• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COLOMAN: tak to by me zajimalo jakou to mzue mit ucinnost. jestli me zrak nesali tak prilepili radiator na kamna a funguje tudiz jako teplovodni vymennik.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Mimochodem, tohle se mi taky moc líbí. Hlavně představa, že by si kamna/kotel vyráběla sama elektřinu k napájení čerpadla. Ale je to asi ještě dost futuristická představa. http://www.vlastnihlavou.cz/kamna-indigirka-ktera-vam-vyrobi-elektrinu/
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    PISTA1: ach jak ty děti boří naše romantické představy, ideály a narušují zajeté zvyky... Gratuluju k narození potomka. A klubky bych nedala, pečlivě uložila a za 20 let potomek jak když je najde ;).
    SVANC
    SVANC --- ---
    PISTA1: Jak zmiňuješ ty termoventily, tak pozor na jejich použití u kotle na tuhá paliva. Pokud by byly namontovány všude (nebo na hodně místech), tak lehce může dojít ke stavu, kdy se všechny zavřou a kotel nemá jak se zbavit tepla (nebo jen v nedostatečné míře). Ono to je sice v zásadě jasné, ale jen pro jistotu... :)

Jinak to míchání pilin na brikety nejspíš bude taky pěkný opruz. Tohle se imho může vyplatit jen někomu, kdo je na tom finančně fakt blbě. Nebo musí mít člověk povahu, aby ta radost z vlastního díla převážila nad vším ostatním :).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: vidis takze si smes muzes namichat v michacce. to me ani nenapadlo ale je to logicke :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PAWLEEQ: Sám s tím zatím taky nemám zkušenosti, ale když to srovnám s časem a námahou při mícháním štuku nebo malty kdy se dělá pár pár kyblíku a tady pojedeš na kubíky aby to mělo smysl tak to zrovna lehárko ani extra rychlost nebude.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Po návratu manželky s děckem s porodnice a 14dením topení v ústředním sem přehodnotil priority a klubky půjdou z baráku o rok dřív,pak by se stejnak muselo začít topit centrálně díky proměně ložnice na pokojíček.

Sice spálím daleko víc dřeva a uhlí, navíc musím lítat do sklepa, ale na druhou stranu převažují jen samý pozitiva.
    Teplo je daleko rychlejc, je rovnoměrně rozložený, takový "fajnovější" než z klubek a hlavně je ve všech místnostech naráz :)
    Zbavím se v kuchyni prachu a bordýlku kterej se při tom tahání paliva a topení nadělá.
    Budu moct rozšířit pracovní plochu linky a úložný prostory.
    Ušetřím na elektrice protože budu přes půl roku ohřívat bojler topením.

Čeká mě teda výměna ventilů za termo, protože tyhle starý jedou buď naplno nebo vúbec, ale to není nic co by člověk sám nezvlád :)

Takže moje nová "pracovna"

PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    PISTA1: Ještě jsem to nedělal, ale neřek bych, že ta příprava bude nějaká extra dřina. Zametu piliny, naházim je do kalfasu, přes noc nechám v kýblech rozmáčet noviny, druhej den je rozmixuju míchadlem na vrtačce, šoupnu k pilinám, zase promíchám a můžu lisovat... Ano, zatí to vidím hurvínkózně až si to vyzkouším, tak budu třeba mluvit jinak, ale to bude nejdřív v létě:)

Hlavní výhoda tohohle DYI lisu je možnost udělat si brikety na míru, podle kamen.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SVANC: Jenže ta příprava ti zabere daleko víc času než to lisování :(

SVANC: To mě povídej, když bych si nechal zaplatit těch xset hodin co sem strávil loni v lese na dříví, tak by mě vyšlo levnějc koupit si uhlí a topit jen jím. Jenže když ono mě to baví :)

O briketách sem taky přemejšlel a nejspíš na ně i dojde, ale určitě ne ruční lis, minimálně z nějaký levný čínský štípačky, ale spíš něco hydraulickýho :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Mě se ten ruční lis hodně líbil, pak jsem si uvědomila, že v piliňácích to taky schoří a zas tak moc pilin nevyprodukujem. Ale věřim, že svejch kutilů si to najde dost :).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: jj, schvalne jsem si to ted nasel a nejlevnejsi 156k a padaj z toho brikety 6,5x2-3cm asi by se muselo vic hledat. no proste razem ten rucni lis je v uplne jinym svetle :D
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Otázkou je, na kolik by taková mašina přišla a jaká by pak byla návratnost. A nějaké manipulace s pilinami by ses asi stejně nezbavil, leda automatickou linkou - a to už jsme někde úplně jinde... :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: no nebylo by spatny mit domaci briketovac kam nahazis material a jen padaj brikety :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Mě daná práce buď baví a pak ekonomiku neřeším, což není tenhle případ :). Nebo nikoli a pak počítám, kolik "vydělám" hodinou práce. V tomto případě mi to moc nevychází, ale u někoho jiného to samozřejmě může vypadat úplně jinak.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: takze tak mesic prace nez ma clovek zasobu na zimu :D
    ale klidne bych si nejaky doma delal, jen bych potreboval stepkovac, ted mam desnou hromadu vetvi na zahrade co jsem orezal stromy a chtelo by to nejak lip zpracovaty nez postupnym lamanim a palenim.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Podle tempa na videu vychází kubík briket odhadem na čtyři hodiny práce. Samotné lisování, bez přípravy a transportu směsi. Takové brikety zahřejou hned několikrát, ale pro každého to asi není... :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KACHNIK: asi zabava na trochu dlouho nez clovek udela zasobu na zimu :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KACHNIK: jo ja ted zkusil taky nejaky brikety z obi co meli vcelku za levno a se to rozpadalo a horelo moc rychle a nic z toho ve finale nebylo. holt to clovek musi vodzkusit nez najde to co za to stoji.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    A ještě tip na letní hrátky pro kutily http://www.youtube.com/watch?v=U6K3xlmf6DY
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam