• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: ne, to je fuk. hlavne kdyz se ti nezasira komin. v kotli je to jedno, protoze driv nebo pozdeji to uschne a odpadne.

ale spis nevidim duvod topit na 65. mozna se ti zavre privod primarniho vzduchu, protoze mas pretopeno. kazdej kotel je jinej, ale z myho pohledu teploty na nulou uz jsou teplo, a nemusim topit tolik.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Chtěl bych se zeptat místních zkušenejch topičů v kotli :)

Snažím se topit tak aby mě teploměr přímo v kotli nekles pod 65°C

Pálím teď oplocenky, dřevo je určitě dost suchý.
    Problém je, že díky blbýmu tvaru násypky, (přikládání zepředu a šikmý dno) se tam dřevo šprajcuje a odhořívá v ní a dost dehtuje.
    V podle mojí úvahy ve chvíli kdy se plyny nasajou nad rošt (šipka dolu) a přívod sekundárního vzduchu za ním tak chytnou a schořej, protože v "komínku" (šipka nahoru), výměníku, i trubě ke komínu žádnej dehet není. Jenom "čistý saze" který jdou dolu normálním kartáčem co se používá na lahve, škrabka ani ocelák není potřeba :)
    Násypku vždycky obden vezmu nahrubo škrabkou.

Otázka je: Vadí to něčemu?

Sice jiný kamna, ale uspořádání stejný ;)

TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    nemate nahodou nekdo zkusenosti s timhle vyrobcem ?

Produkty a ceny | Florian
    http://www.eflorian.cz/produkty?pa=cms&pb=produkty-a-ceny

libi se mi, ze se tam da palit i kusove drevo. prijde mi to naprosto super.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak klubky sou definitivně pryč i s dírou do komína. :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    FUNTL: To možná vypadá, ale nedělej závěry dokud si ho neviděl v akci ;)
    SVANC
    SVANC --- ---
    FUNTL: Pokud tomu správně rozumím, tak stávající radiátor topí, ale nedostatečně. Nebylo by nejjednodušší nahradit jej větším (např. stejná výška a šířka, ale silnější provedení) popř. ještě jeden přidat?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    TANTRAMAN: nebo starej kotel, naši měnili 25let starou Moru za novej, kterej v pohodě vyhřeje i poslední radiátor
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    FUNTL: hele, jestli ti tam nedojde horká voda od kotle, tak to by se mělo opravit. máš někde bublinu. odvzušnila jsi ?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TANTRAMAN: radiator tam praveze je, ale casto nastavaji situace, kdy ve zbytku domu je teplota ok, a v teto mistnosti by bylo treba pritopit. Podnikla jsem nicmene maly pruzkum a vypada to, ze kamna na drevo s vykonem pod 2 kW (coz je asi tak neco, co by bylo potreba na tak maly prostor) neexistuji z duvodu technicke nemoznosti. Jeste jsem koukala na peletky, ale je to dost draha varianta, nutnost zapojeni do elektriny, atp.
    PISTA1: bubinek je roztomily, ale vypada od pohledu, ze ma ucinnost tak 10% :)
    PAWLEEQ: Klubky bych taky hodnotila jako predimenzovany.
    Tak nevim, asi vezmu namatkou nejaky kamna s co nejnizsim vykonem a ne premrstenou cenou a budu doufat, ze pri otevrenych dverych do zbytku baraku se to nebude moc prehrivat.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    delší dobu přemýšlím a automatickém kotli.
    známej má http://www.kielar-eco.pl/

a včera jsem na aukru zjistil, že je tam hromada polskejch kotlů. stačí napsat kotel nebo automatický kotel. a jsou teda výrazně levnější než české.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PAWLEEQ: klubky na místnost 12m2 je dobrá sebevražda, do hodiny tam chcípne vedrem :)

FUNTL: Pořiď si bubínek ;) http://aukro.cz/kamna-tradicni-bubinek-darek-i2969120706.html
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    FUNTL: bych tam dotáhl trubky a radiátor
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    FUNTL: Jestli je tam komín, tak bych neváhal a strčil tam klubky. Vytápěli jsme s nimi dvě poměrně chladné místnosti (každá cca 15mě) a bylo to fajn. Jen trochu trvá, než se nahřejí.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Zdravim, mate tipy na nejaka minikamna na drevo za ucelem pritapeni v pokoji o velikosti cca 12m2 a prilehlych mistnostech? Mame jinak ve zbytku baraku kombinaci plyn + krbova kamna s pruduchy do horniho patra, ale tato mistnost je trochu bokem, je nejstudenejsi z celeho domu a slouzi jako pracovna, tj. clovek v ni dlouho sedi a postupne vymrza :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COLOMAN: tak to by me zajimalo jakou to mzue mit ucinnost. jestli me zrak nesali tak prilepili radiator na kamna a funguje tudiz jako teplovodni vymennik.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Mimochodem, tohle se mi taky moc líbí. Hlavně představa, že by si kamna/kotel vyráběla sama elektřinu k napájení čerpadla. Ale je to asi ještě dost futuristická představa. http://www.vlastnihlavou.cz/kamna-indigirka-ktera-vam-vyrobi-elektrinu/
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    PISTA1: ach jak ty děti boří naše romantické představy, ideály a narušují zajeté zvyky... Gratuluju k narození potomka. A klubky bych nedala, pečlivě uložila a za 20 let potomek jak když je najde ;).
    SVANC
    SVANC --- ---
    PISTA1: Jak zmiňuješ ty termoventily, tak pozor na jejich použití u kotle na tuhá paliva. Pokud by byly namontovány všude (nebo na hodně místech), tak lehce může dojít ke stavu, kdy se všechny zavřou a kotel nemá jak se zbavit tepla (nebo jen v nedostatečné míře). Ono to je sice v zásadě jasné, ale jen pro jistotu... :)

Jinak to míchání pilin na brikety nejspíš bude taky pěkný opruz. Tohle se imho může vyplatit jen někomu, kdo je na tom finančně fakt blbě. Nebo musí mít člověk povahu, aby ta radost z vlastního díla převážila nad vším ostatním :).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: vidis takze si smes muzes namichat v michacce. to me ani nenapadlo ale je to logicke :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PAWLEEQ: Sám s tím zatím taky nemám zkušenosti, ale když to srovnám s časem a námahou při mícháním štuku nebo malty kdy se dělá pár pár kyblíku a tady pojedeš na kubíky aby to mělo smysl tak to zrovna lehárko ani extra rychlost nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam