• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DOKKTOR: Jediná finta, která mě v našem případě napadla, byla snížit podlahu v kuchyni a pak prostě přemejšlet a spádovat. Asi blbej nápad. Jo, čerpadlo nijak moc neobtěžuje, jen bych byla radši nezávislá na elektřině.
    Dobrý a zajmavý nápady máš! Přeju úspěch s realizací!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HAWKS: btw je to koupený u frenzela..
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    POHODAVOLE:
    mrknu se, diky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HAWKS: Ve fakture mam RF vsuvka redukovaná závitová 94243G 18X3/4̋ Cu br. Neni to ono?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    nevite nekdo, pod cim hledat prechodku z medenych trubke na 3/4 zavit ? potrebuji dat na chalupe k topeni expanzku,mam tam medene 18mm trubky a pomoci pancerove hadice bych k tomu potreboval pridelat expanzni nadrz, ktera ma 3/4 zavit
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: jo a pak taky, co si myslíte o tom, použít tady ten radiátor jako výměník do tech kamen? měla by to byt litina a jeden mně po stavbě sporáku určitě zbyde, neb je zbytečné mět v jedné místnosti sporák i radiátor.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PISTA1:
    KACHNIK: dík za cenné postřehy. trubky snad vyrezlé nejsou, aspon teda když se to na jaře několikrát vypouštělo, tak z tama žádná hrůza nevyletěla. kdyžtak kamarád proplachuje kyselinou, tak bych ho po sezonně najal. radiátory tam sou tady tyto

což natápět plynem je ekonomická sebevražda, zas si to pěkně drží setrvačnost a pojme to už od pohledu fakt hodně vody (zatim sem to nepočítal, protože se toho, co odhalím trochu bojím). takže ty asi taky zachovám, netečou, ale ventily sou v pr.... no ale hlavně to vypadá dobře a sedne to do interiéru, což je to, proč se tady původně ptal, esi hliník nebo plech - no nakonec to vydím na nejaký litináč, ať nemám v každé cimře jiný radiátor.
    kamna si budu stavět sám, mám tady celkem haldu šamotek, tak to nebude ani drahé (až na to kování ovšem) - chvilku sem taky uvažoval o těžké akumulační peci, ale nikde sem nevyčetl, esi je potřeba po každém cyklu znova zatápět, nebo si to pořád drží žhavé, a hlavně je tam pak problém s vytápěním těch vzdálených prostor. no tak to vyhrál sporák, akumulačku bych dal asi taky, budu to muset spočítat - k tomu otázka: bude dostatečně fungovat víc bojlerů zapojených do serie/paralelně jako akumulace? víc proto, že bojler je ze šmelcu skoro zadarmo a dělá se snad max 200l a to mě přijde byvoko málo.
    KACHNIK: bohužel na samotíž možu zapomenout, protože sporák bude v kuchyni a trubky do samozřejmě do sklepa ke kotli, takže tam ta horká voda asi hned tak nesleze - nebo na to existuje nejaká finta??? no každopádně když sem tady onehdá viděl toho grundfosse, co si vezme 5w, tak mě to zas tak netrápí.
    SASOS
    SASOS --- ---
    zdar panstvo, topna sezona zacala a ja doma opet bojuju se svoji drahou polovici, ktera nema rada nas zplynovaci Atmoc na uhli a drevo. Je faktem, ze posledni 2-3 roky uz ho moc nemam rad ani, protoze ten kotel na jedno nalozeni nehori poradne ani 2 hodiny :(. Takze otazka zni, tusite jestli tahle ekologicka mrsina jde prestavet na nejakej automat s podavacem na uhli? U Atmosu jsem nasel, ze ta 20 litru je mozne horni dvirka osadit horakem na peletky, ale peletky jsou pro me synonymum pro druhe peklo v rouse berancim. 5-7Kc/kg peletek je pro me nocni mura ...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DOKKTOR: Máme to doma podobně. Zatím vytápíme 4 místnosti kachláčema s výměníkem a ještě nemáme dořešný místnosti který jsou trochu mimo, zatím tam jsou k občasnýmu zatopení klubky... Každopádně co se radiátoru týče nedám dopustit na naší volbu http://www.isan.cz/cs/produkty/spiral/rao2/. Vějíře přenáší teplo velice rychle, zatímco litinová trubka dobře akumuluje a hned tak nevychladne. Máme malý děcka, takže oceňuju i blbost, jako že když peču nebo vařím, zapomenu zavřít tah a teplota v okruhu mi vyleze na +80 je možno se popálit jenom na koncích bez vějířů, ty vějíře nepálí. Další blbost, ocenitelná jen ženskou, je možnost dosoušet prádlo ve více patrech :). Velikost se dá objednat jakákoliv. Bez akumulačky bych fakt něco co rychle vychladne nechtěla.
    Jinak rozvody máme v mědi, protože jsme dělali vše nový a nic jinýho nás ani topenáře narychlo nenapadlo. Pokud bychom na to měli víc času, přemejšleli bychom jak to udělat aby byl systém samotížnej, čili obejít se bez čerpadla, to si snad žádá trubky silnější a to ani nevím jestli se v mědi dělá.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: nam pousti bojler tak cca 4 litry tydne, kdyz jede na 65 stupnu..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: hele, me to dela taky. byl jsem z toho uplne na nervy, ale vsichni rikaj, ze je to normalni. ted v lete, prvni leto po tom co jsme pristavovali a mame podlahovku v koupelne a vic radiatoru tak se mi skoro vsechno vyparilo.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: potom ne, vypouštěl a napouštěl sem to asi 15x než se mě povedlo přetěsnit všechno co kapalo a sáklo :D

Hele může se za 3 měsíce vypařit 20 - 30l vody z expanzky, když nikde nic pohledově neteče ani není při studeným topení vlhký?

Dával sem právě teď automatickej odvzdušňovák u bojleru, kterej se pravidelně zavzdušňuje když mě nad 90 kotel mírně probublá. Připravím si kýbl že tu trochy co odteče do něj chytím, odšroubuju starej.. a sucho. :(

Přitom před 14 dnima co sem koukal, když sem šel na půdu tam nějaká voda ještě byla.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: čistil si tak, že si to pak vypustil?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DOKKTOR: Pokud plánuješ topit pevnejma palivama bez akumulační nádrže, trubky a radiátory nejsou vyrezlý tak bych je určitě nechal. Sice budeš dýl natápět, ale zase ti to bude delší dobu hřát až vyhasnou kamna.

Slabý trubičky a nový deskáče sice vypadaj pěkně, jenže vypne čerpadlo a je to okamžitě studený :(

DOKKTOR: Já táhlnul DOR F 12 nejddřív ve 4 a pak do sklepa schod po schodu ve dvou (: je pravda že sem jí komplet odstrojil a táhli sme jenom plechovej skelet :) nekvětší prdel ale byla dostat ven původní etku, pomalu 2x tak těžší než dakon. No ono 4,5 plech oproti dakoňácký 3 je fakt znát. Když ta vydržela 20roků a ještě by nejspíš chvíli šlapala tak doufám že dakon vydrží aspoň 10.

POHODAVOLE: Já sem po výměně ventilů nechal vodu motata jen tak bez topení abych vyhnal bubliny a čistil 3x než přestala jít rez.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: celou lonskou sezonu jsem mel sitko na vstupu do elektrokotle a ten jsem vycistil a zadny peklo tam nebylo, pri instalaci krbovek jsme dali sitko i pred ne, ale tam jsem se jeste nedival. Spis mi prijde, ze jak se to vypoustelo kvuli krbovkam, tak se uvolnila nejaka usazenina, pze u toho rozvadece pomalu ani nevidim na hodnoty prutoku..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    POHODAVOLE: ty nemáš sítka u čerpadel ? vypuštěním a napuštěním rozhodně nic nezkazíš. ale nejdřív bych se podíval na sítka.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Po pripojeni novych radiatoru jsem zaznamenal vetsi mnozstvi rzi, ktere se projevilo hlavne na rozvadeci podlahovky v miste, kde se sleduji prutoky. Mam to jeste komplet vypustit a napustit nebo to pocka na konec sezony? Radiatory byly vsechny novy..

Diky!
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DOKKTOR: hele ted se otazka rozvodu ve starych trubkach nakousla u nasich pac jim po vic jak 20 letech prorezl starej kotel od Dakonu a zacal chcat a ted nevedeli jestli koupit nejakej kotel a nechavat predelat kotelnu s tim ze tady na okoli uz nikdo nedela stary rozvody takze by museli vymenit celej barak za med a nejspis rovnou i radiatory a to by je slehlo. no nicmene ve finale jsem jim vcera zajel pro novej Dakon co by mel mit stejne priruby a melo by to jit raz dva vymenit. teda raz dva..vcera sme to ve 3 sundavali z vozejku asi hodinu. holt to ma pres 200kg a do garaze to jit samo nechtelo :D
    no nicmene tatik si pral litinovej kotel a to ze ma zase plechac ho moc nebralo s tim ze mu kolem 60 a bude ho muset za X let znovu menit. uz to chtel mit vyreseny na duchod :D
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    DOKKTOR: kup si ten levnejsi radiator :-) a za ušetrený peníz bych udělal celé topení v mědi.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OGMIOS: goog point. musím teď vyměnit jeden radiátor a do budoucna všechny a vlastně překopat sakumprásk celé topení. teď je tam starý plynový dakon, rozvody ocelové a radiátory trubkové litinové, co se do nich vleze tak 30l vody do jednoho. do budoucna chceme kachlový sporák s výměníkem a momentálně mně vrtá hlavou, esi natahnout rozvody celé nové v mědi, nebo stačí vyčistit staré trubky s tím, že to zas nejakou tu dekádu vydrží, ale bude se to muset čas od času propláchnout. kdyby nebyl takový šílený půdorys, tak neváhám a přetahám to do mědi hned, ale je třeba živit eště dva radiátory bokem centrálního prostoru, které jsou přístupné přes nepodsklepený průjezd - takže bud bych to pak musel podkopat nebo jenom tady nechat staré trubky, což mně přijde jako nahovno, když zbytek bude v mědi. další řešení by bylo vytápět centrální prostor čistě teplým vzduchem ze sporáku a ve vedlejších místnostech mět další separé kamna, což samozřejmě je taky nahovno, protože, kdo tam bude furt zatápět, že. jinak barák je to přízemní a kotel na dřevo do sklepa nechcu, protože by se tam blbě naváželo palivo.

no nicméně teď mě nejvíc trápí esi za stejnou cenu hliníkový radiátor na chodbu nebo plecháč. nekde sem četl, že ten hliník má lepší výměnu, topí při menších teplotách, taky ta koroze, ale furt takové neurčitě plky a čekal sem, že mě tady nekdo rozsekne. pro hliník taky mluví to, že až ho budu rušit (esi ho budu rušit), tak ve zběru za něho dostanu věčí bakšiš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam