• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    RAINBOF: ne, libreelec to nemá.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    v linuxu nouzove muzes pouzit odebrani dirty bitu ntfsfix -d /dev/sda1 ale podle me to libreelec nema
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOKKTOR: resi to chkdsk /F po kontrole.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    RAINBOF: chkdsk ve win jsem samozřejmě udělal, disk je naprosto v pořádku :/ dogooglil jsem, že to je featura ntfs, že když ho natvrdo vytáhneš z linuxu, tak onemocní ... nevím si s tím rady, podle všeho je někde v tabulce zapsané, že velký špatný, a ani reinstal libreelec s tím nic neudělá
    asi to nakonec bude zas na půl dne kopírování jinam a formát :/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOKKTOR:
    seskenuj ho scandiskem ve windows proste se hlasi jako ze nebyl spravne odpojen a je potencialne nemocnej.

Urcite nepoustej zadny z tech dvou commandu

Ten nastroj je chkdsk, tenhle nastroj ma moznost ulozit si report do souboru a to bych ti i doporucil je mozny ze probehne rozsahla oprava.

je to neco jako
    chkdsk X: /F
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    lame dotaz .... už půl hodiny tu doluju z chatgpt příkazy a nedaří se mi to vyřešit. mám kodi na libreelec 11 něco, odpojil jsem bez unmountu usb disk a po připojení ho kodi nevidí. nedá se unmountovat, protože není mountlý, nedá se přimontovat, protože nevím proč. po nějaké anabázi jsem přišel k tomu, že je poškozený nějaký superblock, ale nedaří se mi ho obnovit. fdisk v libreelec není, jiný tool se tam nedá nainstalovat a vlastně jiný neznám. fsck vyhodí tady ten zápis, ale když zkouším jiné magic numbers, tak prostě nic (zkusil jsem jich asi 10 z toho listu, co mi to vyhodilo)

e2fsck 1.46.6 (1-Feb-2023)
    ext2fs_open2: Bad magic number in super-block
    fsck.ext4: Superblock invalid, trying backup blocks...
    fsck.ext4: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sda

The superblock could not be read or does not describe a valid ext2/ext3/ext4
    filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2/ext3/ext4
    filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
    is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
    e2fsck -b 8193
    or
    e2fsck -b 32768

jinak disk mi na windows na ntb normálně jede a malina nenamontuje ani jinou flashku, když ji připojím. toto je poslední záchvěv, než to celé přeinstaluju ... :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: kdyz ho stahnes tak ne. kdyz si ho prohlidnes a pak spustist tak v sekci "a pak". to je duvod proc se "curl | bash" nepovazuje za dobry napad.
    SUK
    SUK --- ---
    QWWERTY: myslim, ze nejvetsi problem s curl | bash je v tom,ze to lze pomerne jednoduse presmerovat ...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: kdyz ten script stahnu pres curl, prohlidnu si ho a pak ho z toho disku spustim, tak kde tam probehne to "kod se mezi prohlednutim a spusenim muze zmenit"?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: tak jinak, kod se mezi prohlednutim a spusenim muze zmenit, takze nevis co spoustis.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: jasne, ten bezpecnostni pohled chapu, ale "nemas moznost si to prohlidnout" neni pravda .. nic ti nebrani si misto pipe udelat "curl -o", stahnout si to lokalne, prohlidnout a spustit potom
    zcela uprime, kolikrat checkujete kod scriptu, ktery si napr. manualne naklonujete z githubu?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: QWWERTY:
    aby jste se z ty syntaxe neposrali :) je to ofiko postup btw.

BOAR:
    * jo mam bookworma
    * mam rectanguular hyperpixel z prelomu 2020 a ten interni prave hned nefunguje zkousel jsem snad vsechno a teprve instalace toho starsiho driveru to probrala aspon ke zdanlive cinnosti. Nasledne jsem jeste musel prepnout z defaultniho waylandu na ty xka a zacalo to behat. Ale zas nefunguje rotace takze to mam na vysku. Ale na to uz jsem vcera nemel silu laborovat.

QWWERTY: no spis jde o to, ze nemas moznost si to prohlidnout a spoustis cosi z internetu. Je to spis o tom ze se to "nedela" kvuli obecne bezpecnosti.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOAR: cisto z moji zvedavosti, jaky je prakticky rozdil mezi "curl | bash" a "git clone && chmod a+x setup.sh && ./setup.sh"?
    jako chapu, ze tohle presmerovani unknown scriptu rovnou do shellu muze byt problem, ale jaka je sance, ze si uzivatel zkontroluje obsah toho co spousti, i kdyz zvolis jinou distribucni metodu
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: pazoury urezat za "curl | bash "
    jinak jestli jedes Bullseye, tak

Software

Find the GitHub repository here: https://github.com/pimoroni/hyperpixel4

Raspberry Pi OS Bullseye includes major changes to how DPI display drivers work. If you're using an image dated 04/04/2022 or later, it will come with Hyperpixel drivers baked in and you don't need to run the installer. You can set up display and touch by adding a few lines to your boot/config.txt:

PSA: HyperPixel 4 (Square & Rectangular) on Raspberry Pi OS 2022-04-04

HyperPixel 4.0 - Hi-Res Display for Raspberry Pi - Touch
    https://shop.pimoroni.com/products/hyperpixel-4?variant=12569485443155
    PSA: HyperPixel 4 (Square & Rectangular) on Raspberry Pi OS 64bit 2022-04-04 · Issue #177 · pimoroni/hyperpixel4 · GitHub
    https://github.com/pimoroni/hyperpixel4/issues/177
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mate nekdo zkusenost s displejema ? zkousim rozjet SPI displej Hyperpixel a nedari se.

timhle

curl -sSL get.pimoroni.com/hyperpixel4-legacy | bash
    jsem nainstaloval drivery do 64bit raspios a vysledek je ze se obevi logo raspi pri bootu a pak jen vidim blikajici kurzor a neuspesne pokusy x serveru se nastartovat. Nejaky poradny log to nema, nevim kam se divat :(.
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    PECA: Každopádně je sdělení - nejsou-li dodržena alespoň minimální pravidla větné skladby - srozumitelné jen osobám, které mluvčího dlouho a dobře osobně znají, nebo řešené problematice rozumí natolik, že je to nerozhodí.
    PECA
    PECA --- ---
    BRETONEC, HARVIE: Nebo před "třeba" chybí čárka ve větě? => "...a neobnovuji watchdog bezpodminecne, treba."
    :)
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    HARVIE: neměla ta poslední věta končit ... "pokud není bezpodmínečně třeba"?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    BRETONEC: jo, ta sluzba watchdog se da naskriptovat aby hlidala uplne libovolny aspekt systemu... treba muzes hlidat ze se pi pres internet dostane na nejaky webovky, nebo cokoliv podobnyho co si vymyslis... je integrovany, ale fakt to je hardwarovy watchdog, takze se prakticky nemuze stat, ze selze kvuli nefunkcnimu sw (pokud ty hlidaci skripty jsou spravne promysleny a neobnovuji watchdog bezpodminecne treba).
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    QWWERTY: V tom tvém odkazu je i řešení pro můj případ. Evidentně to vývojáři řešili a úspěšně vyřešili :) Každopádně fakt díky, o tom interním watchdogu jsem neměl ani tušení.
    PES
    PES --- ---
    BRETONEC: na to "mačkání" RESET netřeba relé, optočlen je jednodušší a nenáročný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam