou…
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAGNAROK: ja mam navic 2 kusy RPi1, akorat v Brne a nechce se mi resit logistiku, takze uplne marnej dotaz to nebyl.
    JIMX
    JIMX --- ---
    QWWERTY: chci to do kanclu jako blokovaci DNSko pro maximálně 2 zařízení ... není to potřeba, spíš nice-to-have, tak proto za to ani nechci dát moc peněz :-) ... kouknu po bazarech, díky za tip ;-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX:
    https://www.reddit.com/r/pihole/comments/cx0vh1/pihole_performance/
    The major limiter is not the CPU, but the RAM. I am using a RPi3B+ (1GB RAM), Raspbian Buster, cloudflared for DoH and
    with 1.8 million domains on my blocklist, ~ 5 regex rules, ~10 manually blocked domains and ~5 white listed domains I hover around 25-26% RAM usage

tzn. pro zakladni DNS server by ti stacilo i neco jako OrangePi Zero (v 512MB variante) ne?
    nebo na aukru je ted napr. Pi 2 B s 1 GB RAM za 500,-

takze hlavni otazkou je, co na tom planujes v budoucnu poustet dalsiho a jako vykonovou rezervu tam chces
    JIMX
    JIMX --- ---
    RAGNAROK: tak jsem to zkusil no :-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JIMX:
    ty jsi asi jedl vtipnou kasi bez malinove prichute
    PES
    PES --- ---
    Naděje...
    Příští rok se prý dodávky Raspberry Pi vrátí k normálu - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/pristi-rok-se-pry-dodavky-raspberry-pi-vrati-k-normalu/
    JIMX
    JIMX --- ---
    Namate nekdo nejakou starou probytecnou malinu, ktera by zvladla pihole, a nechcete se ji za nejaky drobak zbavit?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    LYCO: diky, budu hledat timhle smerem
    LYCO
    LYCO --- ---
    JVCNC: RPi kamera je vidět jako video4linux2 zařízení; nemá na to Lazarus/FreePascal knihovnu?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Ahoj, netusite nekdo kudy se vydat s RPI4 s lazarusem na kameru?, sedim u google uz druhy den a nedari se.
    nasel jsem zminku o freepascalvideo ktera by to mela umet ale nic k tomu funkcniho jsem nenasel, jen jeden example ktery mi na RPI nefunguje. Pak jeste zminku o openCV. To jsem doinstaloval ale opet se zda ze to ve skutecnosti moc s RPI nekamaradi. Jako posledni moznost, ktera se mi vubec nelibi, je ze necham raspivid posilat TCP stream a ten pak ve sve aplikaci zase cist. Bojim se ale velke latence, kterou bych zrovna prave potreboval co nejmensi a prijde mi ze to musi jit primo cist obraz z kamery v lazarusu. Kamer je hromada a prijde mi divne ze to nikde nejak moc na internetu resene neni.
    PES
    PES --- ---
    Sehnat Raspberry Pi je pořád problém. Do roka se ale situace zlepší, věří výrobce – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/sehnat-raspberry-pi-je-porad-problem-do-roka-se-ale-situace-zlepsi-veri-vyrobce/sc-3-a-219404/default.aspx

Obrovský zájem o malinové počítače vypuknul během covidu a zájem od té doby neklesá. Změnilo se však složení koncových zákazníků. Ještě koncem roku 2020 britský výrobce tvrdil, že okolo 40 % prodejů pochází z průmyslových odvětví. Teď Upton zmínil, že průmysl spolkne 60 až 70 % Raspberry Pi.
    TR1
    TR1 --- ---
    VLADDRACUL:
    Neni zac, image odstranen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam