• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    BOAR
    BOAR --- ---
    PISTA1: na to nep[otrebujes instalovat debian, staci ti jakekoli livecd - treba system rescue cd
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISTA1: strc do to kompu a pracuj s tim pres cistou sata
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HARVIE: Tak já doufám že to z toho vydoluju. Raidu na USB nevěřím. tak jsem měl jeden disk "provozní" a druhej záložní kterej se pouštěl jen v noci aby se na něj přehrnuli změny. Ten byl v cajku než jsem ho zkusil moutnout na čistým raspbianu. to hodil že struktura není čistá že ho mám opravit.

Třeba by stačilo tam hodit zpět kartu OMV a naběhne vpohodě.
    Každopádně nehodlám riskovat, novej disk mám doma, teď instaluju na normální komp debian abych disky připojil přímo a ne přes usb převodník.
    A teprva až budu mít bitovou kopii disku, tak si s tím budu hrát.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISTA1: Tady nevidim jak to souvisi s prehozenim dvou raspberry. Mozna odesel disk. Nebo ma jen kabel od disku spatny kontakt a projevilo se to jak si s tim pohnul.

Raw_Read_Error_Rate neni vzdy nutne chyba disku.
    Reallocated_Sector_Ct = 0 muze byt nekdy prislib optimistickych vyhlidek...
    Ale tezko rict takhle na dalku.
    VITEX
    VITEX --- ---
    PISTA1: přijmi prosím moji nejhlubší soustrast
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ach jo prohození malin byla asi ta největší píčovina co se zatím letos udělal ;-#
    Odpoledne začli chodit chybový maily z OMV. když jsem přijel večer domů tak naska tuhá a po restartu OMV ukázal jen "záložní" disk.

Kouknul jsem na něj přes SSH a data tam jsou, tak si říkám je to v pohodě. Odpojím záložní disk, vyměním kartu za čistej raspbian. Zkontroluju smart hlavního a fak super.

SMART Attributes Data Structure revision number: 10
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_ FAILED RAW_VALUE
    1 Raw_Read_Error_Rate 0x000f 083 064 006 Pre-fail Always - 186474687
    5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always - 0
    7 Seek_Error_Rate 0x000f 071 060 045 Pre-fail Always - 12400556

Když jsem ho zkusil mountnout tak vyhodil
    mount: /media: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1, missing codepage or helper program, or other error.

Tak si říkám OK, připojím záložní a stáhnu si důležitý data přes scp do kompu abych měl druhou aktuální zálohu...

No a ono na mě vyskočí:

mount: /media: mount(2) system call failed: Structure needs cleaning.
    dmesg(1) may have more information after failed mount system call.
    mount: (hint) your fstab has been modified, but systemd still uses
    the old version; use 'systemctl daemon-reload' to reload.

Jsem se trochu orosil, vypnul jsem malinu a objednal novej 4Tb disk abych měl kam tenhle naklonovat dřív než začnu dělat cokoliv dalšího.

Taky přemejšlím jak starou mám zálohu na disku schovaným v práci, a myslím že už tam bude minimálně rok :(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HARVIE: Jel sem rok shinobi vyhovovalo mi a šlapalo bezproblémů, pak jsem bohužel pustil update.... A blbec sem si nezazálohoval kartu. Nový UI je náročnější a 4ková malina ho nedává navíc některý funkce co byli dřív volný jsou za prachy.

Zoneminder, zkoušel jsem... nechci.

Druhej den mě na malině jede HA s Frigate. Ještě sem si s tím nikdy nehrál tak se učím :)
    Zatím mě běží jen trvalý nahrávání z pěti kamer 2880*1616, s cca 30% vytížením procesoru.
    Dneska jsem objednal TPU, zejtra by mělo dorazit tak uvidím jak budu mít čas si pohrát s detekcí.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISTA1: BOAR:

Frigate NVR
    https://frigate.video/
    Shinobi
    https://shinobi.video/

by me zajimalo jaky mate zkusenosti s temahle? vs zoneminder....
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    No ty vole kdybych chlastal tak se jdu ožrat...
    Sem debil.
    celý odpoledne zkoumám proč mě při startu failne:
    systemd[1]: systemd-networkd-wait-online.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    a nejde síť.
    pokud ručně pustím dhclienta tak se připojí a všechno šlape....

Pak mě to najednou došlo a taky že to tak bylo.
    V OMV se změnilo rozhraní takže se povolil IPV6. Stačilo ho vypnout a nabíhá bez problémů.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Prohodil jsem maliny NVRko najelo OMV ne :-#
    VITEX
    VITEX --- ---
    PISTA1: Za předpokladu že přehodíš i sd karty :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Btw, mám druhou 4kovou malinu akorát že se 4gb. Mám na ní openmediavalut, který ale tu ramku stejně nevyužije. Můžu ty maliny prohodit, aniž by se zbořilo nastavení OMV?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Nainstaloval a odskoušel jsem dneska frigate. Vypadá to dobře. Takže to zas smáznu a nainstaluju zrovna home asistenta. Rozjedu to přes něj a budu si ve volných chvílích hrát :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    JIMX: Jo vyzkouším, akorát teda nevím jesli to pošlape bez TPU. Nepotřebuju aby to analizovalo steam. tačí mě když to přiřadí událost z kamery.

DURDIN: Podle mě se extrémě zpomalí, když jsem dal nový ssh připojení tak občas po chvíli naskočilo "login as:"
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    PISTA1: to ssh umře, nebo se jen nedá otevřít nová session? Já kdysi řešil na Pi s 1gb něco podobného (výtuh v zátěži) a problém byl v tom, že se zaplnila RAM, a všechno (ssh, web, atd..) systém nacpal v tu chvíli do swapu (na SD kartu), takže to vypadalo mrtvě kromě pingu, ale ve skutečnosti běželo všechno jen strašně pomalu. Řešením bylo tenkrát pohrát si s swappines a nastavením oom.
    JIMX
    JIMX --- ---
    PISTA1: Tady týpek instaluje na Rpi několik bezpečnostních kamer ... a má tam i nějaký odkazy na způsoby nastavení ... tak třeba ti to pomůže https://www.youtube.com/watch?v=7wkVGcdI2vk
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PISTA1: PISTA1: Tohle mi dělal RPicam, úplně ve stejné situaci(jen s RPi3), pomohl lepší zdroj🤷
    BOAR
    BOAR --- ---
    PISTA1: aktualne jsem ze zoneminder presel na frigate. neresi to tvuj problem, ale je to zajimava alternativa.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Zkouším rozběhat zoneminder na rpi 4/2gb
    Zatím připojenou jednu kameru. Pokud jí nastavím jako monitor, je to ok. Ve chvíli kdy chci nahrávat (ať na SD nebo usb hdd) se malina sekne. Na ping odpovídánormálně ale jak webový rozhraní tak ssh připojení je KO. Neřešil někdo stejnej problém?
    VITEX
    VITEX --- ---
    Mám takový inu zásek s USB bootem na clusterhatu.

rpiboot hlásí: "Failed control transfer (-7,24)"

Po nějaké době zoufalých výzkumů jsem přišel na to že není problém clustehatu, ale toho kterého zera. Jinak řečeno, zero které nabootuje na jednom clusterhatu, tak nabootuje i na jiném clusterhatu.

Nyní budu zkoumat jestli v tom přece nemá ten clustehat nějaký význam, když budu zero2w bootovat přímo z USB kabelem.

Zatím se však obávám že část ze zero2w prostě bez sd karty nenabootuje :(

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam