• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    RORSCHACH: z mailu rpishopu:

"Objednávky budou tedy postupně expedovány chronologicky a podle aktuálního plánu výroby by Raspberry pro Vás mělo být z Velké Británie odesíláno dne 6.11.2023 a k Vám zasláno přibližně 13.11.2023 kdy očekáváme doručení na náš sklad."
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    už to nový Pí někomu došlo?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Raspberry Pi 5 v redakci: Dorazil nový chladič a pořádný zdroj, a tak otestujeme SD a připojíme dvě kamery – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/raspberry-pi-5-v-redakci-dorazil-novy-chladic-a-poradny-zdroj-a-tak-otestujeme-sd-a-pripojime-dve-kamery/sc-3-a-225051/default.aspx
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RORSCHACH: Ja koukám jen po EU. Krom Digi/Mouser teda.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    SKAUT: aha, jasný, mně se to zase nechce nějak extra řešit po světě, pokud to nebudou mít v obchodech typu Farnell/Mouser, kde občas něco kupuju
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RORSCHACH: rpilocator . Případně konkrétně welectron.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    SKAUT: Kde? na rpishop.cz vidím aktuálně skladem jen jednu verzi wifi/4GB/8GB
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RORSCHACH: Vidim ze jsou skladem s WiFi i bez.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    SKAUT: Mám tu zapojenej jeden CM4 2 GB RAM, 16 GB eMMC, ale vlastně ještě nevím jestli to nakonec použiju. Dost to bude záležet, jestli bude na Raspberry Pi 5 fungovat https://github.com/hzeller/rpi-rgb-led-matrix a jak to bude rychlý.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    RORSCHACH: Jaka to měla být?
    MUXX
    MUXX --- ---
    Doufam, ze ty ctyrky budou na Black Friday nekde ve vyprodeji
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    já jsem si chtěl koupit to stejný co předtím a to bohůžel skladem není, vidím jen Wi-Fi verzi s 4GB RAM a 8GB eMMC
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    CM4 vidim skladem dost variant. ( přesně od té doby co jsem jeden koupil dva měsíce zpátky 😄)
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    CM4 je nekolik malo dni skladem v jedne variante.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    EMMET: Odhadoval bych, že 5 kupujou hobící a místo normální 4 se používá CM4, ten jsem si koupil na test 26. 1. 2021 a od tý doby jsem ho neviděl skladem.
    PES
    PES --- ---
    EMMET: No 3B+ stačilo zjevně na všechno co 4 a tak se čekalo spíš na 5 (s vidinou PCIex bez bastlení hacků atd.)...
    ... ovšem zase 5 bez akcelerace videa a s velmi pravděpodobným požadavkem na chlazení větráky také není takový hit, aby snížila poptávku po 3B+ (ale to je jen můj dojem) a nutností upravovat původní odladěné řešení...
    EMMET
    EMMET --- ---
    RORSCHACH: To nevysvětluje, proč je poptávka po 3B+ a zároveň po 5, ale ne po 4. A očividně o čtyřku nikdo nestojí už delší dobu, ještě než byla oznámená 5.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    EMMET: Pokud máš něco postavený a odladěný na 3, tak proč by si to měnil na 4. Hlavně když ta 3 má "end of life" minimálně někdy do 2028.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    EMMET: čtyřgigový... nad důvodem nespekuloval, ale tipuju že se do toho integrátorům nechce, protože to kromě možnosti větší RAM nic nepřináší, jen to chce náročnější napájení a chlazení

těch 3B+ se pořád prodávají desítky tisíc měsíčně, protože na tom stojí hodně civilizace (což je trochu děsivý :)
    EMMET
    EMMET --- ---
    THERIDANE: Co je špatného na 4, že je nikdo nechce? Tedy pokud tam nemají jenom ty verze s 1GB nebo 2GB RAM.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam