• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASAXDealextreme - laciné gadgety a spousta dalšího z Číny
    MA747
    MA747 --- ---
    MA747: PS: Česká pošta je jediný přepravce, který spolupracuje s celní správou - tzn. při vytváření elektronické celní deklarace (https://cportal.celnisprava.cz/web/portal/ecep) je na výběr jen ČP. Tzn. že pokud zásilka půjde přes jiného dopravce (DHL, UPS, ...), tak tento dopravce bude chtít úhradu za náklady celního řízení.

    PS2: Pokud ČP osloví/informuje adresáta o vzniklém celním řízení (při procesu vyclívání nedokáže spárovat trasovací číslo s elektronicky vytvořenou celní deklarací), pak již bude chtít poplatek za vyclení - jsou to její náklady. Poplatek je tuším 150 Kč. Pokud oslovený adresát nedodá IOSS, tak zaplatí i DPH.

    PS3: Vlastně ani neexistuje jistota, že zásilku ze zahraničí převezme Česká pošta.
    MA747
    MA747 --- ---
    MA747: Volal jsem na helpdesk celnice (261 331 919) a situace se má následovně. Nelze provést celní deklaraci bez trasovacího čísla v systému České pošty. Zahraniční přepravce možná dopředu informuje Českou poštu o tom, že do ČR přepravuje zásilku. Česká pošta možná zaregistruje trasovací číslo do svého systému. Pokud nezaregistruje, tak při zprocesování zásilky z celního skladu možná osloví adresáta a bude chtít IOSS. Ale možná provede celní řízení za jeho zády. Je to loterie. Pokud to udělá za zády, pak reklamace, poštovní ombudsman (který nereaguje), poté stížnost na ČOI a ČTÚ. Celnice si myje ruce.
    S2FI
    S2FI --- ---
    Pozor na AliExpress. Aby byl pořád levný, musíte zvolit správný způsob dopravy – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/pozor-na-aliexpress-aby-byl-porad-levny-musite-zvolit-spravny-zpusob-dopravy/sc-3-a-213671/default.aspx
    nějaké základní info o dopravě z Ali
    MA747
    MA747 --- ---
    Neporadil by mi někdo pls? Objednal jsem něco z ebay, mám IOSS i tracking ID, chci vytvořit celní deklaraci na cportal.celnisprava.cz, kde skončím na zásilce. Problém je tracking ID, které ČP, jako jediný přepravce, nezná. Na hotline ČP se dozvídám, že musí být v mezinárodním formátu a to moje není. Přepravce je SyPost, jeho formát je SYRM1234567890. Pokud jsem to dobře pochopil, tak SyPost by měl té zásilce přidělit to mezinárodní tracking ID, poslat jej ČP, ta jej zaregistruje do svého systému, kde mu asi přidělí svoje domácí tracking ID. Na eCePu spáruji IOSS a tracking ID, ČP jej podle toho propustí do volného oběhu. Je to správně?

    Jak postupovat? Platit 2x DPH se mi příčí, navíc vyclívací poplatek. Díky.
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Dalsi ptakoviny jsem zkousel mimo jine z Polska a Nemecka. Uvidim.

    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Tohle mi doslo za 9 dnu z adresy nize. Klika?
    YunExpress
    U Trati 216
    Dobroviz
    25261

    QUIP
    QUIP --- ---
    MUXX: zadny specialni shipping jsem nepouzil, objednaval jsem vic veci najednou, tak to pak zabalili do jednoho balicku a.k.a. combined package a dorazilo to bez procleni. Slo to pres Budapest a Usti nad Labem. Tracking number zacina LF a konci F, coz je ta dulezita informace.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MUXX: záleží kde přistane.
    Čekám asi 7 Cainiao zásilek. 3 přistály v budapešti a byli tam procleny a puštěny dál, takže by měli dorazit.
    Další 4 jsou přes měsíc, že odlítly a ticho po pěšině, takže předpokládám že přistály v ČR a za pár měsíců přijdou se 150kč doplatkem.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Na facebooku lidi pisou, ze je potreba pouzivat Aliexpress standard shipping. Ostatni jsou s vypalnym poste. Dneska mi prustal Cainiao Global na celnici, tak uvidim.
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Zajimave, asi budu muset preventivne odvolat plnou moc
    Objednávání z číny - nenechte se napálit Českou Poštou
    https://www.youtube.com/watch?v=9agxpQFG3Ik
    QUIP
    QUIP --- ---
    BOAR: Jo, ty veci ohledne zastupovani, nebo vyrizeni s e-obcankou, datovkou atd (a stve em, ze kvuli komunikaci se statem si platim elektronicky podpis - osobni certifikat - a ten na tohle pouzit nejde), to vim, jen me tu ted zmatlo, jak nekdo psal, ze to musi jeste proclit. Takze pokud plati ten limit, ze se procliva od 120 USD / EUR vys, tak to pak chapu.
    Diky
    BOAR
    BOAR --- ---
    QUIP: tak pokud vím, tak clo stále od 120 USD, a DPH u všeho. Ale někteří (možná všichni?) Prodejci ti prodej DPH k ceně. Pak by se platit nemělo. Takže když pak dojde na celní řízení, ty jim řekneš, že je už zaplaceno. A to jde udělat i třeba pomocí e-obcanky, datové stránky, či bankovní identitou, a to zadarmo. Nebo se můžeš nechat zastupovat CP za prachy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    HANZO: A podle ceho se da pred nakupem na AE rozpoznat, kdy se bude muset platit clo a pripadne celni rizeni?
    Podle toho, co psal MUXX, se totiz i zasilky z cinskeho skladu (u nichz bylo zaplaceno VAT / DPH) tvari jako z EU (maji na konci F). To jsou ty konsolidovane zasilky, kdy zbozi od vice prodejcu z AE prebali do jedne vetsi. Ale podle informaci na AE to jde z Ciny.
    Takze by me ted zajimalo, jak poznam zbozi (jeste pred objednanim a zaplacenim), kteremu bude vymereno clo u nas?
    HANZO
    HANZO --- ---
    QUIP: clo ne jen dph
    QUIP
    QUIP --- ---
    Nejak jsem mel za to, ze to clo i DPH ted vymeruje a obstarava primo AliExpress. Takze jak to tedy je v soucasne chvili?
    Kdyz koukam na zbozi na AE, ktere je posilane z Ciny, tak tam vidim "Price includes VAT".
    Takze zaplatim dan na AE a pak mi ji znovu vymeri cesky celni urad, kdyz to dorazi do CR a jeste clo a zpracovani?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MUXX: clo + řízení
    dával jsem kdysi takový papír že chci celní řízení mailem
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    objednala jsem na Ali a prislo mi mailem :
    Please note:
    the importer of the product(s) may be subject to relevant customs duties and/or fees, should this order does not meet the duty exemption requirements of the importing country. Seller and buyer should check relevant laws and/or regulations of the importing country.

    takze se obavam, ze to clo taky budu muset resit :( prestoze VAT bylo zapocitany...
    MUXX
    MUXX --- ---
    Na webu celni spravy je zajimava informace:

    Pokud byla Vaše zásilka zakoupena na internetovém serveru AliExpress a číslo zásilky končí znakem „F“, pak není podání celního prohlášení vyžadováno. Uvedené zásilky jsou odesílány ze skladiště na území EU, kde je jim již vyměřena DPH a budou příjemcům doručeny v rámci intrakomunitárního (vnitrounijního) obchodu.
    MUXX
    MUXX --- ---
    RATTKIN: 190 za co? To je DPH?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RATTKIN:
    a) jistotu nemas, protoze pisou EU sklad a casto poslou taky z Ciny (viz nedavna diskuze)
    b) je divny, ze to po tobe chteli, protoze Ali by to mel mit podchyceny
    pokud jsi mel do objednavky pripocitany VAT, tak bych zkusil otevrit help desk ticket na Ali, ze jsi DPH zaplatil uz pri objednani, ale stejne si musel vyridit EU import
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam