• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    mimochodem, ted prozmenu resim jak donutit vlc nebo mpv , aby prehravalo z playlistu zivej stream RTSP jen urcitej jasne danej cas , dejme tomu 30sekund a pak skocilo na dalsi obsah :))) v playlistu vlc to zkousim pres 30 nebo pres 60000 nebo pres 1 31 a nejak nemuzu dohledat dokumentaci k syntaxi toho playlistu ... :/ u mpv se snazim procitat toto : https://mpv.io/manual/stable/#files , ale zatim bez uspechu
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    KAERO: tak jo :) tento postup funguje :) diky
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    QWWERTY: diky, pokoukam to :) ja sem prosel docela dost navodu, no nekde bude nejaka zcela zjevna volovina a tak rikajic pro stromy nevidim les :)
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    PES: asi to bude nejaka kravina :0))) jako ja ten bash script normalne spustim ruce, ale vylozene nejde ten autostart :) nevim jestli se do toho nejak nemontuje ten autologin ... mno budu badat :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PES: to by se mu nespustil ani lxpanel ;)

QNEDLEEQ: jestli to pomuze, tak tady konkretni priklad (pres system autostart), kdy jsem misto vlc poustel kiosk browser
    Start Chromium in Kiosk Mode on Raspberry Pi OS - Deepgram Blog ⚡️ | Deepgram
    https://deepgram.com/learn/chromium-kiosk-pi
    aby nebyla past, ze pred commandem je @
    PES
    PES --- ---
    QNEDLEEQ: aby to nebylo nakonec něco tak triviálního, jako třeba zapomenout skriptovému souboru příznak +x ;-)))
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    QWWERTY:
    KAERO:

panove dekuju moc, jeste si s tim pohraju. principielne delam tak nejak totez :) ale asi mi nekde neco unika :D dekuju za nakopnuti :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    QNEDLEEQ: v poznamkach mam tohle, ale u me tam je tusim gnome. ale melo by to byt jedno:
    1, create .desktop file:
    mkdir ~/.config/autostart
    vim ~/.config/autostart/SOMENAME.desktop
    2, add content:
    [Desktop Entry]
    Type=Application
    Name=SOMENAME
    Exec=/home/USER/DIR/COMMAND.sh

Jinak me se pousti primo mpv ktere prehrava videa a ukazuje obrazky:
    mpv --fullscreen --force-window=immediate --image-display-duration=30 --loop-playlist=inf --playlist="$PLAYLIST_FILE"

teda jeste tam mam omacku okolo, ze kdyz se nahrajou nove soubory do adresare, tak se automaticky pregeneruje playlist a znovuzpusti mpv. a pak jsem si jeste hral a pridal watchdog (systemd rutina), ktery zajisti ze se to spusti kdyby neco zhavarovalo. ale nevim jestli watchdog je k necemu dobry, jeste se to nikdy nestalo.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QNEDLEEQ: me vetsinou fungoval ten uzivatelsky v `/home/pi/.config/lxsession/LXDE-pi/autostart` a tam jsem akorat dopsal to co jsem chtel spustit pod ty predchozi prikazy (lxpanel, ...)
    viz https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=294014
    QNEDLEEQ
    QNEDLEEQ --- ---
    zdravim, pouzivam rpi4 s poslednim raspbianim desktopem lxde bez jakychkoli uprav. je tam autologin. muzete me prosim kopnout spravnym smerem jak udelat aby : po nastartovani gui se spustil terminal a z nej se proste spustilo VLC a zacalo neco prehravat ? :) s ruzne umistenym souborem autostart a v nem prikaz , si tu hraju asi 2 hodiny a vesele me to ignoruje :) diky
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    Kdyby se někomu něco hodilo, tak RPiShop má právě docela zajímavý výprodej na odroid:

Odroid - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/791-odroid/
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    PYRO: Ono to domaci to hlavne chce jeste nekam zalohovat off premise. Coz znamena mit nekde jinde dalsi server, nastaveny sync a monitorovat. Nebo si platit nejake uloziste. Ale zase na tom domacim pokud chces bezet vic veci, tak proc ne.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DOKKTOR:
    Pouzil bych nakej 13/14" starej/repas notebook. Spotřebu ta má prakticky stejnou. Nevyde to o moc víc peněz. Dá se tam nacpat více rám, má to větší výkon, neprehriva/nemrzne to při zátěži. Má to integrovanou baterií, ssd, displej. Neni problem s wake on lan/supend. Mnohem pohodlnější k administraci a mnohem spolehlivější provoz. Pár let jsem provozoval na zalohy, media centr rpi4 dokud to nechciplo.

Jinak na kuteni dobrý.
    DOPA
    DOPA --- ---
    DOPA: PRODÁNO
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PYRO
    PYRO --- ---
    DOKKTOR: Zase za 80 korun měsíčně máš 200 gb
    Ono počítal si na kolik tě domácí sranda vyjde.
    A je tam relativní bezpečí že o to nepřijdeš. Na domácím úložišti těch věcí co se může stát je relativně dost.

Osobně mám pocit že z důvody ušetření se to nevyplatí
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BOAR: problem je, ze googlephotos mas zadrmo 15gb a pak ani neprijmes email. Coz je treba pripad moji zeny, ktera je schopna to trvale ucpat (ano, komprimovane fotky.misto nezabiraji, i tak to behem roku naplnila nevimcim), a protoze neni mozne tam nejak rozumne filtrovat, tak je to teda opravdu radost pak resit 🙂 nedavna panika, ze to u usa ze dne na den vypnou a nazdar je takova jenom tresinka
    BOAR
    BOAR --- ---
    DOKKTOR: tak na ten usecase mas idealni google photos :-) mas to zadarmo, a s temer jistotou neztraty dat :-)
    ale joi, jestli to nejsou kriticky sluzby a dulezity data, tak ti to staci na starym disku, pres usb, bez mirroru na armu.
    nicmene kdyz uz si delas cloud pro fotky, tak zachvili budes delat nekde druhy rpi s necim jinym, podobnym, homeassitantem, nebop tak necim.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    vy mi teda dáváte :D
    BOAR: asi si v základu úplně nerozumíme v usecase. já tu mám několik plonkovních disků 256, 512 GB, takže sem jeden chtěl připojit k sbc a použít to jako něco, kam se automaticky budou posílat fotky z rodinných telefonů, já to jednou za rok proberu a vytisknu a přetáhnu jinam. fakt nepotřebuju nvme shield a kupovat další nvme disky do pole atd. mně netrápí, že to bude fotky o velikosti pár MB zapisovat přes USB 3 a ne přes sata, nehledě na to, že tu mám 20 roků staré rotačáky a furt na nich jsou data a fungujou, jak dlouho to vydrží na ssd když ho odpojím? .... stavět cloud server minimálně za bůra mi přijde pro toto použití naprosto mimo, ale možná žiju v dětinské naivitě a maluju si to moc narůžovo.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: pardon, máš pravdu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam