• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    Rad bych se zeptal, na Vase zkusenosti s PiOS bookworm kernel 6.6.x?

Od sameho zacatku se potykam s problem seriove komunikace RPi <-> RPi, problemy se sdilenim, stale nefunguje update-initramfs bez obezlicek a vcera, po aktualizaci na 6.6.33 mi prestalo bootovat RPi4 z UUGearu. Nejdriv jsem si myslel, ze proste umrelo ale kdyz ho vlozim do adapteru a pripojim pres USB ctecku tak RPI normalne spustim ale z mSD slotu proste ani tuk. Bezna mSD karta nastartuje tez bez problemu. Prosel jsem nekolika velkymi updaty OS ale tenhle je pocitove snad nejhorsi co s RPi pracuji :(.
    TR1
    TR1 --- ---
    BOLUDO:
    Az to budes mit sestavene, zajimala by me spotreba s plne nabitou baterii bez pripojeneho RPi a periferii. Zatim nemam prebytecne 2.500 Kc abych si to sam postavit, tak alespon na monitoru mam hotovo :).

BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Díky všem za tipy a rady. Dokoupím komponenty a poskládám. :)
    TR1
    TR1 --- ---
    AXTHEB:
    To mas naprostou pravdu, ja radsi vzdy pocitam s maximalnima hodnotma abych dostal minimalni vydrz. V realu pak vydz muze byt X krat vetsi, coz je prijemny bonus.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: Samotný PI má spotřebu 3-5 wattů, těch 27W je kvůli periferiím, náhodným peakům a tak. Já bych to viděl na 17h a víc.
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Jeste doplnim, ze neco malo spali i ten prevodnik ale porad to odhaduji kolem 3h. vydrze na baterii.
    TR1
    TR1 --- ---
    BOLUDO:
    Baterie je v pohode, jen na pokryti 30 min. vypadku mozna zbytecne predimenzovana. Original zdroj ma maximalni vykon 27W coz je pri 12V nejakych 2.25A, takze ta baterie i pri 100% vytizeni Raspberry vydrzi vic jak 3h.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    BOLUDO: Jasne pouzivam to s temi meanwelly porad.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    TR1: Moc díky. Teď už tomu začínám rozumět :).

Jakou byste pls. ještě doporučili k tomu Mean Wellu baterku, může být něco takového?
    https://www.alza.cz/emos-bezudrzbovy-oloveny-akumulator-12-v-7-2-ah-faston-6-3-mm-d6166419.htm?o=8
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    BOLUDO: Pokud nebudeš mít do USB zapojený něco extra žravýho, tak bych se toho vůbec nebál.

Mě to s 3x 3,5" diskama, SSD, TPU, zigbbe bránou a dvěma větrákama baští 12V/2A z čehož většinu slupnou ty disky.
    TR1
    TR1 --- ---
    QWWERTY:
    No evidentne jeste neni rozhodnuto, jaka varianta to bude :)

BOLUDO:
    DC/DC prevodnik neni nabijecka. Obrazek pro lepsi predstavu.

BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    QWWERTY: No, ale taky zajímavá myšlenka. :)
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Přesně tak, já potřebuju aby to fungovalo hlavně jako UPSka. Ten DC/DC nemá tu možnost baterky, ne?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TR1: nj, ja vychazel z toho, ze uz ma ten Eaton, takze tohle DC/DC by mohl pripojit rovnou na stavajici baterku :))
    TR1
    TR1 --- ---
    QWWERTY:
    Chapu to tak, ze BOLUDO chce stavet celou novou UPS a 12V potrebuje pro nabijeni zalohovaci baterie. DRC-60A, poslouzi jako menic napeti z 230V na 12V a zaroven jako nabijecka (ch2) pro zalozni 12V baterii. Jeho dalsi vyhodou jsou dva pomocne kontakty, jeden signalizuje vypadek AC a druhy signalizuje battery low, ktery lze snimat pomoci GPIO a muze tak pred uplnym vybitim baterie poslat raspberry prikaz shutdown. No a pak potrebuje DC/DC napr. DDR-60G-5 ktery mu spali 12V z DRC-60A ch1 na potrebnych 5V (moznost nastaveni napeti v rozsahu 4.5 ~ 5.5V.)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOLUDO: a nez resit 12V+step down, nebude lepsi od meanwellu rovnou vzit DC/DC?
    GM electronic | elektronické součástky, komponenty
    https://www.gme.cz/c/15124/dcdc-menic-pro-vestavbu

priklad: https://www.gme.cz/v/1505933/mean-well-sd-50a-5-dc-dc-menic-pro-vestavbu
    vstup: 9,2..18V
    vystup: 5V/10A
    520,-

za 500, s proudovou rezervou, komplet reseni, etc...
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Jeste doplnim, ze podle specifikace je jmenovity (trvaly) proud 2.8A coz je pri 13.8V temer 40W
    TR1
    TR1 --- ---
    BOLUDO:
    Cim vyssi napeti, tim mensi je proud pri stejne zatezi. DRC-60A ma vykon az 59.34W, takze pro RPi5 naprosto v pohode.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BOLUDO: I pokud bych bral jen 2,5A při 12V, tak to je 30W. Při 5V to dává maximum 6A, to stačí úplně s přehledem.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    PISKVOR:
    TR1:
    Teď ještě koukám na spec. a ten Mean Well DRC-60A má výstup 2.8A (13.8V). Bude to pro prohnání vhodným step-downem pro RPI5 stačit, když oficiální zdroj má dávat 5A?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam