• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    POHODAVOLE: není to levnější než dřevo, ale je to levnější než peletky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: aha, ale jinak topeni uhlim neni nejak ultra levny ne?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    POHODAVOLE: teď mám OPOP H424 s ručním přikládáním na hnědé uhlí. automat plánuju a bude zase na uhlí, protože je nejlevnější.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: hele jak jsem psal pred chvilkou tak ja mam nezateplenej barak 50cm cihlovy zdi a spatny okna skrz ktery fouka(holt veci na ktery ejste neprisla rada udelat). takze ta 1000l akumulacka mi to vytapi potom takhle dalsi den.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: btw jak dlouho ti to pak topi z aku, kdyz tam mas 60 a potrebujes mit doma 20?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: ja vim, tim ze bdues topit naplno v kamnech tak natopis akumulacku na co nejvic a potom pres ty termoventily ti to bude do topny soustavy davat jen tu malou teplotu. treba 20-30C.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: ty mas peletky?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    OGMIOS: jasně, když máš dřevo, tak tam automat nedáš.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: ja tim chtel naznacit, ze nase soustava potrebuje fakt nizkou teplotu, takze proto pokukuju i po aku..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    POHODAVOLE: s dehtem jsem si užil svoje. neříkám, že to jde všude, jen mi to řešení příjde nejlepší.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TANTRAMAN: no ja jsem docela rad za tu akumulacku pac topim drevem a tak se to nahreje a pak to bezi nejakej cas setrvacnosti. ja mam velky ztraty na baraku nema izolaci, stary foukaci okna, ale i tak v nedeli jsem mel natopeno a doma jsem byl zas az v pondeli vecer a doma porad teplo.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: ja uz prave kamna mam a tohle mi prijde jako nejlepsi varianta, jak celej cyklus zefektivnit. Kominik rikal, ze kamna skrtit nemam, ze to pak dehtuje, tak tech moznosti moc neni..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: to je jedno. ty tu akumulacku napraskas co nejvic to jde a pak si otopna soustava bere jen trochu toho tepla. od toho tam pak das smesovaci termostaticky ventily a podobne. cim vic tepla v akumulacce tim dyl to vytapi bez toho ze bys musel mit zatopeno.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: ja mam prave kvuli podlahovce vetsi radiatory, takze na 60 topit nikdy nepotrebuju. Kdyz jsem jeste topil elektrem, tak byl strop 40 a nemel jsem tam nikdy pod 20 a to nebylo ani zatepleno, takze verim tomu, ze staci topit jak clovek a prebytky by byly urcite. Samo kubik je dost, ja prave uvazuju okolo tech 500l..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Můj názor na aku je, že je to zbytečná komplikace do baráku, nehledě na to, že to zabírá strašně místa, o hmotnosti nemluvě.
    Já se chci vydat cestou kotle s automatickým plněním, který si to všechno reguluje sám, podle toho jaká je okamžitá spotřeba tepla v baráku.
    Je v bojleru studená voda ? Nevadí, přitopíme bojleru. V obýváku je otevřené okno, venku -20 ? Nevadí, kotel sám přitopí, protože se mu začne vracet studená voda.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    neměl by nekdo tip na teplovodní výměník do sporáku? našel sem zatim tady ten burnet a zdá se mně to teda docela palba za samotný výměník
    BURNET 300 | Produkty | Burnet.cz
    http://www.burnet.cz/cz/produkty/burnet-300.html
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: hele to bude podle ztrat soustavy. tudiz kolik ti toho vyda do baraku a jak moc se ochladi voda na vracecku. taky ti to nepojede porad na tech 7,7kW. dalsi vec je ze si spocitej podle vzorecku zmeny teploty jak moc energie musis dodat na ohrati 500l treba a za jak dlouho to ohrejes na kolik. k tomu ty ztraty a uvidis.
    ja mam 1000l akumulacku a 9kW krbovku a kdyz topim plnou parou jen do akumulacky tak ji na 60C natopim nejdriv za +- 4 hodiny. kdyz k tomu i vytapim tak to trva dyl.
    a dalsi cerpadlo budes muset pridat pac ti tam potom vznikne dalsi okruh.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: no proto se prave ptam, jak zjistim idealni velikost aku. Ono se to nezda, ale 7,7 kw neni zas tak malo. Kdyz ma clovek zatepleno, tak to bohate staci a obzvlast v tomhle obdobi se to hodi, kdyz je nad nulou. Samo taky zalezi na tom, jak moc kdo topi. Me by stacilo do 22 a to je natopeny hned. Letos chci zas zacit delat poradne drevo a uz ted vim, ze me bude srat mit otevrenej radiator jen kvuli tomu, abych to nepretopil nebo natapet podlahovku na 40, abych akumuloval a do druhyho dne to moc neprochladlo. Vlastne kecam - sere me to uz ted..

PISTA1: btw musi se pak pridat i dalsi cerpadlo?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ja bych doporucil byt opatrnejsi s pridavanim velkejch objemu vody(akumulacek) do soustavy kde jsou maly zdroje tepla typu 7,7kW.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Líná huba holý neštěstí :D
    Možná budu mít dvě 600l aku, uvidím za týden :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam