• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASAXDealextreme - laciné gadgety a spousta dalšího z Číny
    QUIP
    QUIP --- ---
    8BB76E1: aby to neblikalo, nebo aspon ne tolik, by mela stacit jedna dioda a elektrolyticky kondenzator prislusne kapacity
    8BB76E1
    8BB76E1 --- ---
    pár dnů zpět mi přišlo "no friction dynamo":

    A No-Friction Bicycle Bike Flashing Lights Dynamo (Generator). science magnets | eBay
    https://www.ebay.com/itm/113253037863

    http://freelights.co.uk/index.html

    tohle je věc, na kterou jsem se ze zvědavosti hodně těšil. a musím říct, že to funguje, ALE...... v první řadě, princip, na kterém to pracuje, je stejný, jako ty svítilny, se kterýma se musí chvíli třást, a pak můžete chvíli svítit - tzn. je tam cívka, uvnitř které je kulový magnet, další dva magnety se přichytí na paprsky ve výpletu kola, a tyto magnety samozřejmě za jízdy při pohybu nad cívkou přitáhnou kulový magnet uvnitř, což se projeví bliknutím led.. předělání na trvalý svit by asi nebylo jednoduché, ale ne nemožné.. každopádně na kolo ok, ono to blikání i víc upoutá pozornost.. větší problém je build quality, která je naprosto příšerná.. přijde mi, jako by to dělal nějaký ne moc šikovný amatér doma. a asi bych to nedoporučoval nikomu, kdo si to případně nezvládne opravit. člověk na to nemusí být zběhlý v elektronice, spíš manuálně šikovný. ono té elektroniky tam moc není - jen pár led zapojených paralelně, a k nim jako ochrana jedna dioda, a ta zmiňovaná cívka. tři led (zadní) jsou v plastové krabičce, u které už teď dva šroubky nejdou utáhnout, a další tři led (přední) jen na stahovacím pásku, pod nějakou (asi) teplem smršťovací bužírkou. přívodní dráty k cívce jsou vedeny jednou dírou, která byla vrtána dodatečně, a další, která byla do plastového pouzdra vytavena pájkou.. jo a jak na ebay v popisu zmiňují tu vodotěsnost... no ano, ona tomu vlhkost v podstatě neublíží a bude to fungovat, ale ne proto, že by to bylo vodotěsné, ale spíš díky celkové jednoduchosti nebude mít vlhkost na fukčnost přílišný vliv.. (pokud někde nebude voda vyloženě dlouhodobě, a neuhnije tam nějaký drát)

    na kolo jsem to ještě nedal, ale už teď jsem zvědavý, za jak dlouho se to rozpadne / uklepe se tam nějaký drát.. jako je to hezký a funkční nápad, ale díky zpracování jen pro lidi, co si to zvládnou dát dohromady..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GREW: jde to udelat na mobil z kusu DVD izolacky a krabicky od lentilek.
    meris pak aplikaci spectral workbench :) je tam i navod.

    nebo 3dtisk...
    https://www.thingiverse.com/thing:49934 pripadne ho mam doma ale vcera jsem ho nevyhrabal.
    GREW
    GREW --- ---
    RAINBOF: Jako, moh bych, kdybych mel cim :D
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    HANZO: blitzwolf teď měli dobrý slevy a je to celkem kvalita srovnatelná s Xiaomi apod.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GREW: a nechces to zmerit ? :)
    HANZO
    HANZO --- ---
    Nemáte někdo konkretní zkušenost s usb c PD nabíječkou? Kterou mám koupit? :)
    GREW
    GREW --- ---
    No pouzival sem to z jara na nasvedcovani mladejch rostlinek, pricemz sem mel dve ty lampy na dva velky samozavlazovaci truhliky a rostlo mi to suprove :) Takze jestli ma slozeni barevnyho spektra nakej velkej vliv, tak bud to moje papricky ignorovaly, nebo to maj ty usporky spravne :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MVEK: to jsi zpátky u otázky "proč jsou kytky zelený?"
    Grow light - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Grow_light#Light_requirements_of_plants
    nebo "proč se kradou světla z Porsche?" :))

    akorát jsme tu lehce OT
    MVEK
    MVEK --- ---
    Takže netuším, jestli je pro rostliny důležitá výsledná teplota světla, nebo zastoupení různých délek a celek není tak podstatný.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Najdu vám doma výslekdy měření spektrometrem LED, žárovky a úsporky. Ale myslím, že úsporka odpovídala tomu pravému obrázku na Wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Compact_fluorescent_lamp#/media/File:Spectral_Power_Distributions.png
    Tedy problém je, že úsporka má velké výkyvy a v některých vlnových délkách je tam hodně světla a v některých málo, zatímco běžná žárovka nebo halogenka má plynulý vzrůst a pád.

    Ale já neřešil rostliny, takže netuším, jaké délky jim jak vadí a vyhovují, já řešil přítomnost a sílu "modrého" světla, pokud by něco bylo na tom, že modré světlo potlačuje tvorbu melatoninu. No a výsledek byl, že u úsporky a LEDky je velké zastoupení modrého (u LED je to tím, že tam bývá modrá, zelená a červená LEDka, které to navenek složí do nějak teplé bílé; takže jsem si do předsíně nakonec pořídil čistě červenou LED).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GREW:
    jj bylo. myslel jsem zastoupeni jednotlivych barev. spektrogram to co jsi poslal je z ty zarovky ? to se me moc nezda. mas tu zarovku ?
    Takhle hladkyho spektra vybojky nedosahujou ne ?
    QUIP
    QUIP --- ---
    O pestovani toho zas tak moc nevim, ale mel jsem do ted pocit, ze na to nemuze byt pouzite svetlo uzkeho spektra, ze rostliny potrebuji sirsi spektrum barev obsazene v tom svetle. Takze barva / teplota 6500K / vlnova delka jeste neni ten vserikajici udaj o vhodnosti pro pestovani.

    ...ale je klidne mozne, ze ziju v bludu a kytkam staci neco uplne jineho.
    GREW
    GREW --- ---
    RAINBOF: Jestli myslis barvu svetla (protoze vlnova delka svetelneho zareni prave urcuje jeho barvu) , tak je to tech 6500K, jak sem psal, coz je barva denniho svetla http://www.t5fixtures.com/wp-content/uploads/2015/02/11.jpg Teda, jeslti to byl dotaz na me? :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    a co spravny vlnovy delky ?
    GREW
    GREW --- ---
    POSEIDON: 1) spravna teplota svetla, 6500K je barva denniho svetla, coz je to, co je potreba na pestovani rostlin 2) skvelej pomer cena/vykon, za 145Kc je 2150lm, jako, uplne sem se internetama nebrodil, ale lepsi pomer sem zatim nenasel 3) je to "usporka" 32W, takze pri provozu rekneme 12h/den to moc nezere, narozdil od napr. halogenu
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    GREW: proc zrovna tuhle zarovku?
    FI_YOU
    FI_YOU --- ---
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOM: Aha, to pak jo. Ja tehdy shanel neco na batoh atd. a to se tu nakonec dalo sehnat. I kdyz nebyl moc vyber barev, kvalita byla dobra a cena tak polovicni, oproti Ali.
    TOM
    TOM --- ---
    QUIP: ne, naopak se mi to zdálo dost drahé
    ale mají mnohem větší výběr, ripstopovou organzu jsem v ČR nesehnal
    https://www.aliexpress.com/...ster-fabric-luxury-dress-fabric-textured-fabric-150cm/32529423443.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam