• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: to uz je dle me lepsi elektro, pze mas pak nizsi sazbu i kdyz netopis vubec..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    POHODAVOLE: kdyby u nás byl plyn, tak ho mám taky...
    jinak topím uhlím. příští rok plánuju nákup automatu.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: peklo! My mame na zimu pres 17 cbm, ale rezal jsem jen neco, pze nemam cas, tak jsem koupili stipany a i tak to vyjde furt levne..

TANTRAMAN: nj pro nekoho lepsi u kotle nez topit elektrinou nebo plynem..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SVANC: neblbni. nemůžeě mládí strávit v kotelně nebo u pily....
    SVANC
    SVANC --- ---
    PISTA1: Když vidím tyhle tvý posty, tak si říkám, že bych měl bejt pracovitější... :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak sem skončil s dřevem na letošní zimu.

8 kubíků rovnanejch oplocenek.

14 kubíků rovnanýho naštípanýho a 73 narovnanejch banánovek a nějakej zbyteček dosypanej volně když došli :D

Pak ještě 35 metráků ledvickýho oříšku. Tak doufám, že mě to do jara bude stačit :)

Kotel šlape naprosto parádně, teplo je dřív než ze starýho a podle chladnější truby do komína bude mít určitě i větší účinost než stará etka, akorát si s ním musí člověk tochu pohrát a nedávat mu při topení dřevem moc vzduchu. To pak kouří z násypky :(

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jen doplnim, ze je vyhodne tyto kamna koupit v Hornbachu. Maji je za 22k, ale kdyz prinesete nejnizsi nabidku na netu, tak ji podbidnou jeste o 10%, takze se clovek dostane na cca 17k a doprava je zdarma..
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    PISTA1: Když si vzpomenu, jaký opruz je vždycky vyšťouchat hřebíky zaseklé okolo roštu a v roštu u obyčejných krbových kamen, tak chápu a máš mou plnou podporu.
    Ale na obhajobu POHODAVOLE-ova názoru (jež je bohužel i názorem většiny mých příbuzných) musím dodat, že vytrhávat svorky nebo kroucené hřebíky z palet a podobných konstrukcí je nuda, kdežto dostávat poslední svorku zpoza zaseklého roštu skrz malý dolní dvířka na popel je vlastně docela komplikovaná výzva a člověk se o víkendu nenudí (když se kouká, jak ležím v popelu, kroutím se a nadávám). :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: celou oplocenku do kotle nenacpu a nez si kurvit pilu kupou hrebiku tak je vytaham predem.
    navic kdybych tim zasypal dakonackej otocnej rost tak s nim ani nehnu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: ale zase to muze slusne vynaset ve sberne ;)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: neni lepsi ty hrebiky pak vyndat z popelniku? :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ať žijou oplocenky

Jedna oplocenka to je v průměru 20 latěk.
    Takže to máme 40 hřebíků na jednu oplocenku.
    Na vlek jich rozeberu 20 tak to je nějakejch 800 hřebíků.
    Celkem to zatím odhaduju na nějakej 18000 vybušenejch.
    No a cca 4000 mě jich ještě čeká.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: ee a nebudu mit urco v blizky dobe, ale mam v rezerve 2 dalsi radiatory, ktery muzu zapnout, kdyz to bude hodne pect, pravda ze teplotni spad jsem mel do cca 38-40 a kamna budou tlacit vic..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: mas akumulacku?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SVANC: prave toho duseni popr. zbytecnyho vetrani se bojim nejvic, drevo budu delat ruco a nerad bych jim zbytecne plejtval, tohle jsem chtel slyset, tak diky :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    POHODAVOLE: Podle toho, co píšeš o zkušenostech s 9 kW elektrokotlem a vzhledem k tomu, že zateplením se poměry zlepší, by to stačit mělo. Navíc kamna není vhodné předimenzovat, protože pak většinu času běží v méně výhodném režimu. A pokud je jako záloha elektrokotel, tak bych se toho nebál.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Kdybyste měl někdo zkušenost s Jotul F602 viz dotaz [ ZATAMOKO @ Stavba a rekonstrukce - homemade home ] tak mi prosím napište.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SVANC: nic zmereno neni, pze pristavbu mame z 37 ytongu a puvodni stavba je ze smesi, kazdopadne sever + zapad bude zateplen 16 cm a zbytek 8 cm (byl skoro zdarma), co se tyce kamen, tak doufam, ze vytopi mistnost, kde se nachazi + castecne popr. celkove mistnost nad (nad kamny je otvor vedouci do dalsiho patra). Podlahovka je pouze v prizemi, nahore jsou radiatory. Btw na noc muzu i aplikovat par uhelnejch briket. Myslis tedy, ze budou tyto stacit?
    SVANC
    SVANC --- ---
    POHODAVOLE: Pokud budete letos zateplovat, tak se pravděpodobně zásadně změní tepelná ztráta objektu. Máš to nějak spočítaný?
    Jinak ta odkazovaná krbová kamna vypadají celkem dobře v tom, že mají slušný poměr mezi přímo vyzářeným výkonem do místnosti a výkonem do vody, takže by nemuselo hrozit přetápění místnosti s kamny (celk. výkon 10,5 kW, do vody 7,6 kW - http://www.haassohn-rukov.cz/files/technicke_listy/mantova-al-vymenikem_web_31052013cz.pdf)
    Pokud máš podlahovku, tak bych se nočního poklesu nebál, setrvačnost je tam veliká.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Fakt nikdo nic? :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Prosim o radu. Letos musime koupit krbovky s vymenikem a lamu si hlavu s tim, jaky by mely mit vykon do vymeniku. Budu s tim natapet 45 m plochy podlahovky + 4 radiatory (+ 2 odpojene kvuli teplu, ktere pujde do vzduchu). V zime jsem natapel podlahu + 4 radiatory s 9 kw elektrokotlem s tim, ze max to jelo asi na 7 kw (kdyz nepocitam nahrivani) s teplotnim spadem do 40 stupnu. Zvazuju http://www.haassohn-rukov.cz/...zby/vyrobni-program/krbova-kamna-vymenikem/mantova-al-vymenikem.html ? Myslite, ze bude stacit tech 7,6 kw i kdyz se samo jedna o max vykon s idealnim drevem? Provoz bude takovy, ze bude zena moci cely den prikladat a pri klesnuti teploty na x se sepne elektrokotel, ale to bych samozrejme rad uplne eleminoval, kdyz nebudeme pocitat vyhasnuti pres noc. Zas letos zateplime, tak by to ani nemuselo tak rychle vychladnout.

Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam