• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    TANTRAMAN: HA, nehlede na to, ze ted mam to hejblatko na druhy strane, nez to odpoledne topilo, a topeni je stejne horky, ikdyz to mam na nule. tak jako nevim, ze by se to rozbilo? ale zase pres den to netopi..
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    TANTRAMAN: nojo, ale ja za to nechci platit, pokud mam topeni an nule a omylem o to soupatko zavadim...........
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    R6ANDREW: nechci radit blbost, ale myslim ze to jsou jen zarazky. s klidem je muzes ignorovat. neco jako denni/nocni rezim
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ahoj. jsem lama a chci se zeptat. Mame v panelaku topeni s regulatorem heimeier - takovy to nejlevnejsi (pocitam) tocitko na regulaci teploty. Jsou na nem takove hejblatka/soupatka, modre a cervene, vyrobcem hrde nazvane "sparclip". Tusi nekdo, jak tyto hejblatka funguji prosim? Ikdyz mam totiz regulator nastaven na 0, tak pri posunu cerveneho hyblatka blize k topeni zacne topit. Takze nechapu, jak to funguje.

Diky za rady
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    BUMBO: Kámoš se nedávno chlubil zbytkovým dřevem někde z truhlárny. Není to konkrétní zdroj, ale je to suchý a cenu třeba uhádáš slušnou.
    BUMBO
    BUMBO --- ---
    PISTA1: jsem relativně nedávná náprava v okolí Kladna. Ale ano, lokalita "v okolí Prahy" mi tady asi dost neomaleně přišla tak nějak implicitní ;)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    BUMBO: budeš pražák co?
    BUMBO
    BUMBO --- ---
    Neví tu někdo o dobrém zdroji suchého dřeva do krbovek?
    BUMBO
    BUMBO --- ---
    ANASTHESIA: nedávno jsem řešil totéž, nakonec se ukázalo, že instalatér zapojil opačně okruh s vodou. Můžeš to zkusit tak, že když to na pár hodin vypneš, aby vychladly radiátory a pak to zapneš, tak u radiátoru musí být teplejší ta vnitřní trubka, co vede do hlavice.
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    DOKKTOR: Aha. No kotel ma cca 20 let ale je napojeny na termostat kde se reguluje teplota. Tak to vyskousime.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ANASTHESIA: a je to starý plynový kotel, kerý ma regulaci stylem topí/netopí, což. se mu vrací studená voda, která trubky smršťuje a když to začne nahřívat tak se to zas začne roztahovat a tak pořád dokola. je taky možné, že je tam pořád vzduch, což té roztažnosti taky přidá. mně radil topenář natopit na 80°C, kdy se ten vzduch už jakž takž vysráží a pak teprv odvzdušnit, poladit tlak a topit.
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    DOKKTOR: Presne jakoby se nekde neco roztahovalo nebo se uvolnovali bubliny
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ANASTHESIA: eště otázka jakého charakteru je to praskání. já teda nejsu žádný odborník, ale na mě to působí, že když začne topit kotel, tak se neco začne rozpínat, výměník, trubky spoje a praská to. teplota 40-50 a litinové trubky, to by se tak mohlo jevit.
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    DOKKTOR: Kotel a mame to nastaveny na 40-50 stupnu.Tlak v expanzce 1,5 baru a v systeme stejne 1,5 baru. Hodnoty namerene kdyz byl kotel zahraty. dik
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ANASTHESIA: na kolik vám ten kotel ohřívá vodu? dělá to čerpadlo nebo kotel?
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    PISTA1: Tak vcera jsme znizili rychlost cerpadla a nic. To praskani je slyset jakoby ze zadni strany toho kotle. Takze to asi ventily nebudou :(, vid?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ANASTHESIA: Pokud jde tak sniž rychlost čerpadla v kotli, voda ti při proudění přes ventily tvoří kavitace který dělaj ten zvuk.
    ANASTHESIA
    ANASTHESIA --- ---
    Ahoj, mate nekdo zkusenosti s ,,praskanim" v radiatoru? Topime plynem a vzdy kdyz se rozjede cerpadlo tak to zacne v radiatorech ,,praskat", klepat neumim to presne popsat. Kdyz se kotel vypne tak to hned prestane. Odvzdusnovali jsme nekolikrat. Vzdy tekla cista voda. Nevite nekdo jak se toho zbavit? Diky
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Taky se mě v pátek povedla parádní jednoduchá vychytávka pro bezproblémový topení dřevem.
    Tah reguluju nikoliv dusivkou vespod ale přikládacíma dvířkama. Plná šachta dřeva vyhoří komplet bez jedinýho zaseknutí, doba přikládání se skorem zdvojnásobila, předtím co 1 - 1,5 hodiny max někdy i dřív když se dřevo kouslo v šachtě. Teď musím do sklepa za 2 - 3 hoďky, Takže i spotřeba dřeva bude logicky menší :)

Protože dvířka tlačej na regulátor cca 2,5Kg dlouho by to nevydržel (má povoleno 800g) přidělal jsem vyvážení dvířek, takže teď tlačej cca 400g (: je to zatím testovací verze ;) Možná sem objevil ameriku, ale šlape to super. Jen škoda, že mě to nenapadlo dřív :(
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: Jo aku chci ale až na ní budou peníze. Teď mám naplno otevřenej malej radiátorek na záchodě a krapet větší v kuchyni asi na 2/3. který mě vytápěj základ (mám všude otevřený dveře) na velkejch mám termohlavice, natápím na 23°C (ložnice 21,5°C)

Elektrika mě taky potěšila :)
    2012 - 4621 kWh
    2013 - 3588 kWh
    Předpoklad na 2014 - 2307 kWh :D

Dík za nabídku, do hradce to je z nováče kousek tak se třeba dohodnem.
    Zatím uvažuju o tuma-thermu
    komín tuma-therm o140 úhel 90st. výška 7m ukončení konus
    http://www.kominy-tuma-cz.cz/product/komin-tuma-therm-o140-uhel-90st-vyska-7m-ukonceni-konus-285/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam