• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOKKTOR: windows no. 3000 hodin na sw kterej bys udelal za 200 ale opravit chybu je na dvojnasobek
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    RAINBOF: super, díky. tento post mě přinutil to ještě jednou projet s parametrem -f a už se chytl. nějak by mě ani nenapadlo, že když chkdsk zahlásí, že je všechno ok a no further actions are required, že by to přece jenom nemuselo být tak ok.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    RAINBOF: ne, libreelec to nemá.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    v linuxu nouzove muzes pouzit odebrani dirty bitu ntfsfix -d /dev/sda1 ale podle me to libreelec nema
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOKKTOR: resi to chkdsk /F po kontrole.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    RAINBOF: chkdsk ve win jsem samozřejmě udělal, disk je naprosto v pořádku :/ dogooglil jsem, že to je featura ntfs, že když ho natvrdo vytáhneš z linuxu, tak onemocní ... nevím si s tím rady, podle všeho je někde v tabulce zapsané, že velký špatný, a ani reinstal libreelec s tím nic neudělá
    asi to nakonec bude zas na půl dne kopírování jinam a formát :/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DOKKTOR:
    seskenuj ho scandiskem ve windows proste se hlasi jako ze nebyl spravne odpojen a je potencialne nemocnej.

Urcite nepoustej zadny z tech dvou commandu

Ten nastroj je chkdsk, tenhle nastroj ma moznost ulozit si report do souboru a to bych ti i doporucil je mozny ze probehne rozsahla oprava.

je to neco jako
    chkdsk X: /F
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    lame dotaz .... už půl hodiny tu doluju z chatgpt příkazy a nedaří se mi to vyřešit. mám kodi na libreelec 11 něco, odpojil jsem bez unmountu usb disk a po připojení ho kodi nevidí. nedá se unmountovat, protože není mountlý, nedá se přimontovat, protože nevím proč. po nějaké anabázi jsem přišel k tomu, že je poškozený nějaký superblock, ale nedaří se mi ho obnovit. fdisk v libreelec není, jiný tool se tam nedá nainstalovat a vlastně jiný neznám. fsck vyhodí tady ten zápis, ale když zkouším jiné magic numbers, tak prostě nic (zkusil jsem jich asi 10 z toho listu, co mi to vyhodilo)

e2fsck 1.46.6 (1-Feb-2023)
    ext2fs_open2: Bad magic number in super-block
    fsck.ext4: Superblock invalid, trying backup blocks...
    fsck.ext4: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sda

The superblock could not be read or does not describe a valid ext2/ext3/ext4
    filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2/ext3/ext4
    filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
    is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
    e2fsck -b 8193
    or
    e2fsck -b 32768

jinak disk mi na windows na ntb normálně jede a malina nenamontuje ani jinou flashku, když ji připojím. toto je poslední záchvěv, než to celé přeinstaluju ... :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: kdyz ho stahnes tak ne. kdyz si ho prohlidnes a pak spustist tak v sekci "a pak". to je duvod proc se "curl | bash" nepovazuje za dobry napad.
    SUK
    SUK --- ---
    QWWERTY: myslim, ze nejvetsi problem s curl | bash je v tom,ze to lze pomerne jednoduse presmerovat ...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: kdyz ten script stahnu pres curl, prohlidnu si ho a pak ho z toho disku spustim, tak kde tam probehne to "kod se mezi prohlednutim a spusenim muze zmenit"?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: tak jinak, kod se mezi prohlednutim a spusenim muze zmenit, takze nevis co spoustis.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: jasne, ten bezpecnostni pohled chapu, ale "nemas moznost si to prohlidnout" neni pravda .. nic ti nebrani si misto pipe udelat "curl -o", stahnout si to lokalne, prohlidnout a spustit potom
    zcela uprime, kolikrat checkujete kod scriptu, ktery si napr. manualne naklonujete z githubu?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: QWWERTY:
    aby jste se z ty syntaxe neposrali :) je to ofiko postup btw.

BOAR:
    * jo mam bookworma
    * mam rectanguular hyperpixel z prelomu 2020 a ten interni prave hned nefunguje zkousel jsem snad vsechno a teprve instalace toho starsiho driveru to probrala aspon ke zdanlive cinnosti. Nasledne jsem jeste musel prepnout z defaultniho waylandu na ty xka a zacalo to behat. Ale zas nefunguje rotace takze to mam na vysku. Ale na to uz jsem vcera nemel silu laborovat.

QWWERTY: no spis jde o to, ze nemas moznost si to prohlidnout a spoustis cosi z internetu. Je to spis o tom ze se to "nedela" kvuli obecne bezpecnosti.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOAR: cisto z moji zvedavosti, jaky je prakticky rozdil mezi "curl | bash" a "git clone && chmod a+x setup.sh && ./setup.sh"?
    jako chapu, ze tohle presmerovani unknown scriptu rovnou do shellu muze byt problem, ale jaka je sance, ze si uzivatel zkontroluje obsah toho co spousti, i kdyz zvolis jinou distribucni metodu
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: pazoury urezat za "curl | bash "
    jinak jestli jedes Bullseye, tak

Software

Find the GitHub repository here: https://github.com/pimoroni/hyperpixel4

Raspberry Pi OS Bullseye includes major changes to how DPI display drivers work. If you're using an image dated 04/04/2022 or later, it will come with Hyperpixel drivers baked in and you don't need to run the installer. You can set up display and touch by adding a few lines to your boot/config.txt:

PSA: HyperPixel 4 (Square & Rectangular) on Raspberry Pi OS 2022-04-04

HyperPixel 4.0 - Hi-Res Display for Raspberry Pi - Touch
    https://shop.pimoroni.com/products/hyperpixel-4?variant=12569485443155
    PSA: HyperPixel 4 (Square & Rectangular) on Raspberry Pi OS 64bit 2022-04-04 · Issue #177 · pimoroni/hyperpixel4 · GitHub
    https://github.com/pimoroni/hyperpixel4/issues/177
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mate nekdo zkusenost s displejema ? zkousim rozjet SPI displej Hyperpixel a nedari se.

timhle

curl -sSL get.pimoroni.com/hyperpixel4-legacy | bash
    jsem nainstaloval drivery do 64bit raspios a vysledek je ze se obevi logo raspi pri bootu a pak jen vidim blikajici kurzor a neuspesne pokusy x serveru se nastartovat. Nejaky poradny log to nema, nevim kam se divat :(.
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    PECA: Každopádně je sdělení - nejsou-li dodržena alespoň minimální pravidla větné skladby - srozumitelné jen osobám, které mluvčího dlouho a dobře osobně znají, nebo řešené problematice rozumí natolik, že je to nerozhodí.
    PECA
    PECA --- ---
    BRETONEC, HARVIE: Nebo před "třeba" chybí čárka ve větě? => "...a neobnovuji watchdog bezpodminecne, treba."
    :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam