• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TRISTERO: externe napajeny usb hub
    TRISTERO
    TRISTERO --- ---
    Ahoj, poprosil bych vás o radu. Chystám se vytvořit si z Raspberry Pi 4B přehrávač hudby (Volumio). Můj dotaz je zda mohu zapojit DAC Topping D10 (napájený z USB z RP ) a mít také připojený externí SSD disk s hudbou nebo najít způsob jak napájet DAC externě (jak?)
    Díky moc za potvrzení nebo doporučení
    ED_EDDIE
    ED_EDDIE --- ---
    MUXX: Potvrzuji, taky mi to zlobilo s noname zdrojem. Po změně zdroje Volumio jede bez problémů.
    JOPS
    JOPS --- ---
    MUXX: hmmmm, je fakt, ze tam mam neco noname co jsem nekde vyhrabal. Hmmm, diky za tip, zkusim vymenit
    MUXX
    MUXX --- ---
    JOPS: Me to delalo s kodi kdyz jsem mel slabej zdroj. Co chvilu mi to chciplo, musel jsem nahrat znovu kartu, po case to zacalo likvidovat i karty. Koupil jsem novej zdroj a od ty doby bez problemu.
    JOPS
    JOPS --- ---
    PALUSHA: jo, ja za par minut funguju. Je tam uz treti karta. A na tu kartu bez problemu nahraju a zase to jde. Jako neni to nic, co by me rozhodilo, ale serverovnu nemam zrovna vedle a musim s tim litat skrz areal a v zime me to sere :D
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    JOPS: Neni treba vadna ta SD karta? Jinak tezko poradit. Pokud se to sere tak casto, tak bych asi udelal image z ciste, nakonfigurovane instalace a ten v pripade chyby proste znovu flashnul na kartu a za par minut jedes ...
    JOPS
    JOPS --- ---
    CXI: diky, zkusim az to priste padne komatu :) pisou tam, ze to jedem primarne z RAMky, takze by to nemelo opotrebovavat SD kartu. Uvidim. Za pokus nic nedam, webove rozhrani to ma, tak uvidime.
    JOPS
    JOPS --- ---
    PALUSHA: sorry, neco se tam posere :) normalne se na to pres web dostanu, ale odezva uz neni zadna (kliknes na cokoliv a nejak se to hejbe, ale je to cekacka...), kdyz dam na webu restart zarizeni, tak uz nenajede. Priznam se, ze nevim co to hodi za hlasku, protoze PING neodpovida a monitor v tu chvili po ruce nemam. A nez to resit, tak vezmu SD kartu, naformatuju, nacpu tam nejnovejsi verzi a zase fungujou.
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    JOPS: Tady by asi chtelo popsat trochu presneji co znamena "protoze to prestane hrat". Ja mam doma Volumio na RPI 3B v provozu v kuse cca rok a pul a nebyl jediny problem.
    CXI
    CXI --- ---
    JOPS: Používám rAudio na rPi2 a spokojenost ... https://github.com/rern/rAudio
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    JOPS: volumio me tak dlouho sralo, jak to vecne nefungovalo, az sem poridil za kilo bt prijimac, do ktereho jsem to prepichnul a od te doby su spoko
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    JOPS: Ja pouzival Picore player, tam mi sice padalo pripojeni na NFS, ale online veci jeli v pohode. Ale to NFS muze byt diky stare NASce, ale i tak to stacilo maximalne restartnout.
    JOPS
    JOPS --- ---
    czus bando,

resim takovy delikatni problemek. V praci si kluci na hale pousti radio. Mam to udelane pres "rPi 3B" a nainstalovane VOLUMIO.

a jednou za cas to musim vzit a "preinstalovat", protoze to prestane hrat. (nekdy to je treba za mesic, nekdy za dva, nekdy o tom pul roku nevim)

Tak a ted resim neco, co by slo misto toho. Je fajn, ze to jde ovladat pres sit. Kdyz jdou domu, tak to stopnou, kdyz prijdou do prace, tak to z pocitace znova spusti. To funguje skvele. Ale muj cil je dosahnout toho, abych to nemusel resit a preinstalovavat...

hmm a koukam, ze to je mozne mit i na PC... hmmmm
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHARVYBURGER: Wi-Fi normálně používám, to snad problém nebude. Spíš to grafický rozhraní a věci co běží na pozadí. Na Zero W 2 jsem to nezkoušel, ale ten tvůj display je relativně malej. Další věc, co může být problém, je propojení Pi x displej. Ty LED panely jsou na 5V logiku, Pi jede na 3.3V, takže je to dost na hraně. Máš to propojený rovnou z GPIO nebo mezi tím máš nějakou desku, co ten signál zvedá na 5V?
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    RORSCHACH: Zkusim to. Ale ja se tam jinak nez pres wifi nedokazu dostat. Mam maca M4 a tam RDNIS ovladace nejdou zkompilovat, musel bych si snizit bezpecnost kvuli kernel extension a to se mi nechce. Na starym notebooku Dell s W10 to pripojim a vubec se to neukaze ve spravci zarizeni (tak jak to vsude popisujou jako com port apod.) Ukaze se to jedine bez SD karty, ale to stejne nejde nainstalovat ten ovladac ethernetu pres usb. Vubec nevim jak s timhle dal, nemam zadnou moznost se tam pripojit krome wifi a to ten obraz uplne dojebe.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Jinak tady https://github.com/adafruit/Adafruit_Blinka_Raspberry_Pi5_Piomatter začali Adafruit Industries vyvíjet knihovnu na ovládání těch panelů na Raspberry Pi 5 pomocí RP1 čipu, to by pak mělo běžet spolehlivě a bez vytížení CPU. Akorát ten firmware co to podporuje vyšel až teď v prosinci, takže si asi ještě chvilku počkáme na něco "učesanýho".
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHARVYBURGER: Cokoliv dalšího co na tom Pi pouštíš to bude zhoršovat (grafický rozhraní, VNC atp.), speciálně jestli to máš na Zeru. Dal bych si tam nějakou lightweight distribuci, připojil se tam přes SSH a pouštěl to tak. Jak vyčlenit jedno jádro pro tu knihovnu je tam na GitHubu popsaný, hledej na tý strance slovo isolcpus.

Jinak já tu knihovnu jen volám z mého kódu, ty jejich programy nepoužívám, ale pokud to nastavíš správně, tak je to dobrej start a měly by ti fungovat.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    RORSCHACH: Jo to je presne ono, to pouzivam taky. V tuhle chvili to ovladam pres wifi, vnc a klikam to tam do terminalu. Stahnu si nejakej obrazek v terminalu, a pustim ho tam pres ten image-viewer. Jak jsi to jadro rezervoval jen pro tohle? Prepisovals nejak ty programy?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHARVYBURGER: Jak to ovládáš? Obecně u těhle zařízení je problém, že generují ty signály do displeje přes "CPU" a cokoliv co na tom CPU děláš jinýho, dokáže ten obraz dost rozhodit. Já používám tuhle https://github.com/hzeller/rpi-rgb-led-matrix knihovnu na Raspberry Pi 4 a aby mi to fungovalo stabilně, tak jsem musel jedno jádro rezervovat jenom pro to. Když tohle uděláš, tak už to pak funguje celkem v pohodě, renderuju si na stejnym Pi něco . NETu a zvládá to myslím 100 FPS na docela velkym displeji (2x3x64x64).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam