• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: ja pouzivam tohle: https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t630/ stoji to par korun, zere to par vatu, a ma to 2x m2 sata slot. m2 pcie slot. slot na ram,
    TR1
    TR1 --- ---
    PISTA1:
    Nebylo by lepsi a mozna i levneji poridit napr. Odroid H3/H4 nebo treba Asrock N100DC-ITX? Jsem fanousek raspberry ale jako nas to fakt neni zadne terno.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISTA1: ten stepdown da 3A tak ve snu :) civecka jak detskej prdik.

Miril jsem otazkou totiz na to, ze me se stalo dostkrat v ruznych NASkach ze se tam zavlnil zdroj a disk se kvuli tomu parkrat restartoval a samozrejme to hned zanesl do SMARTu. Pozdeji jsem zjistil ze to bylo kvuli tomu ze zdroj byl prilis zmeklej a proste nedal roztaceni 4 disku v jedny chvili.

Jako prevenci jsem udelal to ze disky mam v USB3 AL boxech s prevodnikem a zdrojem. Jednak mam poreseny chlazeni druhak napajeni.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RAINBOF: 12V 4A zdroj přímo do sata převodníků. Malina pak přes 3A stepdown.
    Při plný zátěži a obou běžících discích bere 1,8A.

Začínám přemýšlet o tom, že koupím pi 5 a k ní tenhle SATAhat
    https://www.aliexpress.com/item/1005006754454170.html
    určitě to bude lepší než ty usb převodníky.

BOAR: jj USB

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISTA1: cau cim to napajis ? Tou redukci ? Pokud jo tak kolisani zdroje to mohlo zpusobit.
    BOAR
    BOAR --- ---
    PISTA1: Jaka verze ? usb ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Taky dneska konečně dorazil Coral TPU, za necelý 2k od farnellu.
    Připojený, nastavený a šlape to parádně. Pokud si chce někdo udělat NVR tak rozhodně Frigate ;-)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ufff
    Data obnovený bez ztrát... synchronizuju disky, ať jsou 2x.

Jinak teda opravdu odešel disk, jak Raw_Read, tak Seek každým čtením či zápisem neustále přibívají i při připojení přímo přes satu.
    Nechám ho párkrát přepsat náhodnejma datama a pošlu ho do alzy na reklamaci. Koukal jsem na fakturu a vydržel přesně jedn rok, na den.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    fsck nic neopravil jen několikrát po hodině oprav spadnul.
    Testdisk zabral, kopíruju data na čistej disk. :D
    BOAR
    BOAR --- ---
    PISTA1: na to nep[otrebujes instalovat debian, staci ti jakekoli livecd - treba system rescue cd
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISTA1: strc do to kompu a pracuj s tim pres cistou sata
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HARVIE: Tak já doufám že to z toho vydoluju. Raidu na USB nevěřím. tak jsem měl jeden disk "provozní" a druhej záložní kterej se pouštěl jen v noci aby se na něj přehrnuli změny. Ten byl v cajku než jsem ho zkusil moutnout na čistým raspbianu. to hodil že struktura není čistá že ho mám opravit.

Třeba by stačilo tam hodit zpět kartu OMV a naběhne vpohodě.
    Každopádně nehodlám riskovat, novej disk mám doma, teď instaluju na normální komp debian abych disky připojil přímo a ne přes usb převodník.
    A teprva až budu mít bitovou kopii disku, tak si s tím budu hrát.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISTA1: Tady nevidim jak to souvisi s prehozenim dvou raspberry. Mozna odesel disk. Nebo ma jen kabel od disku spatny kontakt a projevilo se to jak si s tim pohnul.

Raw_Read_Error_Rate neni vzdy nutne chyba disku.
    Reallocated_Sector_Ct = 0 muze byt nekdy prislib optimistickych vyhlidek...
    Ale tezko rict takhle na dalku.
    VITEX
    VITEX --- ---
    PISTA1: přijmi prosím moji nejhlubší soustrast
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ach jo prohození malin byla asi ta největší píčovina co se zatím letos udělal ;-#
    Odpoledne začli chodit chybový maily z OMV. když jsem přijel večer domů tak naska tuhá a po restartu OMV ukázal jen "záložní" disk.

Kouknul jsem na něj přes SSH a data tam jsou, tak si říkám je to v pohodě. Odpojím záložní disk, vyměním kartu za čistej raspbian. Zkontroluju smart hlavního a fak super.

SMART Attributes Data Structure revision number: 10
    Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
    ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_ FAILED RAW_VALUE
    1 Raw_Read_Error_Rate 0x000f 083 064 006 Pre-fail Always - 186474687
    5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always - 0
    7 Seek_Error_Rate 0x000f 071 060 045 Pre-fail Always - 12400556

Když jsem ho zkusil mountnout tak vyhodil
    mount: /media: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1, missing codepage or helper program, or other error.

Tak si říkám OK, připojím záložní a stáhnu si důležitý data přes scp do kompu abych měl druhou aktuální zálohu...

No a ono na mě vyskočí:

mount: /media: mount(2) system call failed: Structure needs cleaning.
    dmesg(1) may have more information after failed mount system call.
    mount: (hint) your fstab has been modified, but systemd still uses
    the old version; use 'systemctl daemon-reload' to reload.

Jsem se trochu orosil, vypnul jsem malinu a objednal novej 4Tb disk abych měl kam tenhle naklonovat dřív než začnu dělat cokoliv dalšího.

Taky přemejšlím jak starou mám zálohu na disku schovaným v práci, a myslím že už tam bude minimálně rok :(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HARVIE: Jel sem rok shinobi vyhovovalo mi a šlapalo bezproblémů, pak jsem bohužel pustil update.... A blbec sem si nezazálohoval kartu. Nový UI je náročnější a 4ková malina ho nedává navíc některý funkce co byli dřív volný jsou za prachy.

Zoneminder, zkoušel jsem... nechci.

Druhej den mě na malině jede HA s Frigate. Ještě sem si s tím nikdy nehrál tak se učím :)
    Zatím mě běží jen trvalý nahrávání z pěti kamer 2880*1616, s cca 30% vytížením procesoru.
    Dneska jsem objednal TPU, zejtra by mělo dorazit tak uvidím jak budu mít čas si pohrát s detekcí.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISTA1: BOAR:

Frigate NVR
    https://frigate.video/
    Shinobi
    https://shinobi.video/

by me zajimalo jaky mate zkusenosti s temahle? vs zoneminder....
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    No ty vole kdybych chlastal tak se jdu ožrat...
    Sem debil.
    celý odpoledne zkoumám proč mě při startu failne:
    systemd[1]: systemd-networkd-wait-online.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    a nejde síť.
    pokud ručně pustím dhclienta tak se připojí a všechno šlape....

Pak mě to najednou došlo a taky že to tak bylo.
    V OMV se změnilo rozhraní takže se povolil IPV6. Stačilo ho vypnout a nabíhá bez problémů.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Prohodil jsem maliny NVRko najelo OMV ne :-#
    VITEX
    VITEX --- ---
    PISTA1: Za předpokladu že přehodíš i sd karty :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Btw, mám druhou 4kovou malinu akorát že se 4gb. Mám na ní openmediavalut, který ale tu ramku stejně nevyužije. Můžu ty maliny prohodit, aniž by se zbořilo nastavení OMV?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam