• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: aha tak to pardon, to me nenapadlo..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: rozvadec nepotrebujes kdyz mas jenom jednu smycku podlahovky. hodis tam smesovaci ventil a maly cerpadylko a nechas to tam tocit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    COWBOY: kamarad ma v obyvaku krb s nesmyslnym vykonem a prebytky posila do ventilatoru, ktery je schovany nad krbem v sadrosi a z nej trubky, ktery vedou do ostatnich mistnosti a loni / letos tim topi vetsinu zimy, ale samo nevim, jak to tam mas udelany, jestli by se to dalo schovat. Jestli zvazujes podlahovku do koupelny, tak ja ji tam mam taky, dokonce jsme ji tam namotali dvojnasobne huste oproti jinejm mistnostem a nevim proc, ale je mi tam furt kosa. Zena ani dcera s tim problem nema, takze jsem asi vymeklej i kdyz venku mi nizky teploty nevadej. K podlahovce tam mam jeste vysokej zebrik, ale vul jsem ho nenapojil na vymenik, takze tam topim patronou, coz je malo pouzitelny, protoze se dlouho nahrejva. Z ekonomickyho hlediska je nejvyhodnejsi tam pustit primotop, ale jestli se s tim budes delat, tak urcite doporucuju udelat oboji, protoze to nestoji tolik penez a rucniky na tom luxusne schnou. Btw jak by si pak resil, kdyz by si vodu natopil na vic nez 40? U podlahovky je treba rozvadec, kterej stoji nesmysl a muze do ni jit max 40, takze by bylo idealni tam mit treba ten zebrik, kterej ti pohlti prebytek, ale samo nevim, jakej ma ten vymenik vykon. Btw ty tu koupelnu budes predelavat tak jako tak? Moje skladba podlahy je zakladova deska, na ni izolace a pak 16 nebo 20 cm poly a pak teprv topeni + beton + dlazba, tak aby se to tam vubec veslo. Ve finale, kdyz si to spocitas, tak te nejlip vyjde ten zebrik + hodiny, ktery ho pustej dve hodiny predem. Mam nejakej, kterej ma okolo 1,8 m s nejsilnejsi patronou okolo 700w a jenom cca hodinu trva nez zacne hrat..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COWBOY: podlahovku pouzij v pripade ze koupelna nebude mit velky tepelny ztraty. jak v ty podlaze nemas takovou teplotu abys po tom mohl chodit tak ten vytapeci efekt vysumi kdyz se z ty mistnosti teplo ztraci.
    za sebe treba reknu to ze mam v koupelne spatny okno skrz ktery tahne a to chyta pruvan s chodbou pode dverma a z ty plochy podlahy to to teplo vezme tak rychle takovym zpusobem ze podlaha neni dotykove tepla na nohu, kdyz tam ale na ni neco polozis tak se pod tim udela tepla. chystam se to okno vymenit takze uvidim co to s tim udela.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Trochu odbocim. Nejde mi o rodinný dum, ale o chalupu, roubenku. Uz několik let řeším zimu v koupelně, což je jediná zděná část chalupy. Na druhou stranu v cimře mam krbovky, které mají az zbytečně velký výkon. (Jmenovitý 7kW, max. 10kW) a porad řeším, jak to přebytečné teplo dostat ze sednice do koupelny. Teď o víkendu jsem narazil na teplo vodní vymeniky na kourovod. A ta myšlenka se mi líbí. Odvádět teplou vodu z "komína" na chodbu a odtud do koupelny by se mi líbilo. A teď jestě, jestli radiátory, které budou hnusné nebo podlahovku, která by se mi líbila víc. Ale co to s sebou nese. Kolik mista je potreba na podlahovku, jaká nebezpečí to nese?
    Diky
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LUKASM: pardon, uplne jsem zapomnel reagovat. Ja mam tyhle http://www.haassohn-rukov.cz/...zby/vyrobni-program/krbova-kamna-vymenikem/mantova-al-vymenikem.html a urcite si nemuzu stezovat na pomer cena / vykon. V manualu je napsano, ze se maj cistit 1 x tydne, ale to neni absolutne zadny problem. Nevim, jak je to u vlozky, ale v manualu to bude urcite vysvetleny. Co se tyce vykonu, tak je dulezity, jak by se resily prebytky tepla. Budes mit aku nadrz nebo ne? Jestli ne, tak je treba vychytat vykon co mozna nejvic presne, aby ti nevznikaly prebytky, protoze skrceni nedela dobre kominu. Pak taky zalezi, kde se budou kamna nachazet, protoze davaj 2kw do vzduchu..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DOKKTOR: mrk sem, je tam i varianta, co potrebujes..

RADIK výběr tělesa a přepočet tepelných výkonů - KORADO, a.s.
    http://www.korado.cz/cs/softwarova_podpora/program_pro_prepocet_tepelnych_vykonu_radik.shtml
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    měl by tu nekdo tip na radiátor cca 2,5m dlouhý ALE jenom max 30cm vysoký (spíš mín)?
    výkon do 1kW stačí bohatě. co sem se díval tak registry jsou zbytečně výkonné a na můj vkus taky celkem drahé (i když je fakt že o výkonu který ptřebuju, je to cenově snesitelné, ale zas to nebude pod celou délkou okna, což by i bylo vlastně jedno, protože bude schované ve schodku po oknem). má smysl to brat z druhé druky nebo se to dá paušálně vyřadit z výběru, protože to bude skoro určitě rezavé? má smysl řešit nejaký měděný šnek nebo to ve výsledku bude podobně drahé jak ten registr (a pracné a mrdačka to nekde shánět a vyrábět)? nebo stačí natáhnout prostě dvě coulové trubky - jaký to může mít cca výkon? popř. sem si říkal, že bych říznul dvě řady z tohoto https://i.nyx.cz/files/00/00/10/95/1095995_951712a87352b97dee53.jpg (mám i akorátní délku radiátoru, kerý se bude rušit) zavařil to a udělal tam šroubení - to se ale nelíbí ženě, že se to špatně vymetá a je v tom furt bordel ... navíc, když to eště bude shované ve schodku. hm?
    LUKASM
    LUKASM --- ---
    POHODAVOLE: ahoj níže píšeš něco o vložkách Haas + sohn, nemáš prosím nějaké praktické zkušenosti, či jestli můžeš doporučit tento tip vložek s výměníkem v kouřovodu, jsou i takové názory že časem se snižuje účinnost, musí se často čistit a špatně táhne z důvodu že příliš ochlazuje spaliny, či jestli raději zvolit větší obsah výměníku v kamnech, radiatory mám cca 75/65°- 4kW .... uvažuji něco takového: http://www.haassohn-rukov.cz/...gram/krbove-vlozky-s-vymenikem/amadora-s-vymenikem0671015000000.html dik
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ATTILAH: tak samo je to lepší, ale dodělat se dá cokoliv. Jinak zalezi na skillu a pak se dá udělat hafo věci samo domo..
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    POHODAVOLE: Jasne :-). Chapu dobre, ze k namontovani na ten system neni nutny mit uz na topny soustave predpripraveny? to pak ale chce znova topenare - anebo to jde i nejak samo domo?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ATTILAH: jde spíš o to, jak daleko se ti to chce táhnout a jak se to dá udělat esteticky :-)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    POHODAVOLE: Díky za doporučení, hornbach zkusím. Ten záložní zdroj chystáme, generátor, už jsou na to připravený i rozvody. Ještě se chci optat na tu vzdálenost trubek, jestli se da rict nejaky maximum, optimum a podobne? :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ATTILAH: zalezi, jak daleko budes mit trubky od mista, kam chces kamna umistit. Kazdopadne jestli mas prostor, tak proc z toho neudelat hlavni medium a plynem topit, jen kdyz nebudes doma? Urcite je treba myslet i na zalozni zdroj, ktery ti bude napajet cerpadlo, ktery prohani vodu v okruhu, samo pokavad nemas samotiz. Haas Sohn se vyplati koupit v Hornbachu, kde ti daj jeste 10% dolu oproti nejnizsi nabidce + mivaj delsi zaruku. Ja tam koupil kamna do 18k a vykon maj podobnej, tak bych mrkl po jinym modelu mozna jeste..
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    SHILENEC: Měli jsme architekta z Brna-stred, ktery si prizval na tepelny vypocty svyho experta. Ale nebylo to nic komplexniho, neresili sjme zatepleni jako celek, proste jen prijel na obhlidku a pak dodal nejaky papir a jedna schuzka. Nepohorsil, ale taky nemam moc co posuzovat. Kdybys chtel kontakt, muzu poslat.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    taky dotaz - chceme do RD kamna jako zalozni zdroj k plynovemu topeni.
    Vybrali jsme Arktic (tyhle: http://krbova-kamna.heureka.cz/haas-plus-sohn-arktic/).
    Nabizi je i s vymenikem, ca o 7 tis draz, odnimatelnym.

Otazke je, zda my smysl pro pripad, ze plynove topeni nepujde, kupovat i vymenik? Jaky moc je slozity/smysluplny napojit v takovym pripade vymenik na topny okruh? Diky moc predem.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    dotaz (brno/brno-venkov):

neznate nekdo sikovneho stavare/projektanta s praxi v oblasti zateplovani domu? nebo jit pres architekta? potrebuju poradit/navrhnout, jak teplotne upravit cely dum (zatepleni vnejsi/vnitrni, vymena kotle, vymena/zmena oken, atd.) a trochu zmensit ztraty.

Diky.

p.s. reference ne google :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    EXCITE: tak ono jestli dal účtenku, je plátce dph, daní prijem a když odectes benal a amortizaci, tak mu asi zas takový peklo nezůstane..
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    RUTHAN: ta cena masakr...no spíše krádež za bílého dne...pro srovnání...já dal asi 2500 za přetěsnění celýho plynovýho Dakonu +výměnu teploměru
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHAN: njn tak priste vic googlit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam