• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    SVANC
    SVANC --- ---
    OGMIOS: Netěsný okna jsou zlo, to je jasný...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SVANC: dobry, ja mam topnou sezonu v podstate od zacatku zari a jeste neskoncila neb v noci je kolem nuly a jak mi fuci oknama tak to vymrzne a rano by byla desna klendra :D
    SVANC
    SVANC --- ---
    Letos jsem měl topnou sezónu od 15.11. do 21.2., celkem protopeno 50 krabic od banánů, odhadem tedy asi 1,5 m3 polen. Topení dřevem je jediný zdroj tepla kromě cca 10 m2 kolektorů. NED rodinný dům, obytný suterén, přízemí a podkroví.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Ja jsem zatim neco malo pres 7 cbm dreva. Uz moc netopime. Spis jednou za par dni, aby nebyla tak promrzla dlazba, ale i tak bez topeni neklesnem po 20 za coz jsem rad. Nemit malou, tak snad ani netopime a vezmu si ponozky :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: to mas dobry, ja spalil urcite 20-25 metru. holt se jelo nonstop od zari az do ted. teprve ted topim az vecer pac v noci porad mrzne a ten barak prochladne. musim zkouknout poradne okna behem leta. v loznici tam je to ficak.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    A je to tady zase :)
    Spálil sem cca 9kubíků a 5metráků uhlí.
    Kupa dřeva zbylo a zatím sem přidal 2 nový řady :D

Konečně sem se dostal k vyschlýmu dřevu, jedu cca půl na půl tvrdý-měký, i když některý ty borový a smrkový větve co teď zpracovávám si na váhu moc nezadaj s bukem a dubem :) Je to sice jen dvě zimy starý ale nic nemá přes 20% vlhkosti, takže to štípu zrovna na malý kousky co vezme kotel a do zimy ještě pěkně doschne.
    Loni sem piliny z prořezu vyhazoval, protože sem je neměl jak skladovat, teď jedu beze zbytků a z kotle sou parádní piliňáky :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SASOS: 28 trubka mě příjde zbytečně moc. Když stačí na 25kw kotel tak na 13kw by 22 měla stačit.
    Je to jen první návrh kterej budu konzultovat s topenářem, takže se toho může vyklubat úplně něco jinýho.
    SASOS
    SASOS --- ---
    PISTA1: nejak mi v te tve maluvce chybi Cu trubky 28mm, ktere jsem nasel jako doporoceny prumer pro pripojeni aku. Jinak tvemu smutku rozumim. Ja v tom pripojeni jedna nadrze litam skoro za 13tis a to bude stat 2,5m od kotle za jednou zdi ...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tak jsem si namaloval nový topení.

součastný stav

moje představy

No a teď sem začal počítat cenu a je mě z toho docela smutno :(
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Zdravím
    máte prosím někdo zkušenost s odrazem tepla zpět do místnosti (fólie za kamna, plechy,..), zajímalo by mě hlavně ve vztahu k různým materiálům, řeším poměr cena/výkon, na menší dřevěné chatce...
    Aktuálně plánuju v prostoru kolem kamen dát na dřevěnou zeď izolaci, na ní plech a přemýšlím, jestli má ještě smysl pořizovat nějaké odrazové fólie... případně z jakého materiálu ten plech, jestli to má vůbec výrazný vliv (železo, hliník)... případně do jaké výšky od země má tohle smysl.

Máte s tím někdo zkušenost, nějaké tipy, rady?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vcera se mi podarilo zatopit v krbovkach trochu vic nez bylo treba a ztmavl mi nerezovej kourovod. Pochopil jsem spravne, ze uz nedosahnu puvodni barvy? :)
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    zdravim, dostavujeme patro na RD a premyslime co koupime za kotel (?) , plynar nam vybral tenhle http://kotle.heureka.cz/protherm-tiger-24-ktz/ ma 45l zasobnik, ale zda se nam pro momentalne 3 clenou a v planu 5ticlenou rodinu malo, budeme mit vanu a cas od casu si radi s zenou napustime :]

Potrebujeme neco na plyn, muze nekdo doporucit? (bude slouzit k topeni a ohrevu vody)

uz jsem se ptal vedle, ale radsi se ptam i tu, dekuju
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    YBUKO:
    DOKKTOR: díky, mrknu na to
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenosti s raketovýma kamnama?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PISTA1: ha, i to je celkem možné, to mě nenapadlo. koumám, jak se co nejlíp vyhnout bourání podlah.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: ja prave jak premejslim o novym kominu tak sem chtel taky s ventilackou s privodem externiho vzduchu pro kamna ale nad timhle premejslim ze to bude spis mit tendenci kominovyho tahu. nevim jestli by to ten tah ohne pretahl. aby to potom nedelalo brikule s ohnem.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DOKKTOR: Nebude mít ta ventilačka klasickej komínovej tah a spíš ti ten vzduch odsávat pryč?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    měl bych tu další ze série otázek, na keré nikdo neodpovídá ;)
    je velký problém, táhnout přívod sekundárního vzduchu do kamen ventilačkou, co přiléhá ke komínu? jedná se mě o to, esi ten komín nebude pak nadměrně ochlazovaný a tím pádem se zhorší tah. komín stavěný cihlový bez vložky - 15x15cm
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    LIPS: Hoď inzerát do tržiště, sleduje ho dost řemeslníků a lidí co schání práci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam